Witam,
Od 5 lat jestem posiadaczem Samsunga 46F6500. Jestem zadowolony, spełnia wszystkie moje oczekiwania. Wcześniej przez 5 lat miałem Samsunga 37B650, z którego również byłem zadowolony.
Po tamtej przesiadce były 2 plusy: dodatkowe 9 cali + obsługa DTS (wcześniej musiałem konwertować). Oba VA 100Hz.
Obecnie chodzi mi po głowie przesiadka na 55", rozważam za i przeciw.
Jak do mojego obecnego TV mają się poniższe:
1) SAMSUNG UE55NU8042T
+ VA
+ 120Hz
- brak obsługi DTS
- węższa lista obsługiwanych kodeków video (-avi?)
- ułomne wygaszanie strefowe którego nie można wyłączyć
2) SAMSUNG UE55NU7442U
+ VA
- 60Hz
- brak obsługi DTS
3) LG 55SK8100PLA
- IPS
+120Hz
+ obsługa DTS
+ szersza (w porównaniu do Samsungów powyżej) lista obsługiwanych kodeków video
+ wygaszanie strefowe, które w razie potrzeby można wyłączyć
Inne TV zupełnie mnie nie interesują.
Oglądam na wprost, najczęściej wieczorem przy zgaszonym świetle. Rzadziej w dzień / przy zapalonym świetle.
Z tego względu byłem zawsze nastawiony na VA, ale (i tu pojawiają się konkretne pytania):
1) czy LG IPS będzie wyświetlał gorszy obraz / czerń od mojego obecnego TV, czy jednak 5 lat zrobiło swoje i nie powinienem się tym przejmować?
2) czy 60Hz 55NU7442U będzie zauważalnie gorsze od mojego obecnego 100Hz, czy ze sporym prawdopodobieństwem nawet tego nie zauważę? Sportu oglądam bardzo mało, przeważnie filmy.
Od 5 lat jestem posiadaczem Samsunga 46F6500. Jestem zadowolony, spełnia wszystkie moje oczekiwania. Wcześniej przez 5 lat miałem Samsunga 37B650, z którego również byłem zadowolony.
Po tamtej przesiadce były 2 plusy: dodatkowe 9 cali + obsługa DTS (wcześniej musiałem konwertować). Oba VA 100Hz.
Obecnie chodzi mi po głowie przesiadka na 55", rozważam za i przeciw.
Jak do mojego obecnego TV mają się poniższe:
1) SAMSUNG UE55NU8042T
+ VA
+ 120Hz
- brak obsługi DTS
2) SAMSUNG UE55NU7442U
+ VA
- 60Hz
- brak obsługi DTS
3) LG 55SK8100PLA
- IPS
+120Hz
+ obsługa DTS
+ szersza (w porównaniu do Samsungów powyżej) lista obsługiwanych kodeków video
+ wygaszanie strefowe, które w razie potrzeby można wyłączyć
Inne TV zupełnie mnie nie interesują.
Oglądam na wprost, najczęściej wieczorem przy zgaszonym świetle. Rzadziej w dzień / przy zapalonym świetle.
Z tego względu byłem zawsze nastawiony na VA, ale (i tu pojawiają się konkretne pytania):
1) czy LG IPS będzie wyświetlał gorszy obraz / czerń od mojego obecnego TV, czy jednak 5 lat zrobiło swoje i nie powinienem się tym przejmować?
2) czy 60Hz 55NU7442U będzie zauważalnie gorsze od mojego obecnego 100Hz, czy ze sporym prawdopodobieństwem nawet tego nie zauważę? Sportu oglądam bardzo mało, przeważnie filmy.