Witajcie, sam szukałem informacji i tyle znalazłem;
Z tego co czytałem, to seria TU85xx jest bardziej następcą RU74xx niż RU80xx, stąd matryca 60hz i zbliżone ceny ; sam zastanawiałem sie nad 43 RU74xx i widzę, że miały podobne ceny rok temu przy debiucie jak teraz TU 85xx. Tu8000 i 7000 to jakby nastepca najniższego modelu za ok 1,5k. Numeracja jest bardzo myląca, pewnie dla tego, by ktoś szukający NU, RU8000 w 120HZ naciął się na faktycznie niższy model.
Doczytałem że w interesującym mnie rozmiarze jasność jest poniżej 300nitów (Ru74xx miał 270nitów), a oględziny w sklepie na szybko obnażyły sprytne ramki; ma sie wrażenie że ekran jest do samej krawędzi, ale tak nie jest, bo całosć wraz z "marginesem" jest przykryta taflą szkła. Myślałem że tv bez ramki będzie "mniejszy" o te 2 cm a nie jest, tylko złudzenie. COśtam pitolą o crystal itp ale bez konkretów, oraz to że można sobie po wyłączeniu ustawić obrazek na ekranieech chyba pozostane przy starym modelu, gdzieniegdzie jeszcze są niedobitki, a w moim rozmiarze nie ma wyboru, tylko niska półka.
Koniec końców zamówiłem 43TU8502 bo trafił się kupon promocyjny nocny + raty śmieszne, które przydadzą się jeśli będzie inflacja a łątwiej mi spłacać niż odkładać
Wcześniej kupiłem Ru74xx, ale sprzedawca naciągnął prawdę, nie było oryginalnego opakowania, oraz skaza na obrazie; pomijając to sprawiał dobre wrażenie (spoko czerń i kolory, obsługa, pilot, system itp ale to już znacie). Ciekawe jak nowszy model, mam nadzieję że upłynniacz do gier cos da... Wyniesie mnie 1850zł vs 1700 za RU (które są już tylko stacjonarnie, spore szanse na powystawowe, pozwrotowe albo w wyższej cenie i bez rat).
Jakbym szukał 55+ cali to bym ostro upierał się przy RU8000 ze względu na matrycę 100Hz, to co oni zrobili w tym rozmiarze to chciwość i próba przepchnięcia klientów do QLEDów. W rozmiarze 43 wiadomo, od lat bryndza, mało matryc VA.