Samsung 32H4000 - Problem z Trybem Gry.

XdtgS

New member
Witam, kilka dni temu zakupiłem nowy TV Samsung 32H4000. Telewizor ten ma mi służyć jako monitor do mojego PC.
Podłączony jest poprzez HDMI do karty graficznej HD6670. Mój problem polega na tym, że wcześniej działał tryb gry bez problemu, lecz po odinstalowaniu najnowszych sterowników, wyczyszczeniu pozostałości po nich(amdcleanutility) i ponownej ich instalacji zaczął się problem - otóż cały czas w menu funkcja Tryb gry jest na szaro z napisem "Wyłączone" a gdy chcę ją włączyć dostaję komunikat "Ta funkcja nie jest dostępna".
Próbowałem już różnych ustawień zarówno w sterownikach jak i w TV, podłączyłem na nowo kabel i nic nadal to samo, co może być tego przyczyną?

XdtgS

New member
Mam 2 wyjścia HDMI - 1 HDMI (STB) i 2 HDMI (DVI), na obydwóch połączeniach spróbowałem normalnego podłączenia oraz nazwy "PC". Żadnych zmian.

bhn92

New member
Bez reklam
jakbys zaznaczyl pc to wtedy akurat napewno nie bedzie mozliwoscie wlaczenia trybu gra jakby co ale skoro zniknelo to gdy zmieniales sterowniki w kompie to raczej tam bedzie tego wina.

Ostatnia edycja:

XdtgS

New member
Sprawdziłem czy będzie jakaś różnica po odinstalowaniu sterowników oraz ich ponownym zainstalowaniu, niestety nadal to samo (hdmi bez nazwy). Dodam że soft w TV mam najnowszy 1012.

tdx

New member
Bez reklam
Sprawdź na innym kampie czy tryb gra działa, prawdz czy masz @60hz na wyjściu (wciskając info na TV) zawsze można też przywrócić ustawienia fabryczne lub zmienić nazwę źródła na PC DVI i też dostajesz tryb gra.

XdtgS

New member
Podłączenie do innej karty, przywrócenie fabrycznych ustawień oraz ustawienie nazwy "DVI PC" nadal nie przyniosło żadnego skutku. Odświeżanie jest stale w normie czyli 60 Hz. Bez sensu że ten tryb gier na początku działał (włączyłem go może z 2 razy), a później całkowicie odmówił współpracy..

tdx

New member
Bez reklam
Taaa na pewno ;-) zazwyczaj chodzi o predkosc wciskania klawiszy...

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

XdtgS

New member
Ah mój błąd, myślałem że należy po kolei wciskać i przytrzymać kolejne klawisze. Zrobiłem ten całkowity reset i... nadal bez zmian czy to w trybie standardowym czy DVI PC.

Ostatnia edycja:

XdtgS

New member
Napisałem do supportu Samsunga i otrzymałem taką odpowiedź:

"Tryb Gry w telewizorach Samsung przeznaczony jest do współpracy z konsolami do gier.

Firma Samsung nie gwarantuje działania tego trybu przy wykorzystaniu komputera.

Jeśli ma Pan wątpliwość co do prawidłowości działania Trybu Gry, sugeruję podłączyć do telewizora np. konsolę Play Station."
Więc być może TV "gryzie" się z moją kartą graficzną, albo sprawa się poprawi po zainstalowaniu nowych sterowników (póki co mam najnowsze więc muszę poczekać na wydanie kolejnych).

XdtgS

New member
Chodzi o aktualizacje TV czy sterowników? Mój TV ma już wersje softu 1012 od nowości, tak więc tu nic nie było grzebane z mojej strony. Poczekam na kolejną wersję sterowników do gpu i dam znać czy coś się zmieniło.

bhn92

New member
Bez reklam
o starsze stery do karty graficznej mi chodzi , podlaczylem przed chwila tv do kompa i mam dostepny tryb gry ze wlaczam i wylaczam kiedy chce.

XdtgS

New member
Masz Nv czy Amd? Jaka wersja sterowników? A propo nie mam włączonej automatycznej aktualizacji sterowników, sam instaluję najnowsze (łącznie z wersją beta) ponieważ zazwyczaj czuję minimalny wzrost wydajności czy poprawki błędów.

Do góry