Samsung 46UD6750 brak sieci przy poł. przewodowym

CORTEZ

New member
Witam,
Mam pytanie, bo nie znalazłem podobnego problemu, większość dotyczy połączenia bezprzewodowego.
Korzystam z Neostrady 40Mb, wykorzystując router DGT VDSL2, który aktualnie mam spięty bezprzewodowo z TV Samsunga 46UD6750. Ponieważ łączność bezprzewodowa pozostawia wiele do życzenia (zrywające się połączenie, ale częściej zapominania hasła dostępu lub "niewidzenie" grupy domowej aż do restartu telewizora) chciałem wykorzystać połączenie przewodowe i tutaj zaczęły się schody.
Telewizor wykrywa dane połączenia, ale nie łączy się z siecią. Nie pomaga zmiana DNS na 8.8.8.8, gdzieś czytałem, że to wina softu Samsunga, ale nie znalazłem póki co recepty na poprawę sytuacji. Czy ktoś może mnie oświecić?

tdx

New member
Bez reklam
ustaw ręcznie IP zobacz jakie IP ma Twój komputer
standardowo powinien być 192.168.1.x

więc u siebie w TV wbij
ip 192.168.1.10
maska podsieci 255.255.255.0
brama domyślna 192.168.1.1

DnSy możesz zostawić na automacie a jak nie ruszy lub wbić te z karty sieciowej w PC/laptopie

CORTEZ

New member
Dokładnie takie mam:
ip 192.168.1.x
DNS automat nic nie daje, podobnie jak spisany z bezprzewodowej 0.0.0.0 i proponowany na forum 8.8.8.8

tdx

New member
Bez reklam
a jak łączysz się przez wifi i dajesz status połączenia to jakie dnsy pokazuje?

CORTEZ

New member
Jak wbiłem na sztywno adres MAC i IP do routera TV zmienił mi IP
ip 192.168.1. było osiem, teraz siedem
DNS 8.8.8.8

Bezprzewodowo oczywiście jest OK.

CORTEZ

New member
bezprzewodowo najpierw pokazywał 0.0.0.0, jak zacząłem kombinować z DNS mam aktualnie 8.8.8.8 i co ciekawe nie mogę już wprowadzić 0.0.0.0, bo telewizor się burzy że DNS jest nieprawidłowy.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Co widnieje w routerze? TV jest wykrywany, jest próba przydzielania IP z DHCP? IPv6 masz włączone? sprawdź na wyłączonym. Masz jakieś VLANy? Czy router umożliwia ustawienie prędkości portu LAN? //ustaw na próbę 10Mb/s half i full oraz 100Mb/s half i full. Jest coś ciekawego w logach? Nie masz jakiś restrykcji w firewallu zrobionych? Filtracja mac wyłączona? Sprawdź na innym przewodzie i porcie LAN. Komputerem możesz spingować IP telewizora, są jakieś zgubione pakiety? W telewizorze masz najnowsze firmware jak i w routerze? W jaki sposób masz podłączony komputer z routerem, na próbę odłącz komputer i inne urządzenia przewodowe i bezprzewodowe od routera. Zrestartuj router. Na koniec jak już nic nie pomorze, przywróć ustawienia fabryczne w telewizorze.

CORTEZ

New member
Zanim to zrobię jedno spostrzeżenie, nawet jak jestem połączony bezprzewodowo z siecią to nie zdarzyło mi się, a mam telewizor w domu prawie 2 lata, żeby zasygnalizował jakieś aktualizacje. Zawsze ten sam komunikat "nie ma aktualnych aktualizacji dla twojego urządzenia"

1) TV jest wykrywany
2) jest próba przydzielania IP z DHCP
3) IPv6 mam włączone
4) nie mam VLANów
5) Czy router umożliwia ustawienie prędkości portu LAN? nie
6) w logach nic ciekawego nie znalazłem
7) w firewallu nie ustawiałem żadnych restrykcji
8 ) Filtracja mac wyłączona?
9) 0 zgubionych pakietów

Sprawdzę inny kabel jeszcze, bo kończą mi się pomysły.

Ostatnia edycja:

CORTEZ

New member
Obawiam się, że TV jest uszkodzony. Najpierw przywróciłem ustawienia fabryczne, nic to nie dało (w sensie dostępu do sieci), potem znalazłem najnowszy firmware 1026, (u mnie zostało na 1018), ale nie mogę go zaktualizować ani online (tak było przedtem), ani co najdziwniejsze przez USB, bo odbiornik twierdzi, że nie ma pliku z oprogramowaniem, który jest. Co radzicie?

tdx

New member
Bez reklam
Z tym softem to tak
Ściągasz soft ze strony rozpakowujesz na pendrive tak żeby był katalog z nr softu w nim folder image a w nim plik upgrade

po włożeniu usb TV powinien po milkunastu sek wykryć nowe oprogramowanie jak nie to:
dajesz pomoc aktualizacja aktualizuj teraz

jak dalej nie widzi to format pena na ntfs i próbujesz raz jeszcze :D

CORTEZ

New member
Udało mi się za 3 razem (nie wiem może winny pendrive) zaktualizować do 1026, czyli ostatniego aktualnego. Nie wpłynęło to na możliwość połączenia przewodowo :(

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Wykorzystujesz IPv6? jeśli nie to wyłącz tą funkcję. Filtracja MAC wyłączona, bo nie jasno napisałeś. Telewizor ma przeglądarkę? zobacz czy wczyta stronę: 213.180.141.140 lub 46.28.247.93. Sprawdź inny kabel najlepiej sklepowo zarobiony - prosty, cat-5e i inne porty LAN w routerze. Przetestuj jeszcze ten przewód ethernet podłączając komputer z routerem. Wszystko wskazuje na problem z DNSem, jeśli ping z komputera dochodzi.

W ekstreamlnym przypadku może to być problem z TTL lub MTU i zapewne na tym routerze tych wartości nie da się zmienić. Na próbę byś musiał podłączyć telewizor pod inny router/punkt dostępowy.

Ostatnia edycja:

CORTEZ

New member
Trochę czasu minęło, przepraszam za brak odzewu, ale człowiek zagoniony. Zastosowałem się do Waszych porad Panowie, ale bez sukcesu, tzn. bezprzewodowo sieć jest, natomiast przewodowo nie ma i nigdy nie było. Pojawiła się za to nowa kwestia i zaczynam się zastanawiam co jest nie tak albo zaczyna być z moim telewizorem. Otóż po ostatnich zmianach, tzn. upgrade softu i niemożnościach dojścia co jest przyczyną poprzednich problemów zresetowałem ustawienia do fabrycznych, ustawiłem to co chciałem, ale ku mojemu zdziwieniu menu zaczęło się minimalizować. Aktualnie po wejściu w 1 poziom menu nie mam w ogóle dostępu do komend kanał i sieć (są jakby nieaktywne), ale jak próbuję skorzystać z HUB-a to telewizor łączy się z netem. Możecie coś podpowiedzieć, bo nie wiem czy mam reklamować telewizor czy można jakoś zaradzić.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Ponownie przywróć ustawienia fabryczne, a jak jest możliwość to spróbuj wgrać ponownie firmware do telewizora.

Do góry