Samsung 46-47 cali

panasłoik

New member
Zamierzam zakupić nowy TV wstępny wybór to Samsung UE46F6770 czy to dobry wybór, czy może warto dołożyć stówkę do modelu 6800 ? a alternatywnie 500 zł do Sony KDL 47 W805 A w końcu też na "S" Zależ mi na ładnym obrazie z sygnału naziemnej cyfrowej DVBT i aby miał tuner satelitarny oraz opcje zapisu na nośnik zewnętrzny. Czy ten Samsung 6770 to udany model u producenta ? Podoba mi się jego budowa, wygląd zewnętrzny. Obrazu nie idzie porównać w sklepach :(

tdx

New member
Bez reklam
Możesz go spokojnie brać w dziale samsung masz cały wątek na ten temat + w faq masz róznicę pomiędzy modelami.

panasłoik

New member
Może warto dołożyć do KDL 47 W805 A już nie chodzi o ten jeden cal różnicy. 500 zł dokładki przeboleje. Chodzi jakość obrazu na sygnale niskich rozdzielczości, jakość elektroniki - tunerów i obróbki sygnału. Jedyne źródło u mnie to antena do naziemnej cyfrowej. Może coś ciekawego jest, a nie znam do 4 tys zł. Mżoe jakiś Philips z dobra matrycą

psiaja

Member
Ludki chwalą Panasonica ET60 do słabego obrazu, bo ma dobre skalowanie.. Ja tez będę korzystał ze słabej blokowej kablówki lub naziemnego sygnału i między tymi dwoma modelami (47ET60 i 46f6770) póki co wybieram Samsunga - głównie za lepszą czerń oraz mniej problemów z formatami plików.. Jak się okaże, że skalowanie jest mocno do bani a i 3D nie będę tolerował (chodź nie jest to mocny argument), to się wymieni na Panasa

prezy

New member
Bez reklam
No no kolego muszę Cię rozczarować jakość obrazu z NTC przy 46 calach i wyżej to nie lada wyzwanie. Nawet topowe modele mają z tym problem i to różnych producentów.
Na 100% nie będziesz zadowolony z obrazu. i tu wcale nie chodzi o tv.

panasłoik

New member
No no kolego muszę Cię rozczarować jakość obrazu z NTC przy 46 calach i wyżej to nie lada wyzwanie. Nawet topowe modele mają z tym problem i to różnych producentów.
Rozumiem, że duże znaczenie ma "jakość" sygnału. Okrutnie się rozczarowałem ostatnio budżetowym LG 575 który zakupiłem rodzicom o zgrozo własnym :) Nie chiei wydać wiecej niż 1700 zł wiec.... jest jak jest.
Sobie nauczony doświadczeniem muszę kupić coś co pozwoli w miarę komfortowo oglądać naziemną cyfrową. W tej chwili mam Panasa 29 cali 100 Hz kineskopowy. Obraz jest bajka. W 2000 roku kosztował ogromne pieniądze.
Czyli co Samsung 6770 może mieć ładniejszy obraz, lepsze skalowane rozdzielczości do góry niż Sony KLD 47 W805 ?

ps.
przy zakupie tamtego LG 575 sugerowałem się opiniami w internetowych sklepach, ale widzę dziś, że ci co je pisali to chyba w życiu dobrego obrazu nie widzieli :(

prezy

New member
Bez reklam
Czyli co Samsung 6770 może mieć ładniejszy obraz, lepsze skalowane rozdzielczości do góry niż Sony KLD 47 W805 ?

(

Szczerze, przy NTC nie zauważysz różnicy.
Moje zdanie jest takie tv max 37 przy większych rozmiarach jest jakaś masakra i tu już nie chodzi o producenta. Operatorzy lecą z nami w śnieżne kule nie od dziś :) ale mam nadzieję że to się niedługo skończy ile można oglądać reklamy. Z resztą podobną sytuację mamy już z prasą.

panasłoik

New member
Panowie jakie matryce są w SONY KDL W805 ?
Hmmmm i co tu robić. Rozmawiałem wczoraj w dużym sklepie ze zdaje się elokwentnym sprzedawcą. Dał mi upust na Sony KDLW805 A na 3800 zł i gorąco namawiał twierdząc, że jesli planuje zakup max do 4 kzł to ten Soniacz jest kiler nad kilery na tej pólce cenowej. Samsunk UE46F6770 według tego pana to też udany telewizor, ale Sony lepiej skaluje, kanały SD bedą mi się lepij wyświetlały. Większa możliwość pracy-regulacji obrazu jak by co. Sygnał z odtwarzacza DVD będę miał lepszy na SONY, a mam sporo płyt nawet jeszcze nie oglądanych :) Ze dźwięk też ma lepszy. Oczywiście, że te roznice to w skali mikro w zasadzie, a i podkreślał, że SMART u samsunga lepszy. Że W805 mają lepsze podświatlenie i ładniejszy obraz w nasłonecznionym pokoju będzie. Samsung za 3300, a Sony 3800zł, Różnica nie duża. Niestety ie było możliwości bezpośredniego porównania. Doradźcie proszę co tam w Samsungu jeszcze ciekawego jest.

tdx

New member
Bez reklam
Sony jest na IPS lg kontrast ok 1000:1 Samsung jest na SPVA/PSA z kontrastem 3300:1

Oba to dobre TV musisz tylko zastanowić się co jeszcze dla Ciebie będzie miało znaczenie....

panasłoik

New member
Sony jest na IPS lg kontrast ok 1000:1 Samsung jest na SPVA/PSA z kontrastem 3300:1

Oba to dobre TV musisz tylko zastanowić się co jeszcze dla Ciebie będzie miało znaczenie....
No jak to SONY taki potentat, gigant używam matryc od LG, no żarty chyba. Nie mają własnych paneli. :) To może lepiej skłonić się do jakiegoś droższego TV od LG coś do 4 tys zł mzoę bedzie lepsze ? Choc z drugiej strony może SONY ma jednak większe doświadczenia w obróbce obrazu i jego transmisji niż LG. Zastanawiam się na Philipsem 47 PFL 6008K Priorytet ld amnie to jakos obrazka na kanałach SD i równomierność podświetlenia.

panasłoik

New member
Czyli co by Pan proponował z TV 46-47 cali co by o nerwy nie przyprawiało oglądając NTC. czy to prawda, że panasoniki jakoś znacznie lepiej skalują do góry przy dziadowskim sygnale na kanałach SD ? Jest taki wszystko mający model Pansonica TX-L47 DT60E. Niestety dizś trochę drogi. mzoe poczekać, może staniej znacząco ?
Panasonic TX-L47DT60E - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
no ale mam teraz CRT Panasa i korci mnie inny tv, od innego producenta kupić

prezy

New member
Bez reklam
Moja propozycja to poważnie zastanowić się nad zmianą źródła sygnału telewizyjnego. Kupować dziś dobry telewizor w rozmiarze 46-cali i więcej i wpuszczać mu taki sygnał to tak jakby jeździć Porsche ale tylko na pierwszym biegi i dziwić się dlaczego wyścig się przegrało.
Naprawdę szkoda pieniędzy i nerwów.
Co do proponowanych modeli to ten Pans godny uwagi ale rozumiem że budżet nie pozwala.
Wspomniany Sony oraz Panas są na IPS co daje lepsze kąty ale gorzej z kontrastem i czerniami.
Z klei wspomniany Samsung to odmiana VA - gorsze kąty ale lepsza czerń i no i chyba z nich wszystkich jest najbardziej multimedialny.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Panasonic FT60 wg kolejnych użytkowników gra zdecydowanie lepiej.
A że jest w super cenie , to warto.

Do góry