Samsung F6400 - problemy z Samsung Link, z duplikowaniem ekranu oraz kalibracją

krzychol38

New member
Hej,
Posiadam Samsunga UE40F6400 od 3 dni. Pierwszy raz w życiu mam do czynienia z telewizorem "inteligentnym". Dlatego niektóre pytania mogą Wam się wydać trywialne.
Pierwsza sprawa, jak podczepić to bydlę pod komputer. Efekt jaki chcę osiądnoąć to wyświetlać filmy na telewizorze poprzez komputer. Niby zainstalowałem Samsung Link, ale w ogóle tego nie rozumiem. Pojawila się ikona w pasku narzędzi (tam gdzie zegar) ale jak próbuje to włączyć to odpala mi się IE i strona logowania do samsung link. Czy to jest oparte tylko na chmurze? Można to puszczać lokalnie? Po kilku próbach zauważyłem że w menu kontekstowym plików multimedialnych mam opcje "Play to" w której mogę wybrać tv. Tylko teraz skąd ona pochodzi? Po uruchomieniu filmu tą opcją film odtwarzany jest strasznie cicho. Da się to jakoś skonfigurować? Dodam że zwiększenie poziomu głosu w programie zwiększa też poziom głosu na telewizorze.

Kolejna sprawa to streaming z tv na tablet. Taba mam od Samsunga, mam aplikację Smart View, ale podczas włączenia duplikacji ekranu pojawia sie na tablecie komunikat, że jest problem z siecią. Co jest powodem tych wszystkich problemów? Może czegoś nie zrobiłem?

Proszę również o pomoc kalibracji. TV będzie odtwarzał często naziemną telewizję, czasami VOD lub filmy z kompa (o ile uda mi sie to podczepić). Jakie ustawienia są tu najważniejsze? Próbowałem bawić się z poradami z forum, ale wydaje mi się, że nawet trochę pogorszyłem obraz. Kolory są strasznie blade.

I ostatnie pytanie: czy ten tv jest edge led? Wczoraj przy nocnym oglądaniu TV zauważyłem w rogach podśeietlenia (przy czarnym ekranie).

Z góry dzięki za odpowiedź i za wszelaką pomoc.

tdx

New member
Bez reklam
Ad1 potrzebujesz lepszy serwer DLNA np Samsung AllShare
Ad2 Problem może leżeć po stronie routera jaki dokładnie masz router

Możesz spróbować pobawić się tymi

Tryb obrazu FILM
podświetlenie 16
kontrast 96
jasność 47
ostrość 13
Kolor 50
Odcień G50/R50

Opcje zaawansowane
kontrast dynamiczy Wył
Tonacja czerni Wył
Odciń skóry 0
Tylko tryb RGB Wył
Przestrzeń kolorów Auto
10pt Balans bieli Wł
Gamma +1
Wzorce zaawansowane Wył

Opcje obrazu
Tonacja koloru Ciepły2 >> tu możesz wybrać co Ci odpowiada mi bardziej Ciepły1
czysty obraz cyfrowy Wył
Redukcja zakłuceń MPEG Wył
Poziom czerni HDMI (Niski jeśli dostępny)
tryb Filmu Wył
Motion Plus wyraźny >> tu możesz się pobawić

10pt Balans bieli
Interwał|czerwony|zielony|niebieski
1 0 1 0
2 1 0 -2
3 0 0 2
4 0 0 0
5 -1 0 +1
6 0 -1 0
7 -1 -2 -2
8 0 2 1
9 1 0 0
10 2 1 0

Balans Bieli
C 25
Z 25
N 27
C 19
Z 22
N 21

Jeśli nie możesz dać na naturalny i zmniejszyć odświetlenie do ok 10 :)

krzychol38

New member
Ad 1 Z tego co mi wczoraj napisali na LiveChat to AllShare jest max dla Win 7, a ja mam Windows 8. A jak już zainstaluje ten AllShare to jest jakiś tutorial jak to dalej zrobić? Trzeba coś ustawić na telewizorze?

Ad 2 . Router Pentagram Cerberus. Modelu nie pamiętam (teraz nie ma mnie w domu)

Ad.3 Czy jak zmienie tryb to obecne ustawienia na Standardowym zostaną zapisane?

P.S czym jest "czysty obraz cyfrowy"? A co do redukcji MPEG to nie powinna być włączona? Wydaje mi się, że gdzie tutaj na forum tak radziłeś komuś do oglądania telewizji naziemnej.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Instalacja jest prosta potem tylko dodajesz te katalogi które chcesz udostępnić.

To muszisz dobrać indywidualnie im lepszy sygnał tym lepiej wszysko wyłaczyć

krzychol38

New member
No właśnie jadę na antenie domowej wiec sygnał czasem się zakłóca (np przy otworzeniu balkonu).

A jak odpalić te filmy na TV? Same się odpalą? Czy musze wejść na odpowiedni source w TV?

P.s I znów edytne.

Jeżeli w laptopie mam Intel WiDi to czy to będzie współpracować z AllShare Cast? Chodzi mi o opcję "Screen Mirroring". Czy dobrze rozumiem że to jest wyświetlanie na telewizorze tego co mam na kompie?

Ostatnia edycja:

krzychol38

New member
A co z pozostałymi pytaniami? Orientujesz się może jak wygląda Screen Mirroring? Czy ustawienia obrazu zapisują się po zmianie np Standardowy -> Film ? Czy AllShare działa na Win 8? Po instalacji na komputerze nie mogłem znaleźć Telewizora. Czy trzeba przejść w jakiś tryb?

tdx

New member
Bez reklam
Tak, działa domyślnie jak masz w menu kontektowym play to i nazwe swojego TV. Musisz mieć też udostępnianie plików włączone

Tak zmiany zapisują się dla każdego źródła osobno i dla każdych ustawień osobno.
O co dokładnie pytasz jeśli chodzi o screen mirroring?

tdx

New member
Bez reklam
Nie samsung nie ma widi. SM psłuży do wyświetlenia obrazu np z tableta lub telefonu na ekranie TV...
Musisz mieć allshare cast dongla albo np galaxy S3 :)

KepasOM

New member
Też mnie zainteresowało stremowanie video z Pc na TV. Samsung link zainstalowane,konto utworzone,loguję się udostępniam foldery... Ale zonk pojawia się kiedy stwierdzam,że w przeglądarce żadnych pobliskich urządzeń nie ma ;/. Hmm Czy zalogowanie się do konta samsunga na TV wymagane?! Tv generalnie widzi przez router sieć :gdy klikam żeby pokazał zawartość udostępnioną w winie to nie chwile korbi i nie ma nic do odtworzenia w Media PLAY... O co kaman?!

Do góry