Też mam ten dylemat.
Mam do wyboru 4 TV w rozmiarze 40"
656 lub 756 lub 856 lub 786
656 to zakup ekonomiczny (brak dekodera mpeg-4 w DVB-T szybka matryca)
756 to zakup rozsądny (posiada dekoder mpeg-4 w DVB-T wolna matryca)
856 - (posiada dekoder mpeg-4 w DVB-T, szybka matryca) do niego się skłaniam najbardziej tylko że nic o nim nie wiem. Widziałem go tylko w sklepie - to biznes class jeśli chodzi o stylistkę obudowy.
Pod uwagę brałem też 786 (brak dekodera mpeg-4, szybka matryca)
Ale za to posiada kontrast 2 miliony do 1! Jako jedyny oprócz 956 oparty jest na podświetleniu LED. Niestety podobno nie ma mpeg-4
Wszystkie TV widziałem w sklepach.
656 podobał mi się tylko w wersji 40" (mniejszego nie brałem pod uwagę) to chyba kwestia wielkości piksela w stosunku do rozmiarów ekranu. Sygnał z anteny całkiem przyzwoity, ale też jakość doprowadzonego sygnału nie była najlepsza więc pewnie może być tylko lepiej
756 - bez uwag - wyświetlał jak 656.
786 - widziałem tylko wersję demo różnicy pomiędzy "zwykłym" podświetleniem a LED. Różnica jest taka jakby stanąć przez lustrzaną matrycą Samsunga i dowolną inną matrycą matową. Przynajmniej takie wrażenie wywarła na mnie prezentacja z płytki demo. Prezentacja polegała na podzieleniu obrazu na lewą i prawą część i uwydatnieniu różnic pomiędzy starą i nową techniką. Gdy puszczane były fragmenty filmów (bez podziału ekranu), czerń faktycznie była niesamowita a przez to i kontrast ogólny już na pierwszy rzut oka był zauważalnie lepszy nawet w stosunku do serii 656. Niestety nie miałem okazji obejrzeć jak sprawuje się TV na realnym sygnale z DVD lub z anteny.
856 - bez uwag. I znów widziałem tylko wersję demo z płytki, ale za to obudowa jest przepiękna.
Tak więc również jestem w kropce - stawiać na mpeg-4 (756 6ms, 856 4ms) czy odpuścić sobie i wybrać technikę LED (786 4ms) czy też pozostać przy ekonomicznym 656 a jako fanaberię potraktować 756/786/856?
Na szczęście budżet pozwala mi na spory rozrzut jednak 856 to górna granica.
TV będzie odbierać sygnał głównie z kablówki i z DVD. Kiedyś z czasem może będzie też BlueRay lub coś z programów HDTV. Odległości porównywalne 2,5 - 4m w zależności od tego gdzie postawię TV
Co sądzicie?
Pozdrawiam
Mirek