Samsung Czy Lg.PILNE.

Burasekkk

New member
Witam,chciałbym kupic tv LCD.
Mam wybrane 2 modele juz ale nie umiem sie zdecydować do końca
1.Model:Samsung LE40A551
2.Model:Lg 42LG5000

Mają podobne parametry.Cene też.
Wiecej pieniędzy niz około 2300-2400zł nie mam.

Tv głownie uzywane do konsoli xbox 360,za jakis czas kupie Dekoder HD,narazie zwykla cyfra plus i filmy dvd.

Prosze o pomoc w wyborze.

spanker

New member
plusy lg to:

szybsza matryca
lepszy kontrast
bardziej nasycone kolory

minus to:

totalny brak czerni (jest fiolet)
brak kompensacji ruchu
tragedia w sd

plusy samsung
bdb czern
kompensacja ruchu
lepszy obraz w sd (choc i tak slaby)

minus
gorszy kontrast
matryca gorzej radzi sobie z ruchem

Burasekkk

New member
to ja juz tymbardziej nie wiem co wybrac tutaj niby szybszy obraz i wierniejsze koloru u lg ale brak czerni ponoc.
prosze o jeszcze jakas pomoc bo w sumie te plusy i minusy jeszcze bardziej mnie zakłopotały :(

Burasekkk

New member
nie ma nic idealnego nawet i przy cenie 10000tys.zawsze jest konkurent ale jednak którys z tych modeli musi byc lepszy od drugiego.

qazar

Member
Bez reklam
Za 10 milionów to kupisz kino najwyższej klasy ;)

Ja zdecydowanie wybrał bym samsunga, czerń w lg jest fatalna i kolory do mnie nie przemawiają. Pytaniem jest czy nie lepiej dołożyć kilkaset złotych i kupić 656

Burasekkk

New member
cóz jako 18 latek ;p nie mam az takich funduszy :(
jeszcze 3 wyborem moze byc Samsung LE40A615 ale czy to jest jakas w sumie róznica miedzy A551 bo nie wiem czy sie opłaca dokładac 200zł.

Lg przekonuje mnie do siebie tymi 42 calami (niestety samsung ma 40:( ) i wiekszy kontrast.
ale na samsunga którego maja rodzice w domu LE37A551 nienarzekam ;p

DADA2009

New member
Kolego ja już parę dni robiłem rozeznanie jaki telewizor kupić, moje typy były mniej więcej takie jak twoje:

1. LG 40LG5000
2. Samsung LE40A551
3. Samsung LE40A615
4. Samsung LE40A656 lub LE37A656

Nie jadłem, nie piłem tylko szukałem telewizora :D .

W końcu z tych kilku wyselekcjonowanych kupiłem Samsung LE40A551P2R. Ta wersja ma USB bo nie wszystkie te modele mają, jak komuś potrzebne to trzeba patrzeć uważnie. Był jeszcze model Samsung LE40A552 różnił się lekko obudową (nie miał tej przeźroczystej listewki pod spodem obudowy i ta sama cena).

W sumie telewizor nie posiada 100 Hz, ale jakoś to przeżyję. Nawet te Full HD to mi na diabła potrzebne, no ale sąsiady mają to ja też mam. :D

LG 40LG5000 tańszy 300 zł też nie był głupi, ale nie było go w tym momencie i ostatecznie go nie kupiłem.

A seria Samsung ... 656 to w ogóle ciężko dostępna, a i cena wyższa o kilkaset złotych (700-800) od pozostałych przez te 100 Hz. W sklepach internetowych też się trzeba pytać przed zakupem bo nie zawsze są, pomimo tego, że widnieją w ofercie jako dostępne.

Pierwsze wrażenia z użytkowania dosyć dobre, chociaż oczka już trochę bolą. :D

Może ci to jakoś pomoże w decyzji z zakupem.
Pozdrawiam.

janusz

New member
Bez reklam
Zamiast głupio zastanawiać sie który, lepiej byś ruszył tyłek i poszukał dobrej ceny, np. w MM niedawno Samsung 551 kosztował poniżej 2 tys., więc zostałoby Ci prawie na Blu-Raya. Lepszy czy gorszym, wszystko jest względne i zależy od ceny.

Burasekkk

New member
cóz niestety nie mam mozliwosci lecenia do MM jak tylko mają promocje jakąś swoją.
cenowo znalazłem te 3 modele i wszystkie sa w podobnej cenie.
Lg chwalony ze obraz zyleta ale awaryjny i czesto wadliwy model sie trafia.
Samsung rodzice mają 37A551 i fajniutki w sumie.
Zastanawia mnie bardzo ten A615 z powodu 4ms reakcji co przy grach na xbox jednak moze robic róznice i wyglad lepszy.

na inne modele nie patrze bo człowiek moglby i cale zycie odkładac na coraz to lepszy tv i nigdy nie kupic wkońcu.

w sklepach tez nie zawsze mozna samemu wybrac bo na jednym tv puszczą lepszy sygnał na drugim gorszy i sie mysli odrazu ze ten drugi jest gorszy a to wina sygnału tylko.

DADA2009

New member
Panowie za 2 tyś to 551 nie kupicie. Trochę to poszło w górę. Nawet w MM śmieszna promocja bez Vat to wychodził 2300, zresztą i tak już go nie było bo maja ograniczoną liczbę egzemplarzy. W sklepach internetowych to różnie, trochę taniej, ale jak kto woli, ja wybrałem zakup w normalnym sklepie.

mirkor

New member
Na twoim miejscu mając takie fundusze skłaniałbym się na Samsunga 615 (jeśli nie zależy Ci na 100Hz) widziałem jak gra na dobrym sygnale i nic nie można mu zarzucić.
Nie wiem dlaczego zarzuca się LG złą czerń. Mam okazję dość często oglądać LG3000 i jakoś nie mogę dopatrzeć się tego fioletu zamiast czerni.
Obraz na kablówce UPC też nie jest najgorszy.

Do góry