Samsung f6400 + samsung HW-f450

krzychol38

New member
Witam, jak ktoś śledzi to widzał że zastanawiałem się nad zakupem soundbara. Wybrałem ten z tytułu ( Samsung HW - F450). Do tego dokupiłem kabel HDMI w supermarkecie za 7 zł firmy emmerson oznaczenie to chyba AC 050 bo innych symboli nie widzę. I teraz pytanie z tytułu ... działu : jak to podłączyć. Podłączyłem tym HDMI tak jak w instrukcji i jak gdzieś tu w forum znalazłem, czyli HDMI ARC IN z tv i HDMI OUT do soundbara i gra... tyle, że jak przełącze soundbar na to funkcje SoundShare gdzie się przez BT to dźwięk jest czystszy, mocniejszy ogólnie znacznie zauważalnie lepszy. Pytanie dlaczego? W instrukcji jest, że kabel HDMI musi obsługiwać ARC, czy ten kabel wspiera - nie wiem, nie jest napisane. W ogóle pytanie - co daje ARC ? I dlaczego jak przechodze na źródło HDMI to nie ma dźwięku a jak wejdę na D.IN (czyli teoretycznie optyczny kabel) to dźwięk jest? Ktoś wie coś na ten temat? Mam włączone Asynet+ po obu stronach ale jak daje wyszukaj urządzenia to nic nie znajduje. Ale jak podgłaśniam to pojawia się logo Asynet+

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Arc to zwrotny kanal audio. Stosuje sie go po to by 1 kablem hdmi pezesylac sygnal audio w obie strony do tv do kina ampli czy soundbara

Anynet to sterowanie 2 urzadzeniem za pomoca hdmi.
Jak lepiej dziala po bt to zostaw po BT

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

krzychol38

New member
1. ARC - czyli jeżeli nie mam odtwarzacza ani nic takiego to ten arc nie jest potrzebny? Do czego on jest potrzebny w praktyce.
2. Anynet + - podobnie jak ARC? Jak mam tu samsung i tu samsung to i tak steruje jednym pilotem oba urządzenia IR czy coś (jak wyłączyłem Anynet to i tak mogłem pilotem od Soundbara przełączać tv). Inna sprawa to że jak wchodzę w Tools ->Anynet+ -> Odśwież to nie znajduje żadnego urządzenia, pojawia się Brak urządzeń.
3. Dlaczego NAJWAŻNIEJSZY - dlaczego przez kabel jest gorsza jakość niż przez ten Soundshare. Kupiłem dzisiaj nowy kabel i to samo. Przez kabel jest stłumiony dźwięk. Mam TV jadę na naziemnym nadawaniu z dekodera wbudowanego w telewizor. Podłączam do TV przez HDMI ARC, do soundbara do HDMI OUT. I jak daje na D.IN (wg instrukci) to pojawia się TV ARC, dźwięk działa - ale tak jak mówie jest cichszy, bardziej stłumiony niż przez tryb TV. Dlaczego tak się dzieje? Może gdzieś jakieś ustawienia są nie tak? Bardzo proszę o pomoc, wg mnie bezprzewodowo straty są większe niż przez kabel więc powinno być odwrotnie.

tdx

New member
Bez reklam
1.Do tego żebyś nie musiał podpinać urządzeń w obie strony 2 kablami tylko jednym.
2. Anynet służy do tego by wyeliminować wiele pilotów i obsługiwać wszystko 1 tym od TV, jeśli w TV wybierzesz rodzaj głośników zewnętrzne możesz wtedy pilotem od tV regulować głośność na soundbarze
3. bezprzewodowo po BT jest ok pisałeś, DRC jak masz ustawione?

Do góry