samsung 55ES7000, bluray BD-F6500, onkyo txsr 806 i onkyo dv-sp 406 jak podłączyć?

gilmour_100

New member
Witam,

proszę o pomoc (jestem laikiem), jak podłączyć optymalnie taki oto zestaw:

[FONT=&quot]Samsung UE55ES7000

[/FONT][FONT=&quot]odtwarzacz bluray Samsung F6500

amplituner onkyo txsr 806[/FONT]

dvd - onkyo dv-spo 406

PS3

Ja kombinuje tak, że wszystko oprócz amplitunera podłączam do tv kablami hdmi, natomiast telewizor, dvd i bluraya kablami optycznymi do amplitunera. Tylko jak wtedy dać dźwięk z ps3 przez kolumny z kina domowego? W tym układzie, dźwięk z tv będę mógł puszczać przez kolumny z kina?

A może w ogóle źle to wymyśliłem. Proszę o poradę. Jeżeli to istotne to napiszcie jakie kable hdmi i optyczne kupić. Chciałbym wycisnąć z tego co mam to co najlepsze.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Rafał.

gilmour_100

New member
Rozumiem, czyli kable optyczne w ogóle nie będą mi potrzebne i osiągnę wszystko to co chciałem tak? Jakiś konkretny rodzaj kabla hdmi wybrać? Z amplitunera gniazdo wyjście hmdi do tv tak? a sprzęt do gniazd wejściowych?

tdx

New member
Bez reklam
Rozumiem, czyli kable optyczne w ogóle nie będą mi potrzebne i osiągnę wszystko to co chciałem tak?

Tak jak masz zamiar oglądać filmy z USB lub ze SMARTA z TV to może być potrzebny jeszcze
optyk TV >> AMPLI
Możesz jedynie sprawdzić czy ampli przepuści sygnał 3D bo ma gniazda hdmi 1.3a

Jakiś konkretny rodzaj kabla hdmi wybrać?
cokolwiek żeby działało i nie kosztowało więcej niż 60zł ;)

Z amplitunera gniazdo wyjście hdmi do tv tak? a sprzęt do gniazd wejściowych?

TAK, w TV wybierasz złącze z ARC

Ostatnia edycja:

gilmour_100

New member
Dziękuje bardzo za pomoc ! Podpowiedz mi jeszcze proszę jak sprawdzić to czy ampli przepuści sygnał 3d i co to jest złącze ARC ?:)
przepraszam, ze tak truje d..., ale chce mieć pewność, że wszystko dobrze zrozumiałem :)

tdx

New member
Bez reklam
Dziękuje bardzo za pomoc ! Podpowiedz mi jeszcze proszę jak sprawdzić to czy ampli przepuści sygnał 3d i co to jest złącze ARC ?:)
przepraszam, ze tak truje d..., ale chce mieć pewność, że wszystko dobrze zrozumiałem :)

ARC zwrotny kanał audio jedno z HDMI będziesz miał tak opisane z tyłu TV
Włącz na swoim BR jakikolwiek film w 3D ;)

Do góry