Samsung 46F6400 czy Lg 47LM620s

konradbp

New member
Witam,.
tak jak w temacie zastanawiam się nad tymi urządzeniami. Wiem, że pierwsza róźnica to 3D w Samsungu aktywne, w LG pasywne, dla mnie to najmniej istotne. Najbardziej interesuje mnie jakość wyświetlanego obrazu zwłaszcza TV cyfrowej UPC, zarówno kanały HD jak i SD.
Jak w tych modelach z podświetleniem matrycy? Widziałem LG i ma po rogach jaśniejsze plamy gdy ogląda się w nocy na bardzo ciemnym tle. Czy w Samsungu jest to mniej czy bardziej widoczne? Przyjmijmy, ze cena tutaj nie gra roli... prosze o pomoc, zależy mi na czasie. Za TV już płacę a telewizora nie mam :)

konradbp

New member
LG można znaleźć za 2700, F6400 za 2900, F6500 trzeba wylożyć już 3200-3300 dlatego wolałbym wybierać pośród dwóch pierwszych. Jeśli natomiast F6500 tak mocno odbiega jakością od dwóch pierwszych mogę dopłacić. Tylko co takiego za nim przemawia, że warto dopłacić 300-400zł. Pierwotnie miałem kupić TV za 2500 :)

tdx

New member
Bez reklam
Rozumiem różnica to matryca i CMR 400Hz + DVB-S który Ci się nie przyda
Jeśli nie chcesz się napinać z kasą F6400 też da radę

tak wygląda podświetlenie mojego F6500

tdx

New member
Bez reklam
Tak.
Jeśli chodzi o 3D to faktycznie w LG masz więcej par okularów na dzień dobry i kosztują one 20zł/szt ale generują obraz o niższej rozdzielczości i gorzej też z kątami oglądania (w sumie szczegół)
Samsung 2szt okularów hd dla każdego oka :) jeśli chodzi o migotanie najbardziej przeszkadza otoczenie np 50hz oświetlenie....

Generalnie z 3D jest tak ze oglądniesz 2-3 filmy i pewnie Ci przejdzie. Natomiast w obrazie 2D zawsze widać różnice :)

konradbp

New member
No zgadza się, 3D zaraz się znudzi. Więc będzie Samsung. No to teraz prosze o informację jak się przekłada na obraz matryca i CMR w F6400 i F6500. Skoro jest naprawdę dużo lepszy obraz to może się skuszę. Tylko tak teraz patrzę na ceneo to F6500 kosztuje 3400zł. W tej cenie można już mieć Philipsa 475008H z ambilightem lub Panasonica TX-L47ET60E, które chyba będą lepsz niż F6500?

tdx

New member
Bez reklam
Ja Ci sugeruje zobaczyć te TV w w akcji i wtedy ostatecznie podjąć decyzje punkt zaczepienia już masz :) zobacz clouding kąty boczne jakość obrazu na czymś co znasz :) i świadomie podejmij decyzje.
Bo to w sumie Twoje pieniądze :)

konradbp

New member
Róźnie bywa z tymi sklepami, nie zawsze chcą pkikazywać. Poza tym tam zawsze jest dużo światła więc równomierności podświetlenia nie zobaczę. Nie zobaczę tez pewnie jak wygląda clouding:/
tdx: ale jeśli chodzi właśnie o clouding, kąty boczne i podświetlenie jest lepsze w F6400 niż Lg 47LM620s? Pytam bo nie chcę się rozczarować. W LG widziałem to i w dzień i wnocy i jest do zaakceptowania, natomiast jakość tv z upc średnio mnie zadowala. O ile HD jeszcze daję radę to SD średnio moim zdaniem.

tdx

New member
Bez reklam
Wiem sygnał zawsze jest największym problemem :D ale tu akurat sprawda jest prosta F6400 jest po prostu lepszy :)

konradbp

New member
No to tewraz mam już całkiem namieszane w głowie. Widzę, że za 3500 można kupić F6800. 100zł więcej niż F6500. Czym różnią się te modele?

Do góry