Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na naszym bawimy się już 98X11K - ma 14112 stref.
Jest juz w sprzedaży w specjalnych ofertach zarówno 98" jak i 85"

A 115 jest już od dawna w specjalnej ofercie.
Dwie osoby już kupiły i ciszą się jedyna jakością w tej klasie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ceny wszystkie wysłałem zainteresowanym na PW.
Są dostępne jeszcze od ręki.

Dla członków forum w specjalnej ofercie z pełnym pakietem gratisów dodatkowo.

Arek

Member
Jak @armanig tworzył ten wątek w 2018 to wybór Nu8002 był prawdopodobnie TV o najlepszym stosunku cena / jakość. Mam wrażenie że obecnie tą kategorię zdominował TCL, nie znam Hisensa. Minęło 7 lat i dużo zmian technologicznych za nami , co roku rośnie poprzeczka na jasność w oledach, ilość stref wygaszania w mini ledach itd... a na koniec dnia człowiek chce obejrzeć program informacyjny, jakiś inny z kablówki a potem obejrzeć Netfixa.

Na moje potrzeby mini LED wydaje się najlpeszy, ale nie ukrywam że co jakiś czas przyglądam się OLEDom bo mają zabójczy kontrast i wciągający obraz nie powiem, ale... wczoraj bawiłem się u brata LG B3 (nie był pewnien na 100% czy to nie B4;)) i ustawiając tryb Filmaker i Kino byłem zawiedziony w jaki słaby sposób oddane są twarze ludzi w studio, na różnych kanałach. Może to zabrzmi jak herezja, ale na serio wolę swój TV LED Edge sprzed 7 lat, on bardziej naturalnie przedstawia odcienie twarzy, jej rysy, obraz bardziej przypomina ten znany nam z plazm Panasonica. A przecież cała branża mówi jednym głosem - chcesz mieć jakość plazmy - tylko oled.

Żeby nie było, na Netflixie odpaliłem znane mi filmy w Dolby Vision i było wszystko ok, ale zwykła TV słabo. Zródłem był nowy dekoder VECTRA.

Pytanie - czy to procesor w tym TV? Czy w wyższych OLEDach typu C4 , G4 jest lepiej? Czy ktoś z Was porównywał pod tym kątem TV? Jak ja testuję ze swoim pendrive to mam na nim zdjęcia i filmy a nie programy TV. I np. taki TCL wypadał w statycznych scenach bardzo dobrze, w filmowych nieźle, ale jednak najlepiej moim zdaniem pokazuje twarze i ludzi SONY, tylko te ceny zniechęcają.

Wrzucam takie przemyślenie do ogródka, bo w sumie ciągle rozmowa toczy się w okół kontrastu, nasycenie, kolorów, efektu woow z filmików pokazowych, a potem przychodzi normalna rzeczywistość, gdzie chciałoby się zobaczyć "naturalnie" wyglądający obraz, przyjemny dla oka.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Ja w swoim C4 te tryby filmowe zmodyfikowałem pod siebie. Na moje trochę za dużo koloru, inne ustawienia też pozmieniałem.
Co do procesorów, w modelach telewizorów serii B, C, G - wyższy model lepszy procesor.

Arek

Member
OK to mnie trochę uspokoiłeś, bo kiedyś trafiłem na sprzedawcę w dużej sieci który pracował w LG i sam mówił o słabym sofcie tych procesorów i nawet pokazywał mi na sklepie jakieś modele, zakładam niskie, gdzie twarze ludzi wyglądały jakby ktoś zrobił selfie z telefonu (wygładzone softwerowo)

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
No nie, można to skorygować - ustawić.
Najlepiej pewnie było by zrobić profesjonalną kalibrację.
Ja skorzystałem z rad z tego forum i AV Forums. Ustawiłem i mi odpowiada.
Wiadomo, zależy też z jakiego źródła. Ale nawet z kablówki jest znośnie. Mam Multimedia. Spokojnie się ogląda.
Platformy streaming, o Blu-Ray 4K nie wspominając - z płyty obraz bajka. Do tego dźwięk w Atmosie i jest miodzio.

Do góry