Samsung - DTS

piterrrxd

New member
Albo masz super wydajny sprzet albo robisz to jakos inaczej. Bo jak ja chialem kiedys zamienic sciezki dzwiekowe to potem nie zapisuje sie od razu tylko mi konwertowal caly film nie wiem czemu i zajelo to 2 godziny.

Musiałeś cos pozmieniać we właściwościach wideo, co wymusiło konwertowanie. Jeśli nie rusza się parametrów filmu, tylko podmienia ścieżki, to muxing leci bardzo szybko. Na moim komputerze (procesor i7+ssd) trwa to ok 1-2 minuty.

timonek

Member
Bez reklam
Nie wiem robilem to jak pamietam fremake video konwerter jak sie nie myle tam usunalem stara wstawilem nowa sciezke dzwiekowa ale i tak przerabial caly film. Tak samo jak bym zmienial parametry wideo wiec nie wiem czemu tak bylo. Procesor mam i5 2.7 ghz wiec nie wiem niby nie najnowszej generacji. Ale zajmuje jaka kolwiek ingerencja w film dwie godziny. A gdybys chcial cos w wideo zmienic i przekonwertowac go to ile ci to zajmie czasu ?

piterrrxd

New member
Na pewno o wiele dłużej, nie próbowałem z dużymi filmami. Wypróbuj mkv toolnix. To jest typowy program do zmiany ścieżek w kontenerze mkv, bez ingerowania w samą zawartość tych ścieżek. Freemake to typowy konwenter i się do tego nie nadaje.

timonek

Member
Bez reklam
No i tu problem bo mi zmeni na mkv zreszta niepotrzebnie a chodzi tylko sciezke dzwiekowa. Potrzebny mi program ktory to zrobi z kazdym plikiem bez zmiany wideo i ponownym konwertowaniu. Ale do tej pory nie moge znalezc , niby szuukam czytam fora i nic. Mialem kilka programow kto gdzies polecal ale tez byly nieodpowiednie. Ciezko cos znalezc teraz w tym necie.

piterrrxd

New member
Jest jeszcze taki program mp4muxer, działa w wierszu poleceń. Tu chyba trzeba mieć osobno plik wideo i audio, po wpisaniu odpowiedniej komendy program łączy
pliki w całość. Więcej niestety nie wiem, nie testowałem.

Ogólnie ciężko się pracuje z mp4, mkv jest jednak najpopularniejsze. Sama implementacja dekodowania dts to kwestia programowa, może Samsung pójdzie po rozum do głowy i doda to z którąś aktualizacją. Nie widzę sensu porzucenia wsparcia, skoro nawet ich soundbary są zgodne z tym standardem.

z3nfist

New member
..... Potrzebny mi program który to zrobi z każdym plikiem bez zmiany wideo i ponownym konwertowaniu. .......

W MKVToolNix , możesz załadować również pliki .mp4 , to tez kontener mkv , tylko o innym rozszerzeniu.

operacja trwa , max 10-20 min.

z dts do aac , dłużej konwertuje, niż z dts do ac-3. Zależne to jest tez od długości filmu.

w programie do konwersji audio. po wczytaniu filmu, przerobi ci tylko audio, na wskazany , przez ciebie format i zapisze sam dźwięk do pliku, potem w MKVToolNix, odhaczasz DTS, dajesz swój prze konwertowany plik z dźwiękiem i klikasz.. Rozpocznij multipleksowanie.

Edit:
Poza tym, w poprzednim poście dałem ci nazwy programów, którymi masz to zrobić, by było szybko. Żadne konwertery video, w tym przypadku się nie nadają, bo one konwertują cały film i audio i video, a nam na tym raczej nie zależy, ma być szybko i prosto.

Edit2: a dokładanie do pliku na 1 pozycje np. ac-3 i potem dts, niepotrzebnie, zwiększa rozmiar pliku, dlatego ja usuwam DTS a zostawiam tylko AAC lub też AC-3.

pozdro

Ostatnia edycja:
Do góry