Zdecydowałem się ostatecznie na 8500 po nocy sprawdzania różnych informacji. Oto efekt mojej pracy:
8500 ma mini one box co oznacza, że nie będzie można wymienić na nowszy i zrobić upragde, ale nie emituje żadnego hałasu jak 9000 i wentylatorki
uzasadnienie - oglądam często tv w nocy gdzie nawet kino domowe jest bardzo cicho i była duża obawa, że by mi to przeszkadzało
8500 ma gorszy imput lag co oznacza, że szybkie sceny mogą zwalniać jednak jest wystarczające to do filmów, a problem może być z grami
uzasadnienie - nie gram
8500 ma minimalnie gorszą czerń i kontrast nie powinno to być jednak zauważalne w 99,5% materiałów jakie będę oglądał
uzasadnienie - zakładam, że nie dostrzegł bym różnicy
8500 ma procesor czterordzeniowy, 9000 ośmiordzeniowy. Myślę, że przy 9500 może to być, ten lepszy procek uzasadniony, tutaj nie sądzę
uzasadnienie - zakładam, że nie nie wpłynie to na jakość obrazu, a to jest dla mnie najważniejsze
8500 ma gorszy i słabszy dźwięk niż 9000
uzasadnienie - korzystam z kina domowego
Podsumowanie: w związku z powyższym nie chciałem płacić więcej 1500zł za coś co mogło mnie maksymalnie irytować (wentylatorki), a z kolei zalety rekompensujące ewentualny hałas emitowany przez one box connection nie wydały się za duże: minimalnie lepszy obraz, imput lag w grach czy lepsze głośniki. Powiem szczerze, że gdyby nie ta informacja o tym hałasie emitowanym przez one connect box to bym kupił 9000 bo te 1500zł to nie dużo jak na świadomość, że posiada się model flagowy, ale jak już wcześniej pisałem wszystko co mam, cały sprzęt mam z chłodzeniem pasywnym i pół-pasywnym bo często pracuję i relaksuję się w nocy.
Na koniec taka mała kryptoreklama. Zamówiłem w Saturnie już dzisiaj w nocy ponieważ do 18.11 mają promocję "rabat technologiczny" i za TV model 8500 zapłaciłem ok 10500zł (jak dla mnie świetny stosunek jakości do ceny). Model 9000 też dla osób chcących kupić jest za ok 12 tyś. akurat w tym czasie kiedy to wszystko analizowałem spadła na mnie ta promocja jak wczesna gwiazdka z nieba

Ceny są na tyle dobre, że nie czekałem nawet do jutra bo mogą zakończyć promocję jak im zejdą. Mam tylko nadzieję, że nie dostanę jakiegoś ekspozycyjnego, ale zaletą zakupów przez internet jest prawo zwrotu bez podania przyczyny więc w razie czego jestem kryty. Jak już przyjdzie, wszystko posprawdzam i pobawię się coś napiszę, ale już w wątku o tym konkretnie modelu. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, szczególnie tą o hałasie, którą zweryfikowałem także na wielu innych stronach i wiele osób pisało o "znośnym" hałasie, ale były też wypowiedzi, że był on uciążliwy.