Samsung - 2017.

WuMike

New member
Bez reklam
Ciekawy jest fakt, że model Q7 został generalnie gorzej oceniony na portalu Rtings.com aniżeli ubiegłoroczne KS7000. Kupa szumu o nic, w kwestii QLEDu, przynajmniej na ten moment. Czekamy na dalsze recenzje, także wyższych serii Q9 i Q8.

RHJG

New member
Bez reklam
Nie przejmuj się tak kolego jedną recenzją,jestem przekonany,że po aktualizacji będzie dużo lepiej ? Poczekamy na inne testy,Ty i tak nie jesteś zainteresowany kupnem tego TV,to czym się przejmujesz ? Ty już masz super hyper tylko nie ma testu tego extra TV na Rtings ? Ja jestem spokojny o serie Q,pojawią się w sklepach,będziemy oceniać,na dzień dobry ceny będą zdecydowanie za wysokie....

WuMike

New member
Bez reklam
Już to gdzieś słyszałem, podobno ktoś dostał na testy uszkodzony model Philipsa 65PUS7601, kiedy konkurencyjny zmierzył mu przeciętną jasność oraz średnie pokrycie palety DCI/Rec.2020. Czyżby to Kiki na tym forum...?

Śmiesznie wyjdzie, jak się okaże, że KS (dalej uważam, że to bardzo udany model generalnie) naprawdę pozostanie lepszy od Q7, w opiniach pozostałych ekspertów oraz użytkowników.

barburian

New member
Bez reklam
Wszystkie TV bardzo fajne nie ma co gadać :), jedyne co boli to brak treści
4K i stacji telewizyjnych nadających w natywnym 4K.

WuMike

New member
Bez reklam
To jest fakt. Liczę przynajmniej na ze dwa kanały 4K od Canal+ do końca tego roku. Jeden sportowy, drugi filmowy. Ciekawe, czy to się uda? :)

RHJG

New member
Bez reklam
Nie będzie "śmieszne" dlaczego miało by być ? Nie ma modelu KS jest seria KS...Seria Q będzie na pewno lepsza w DCI P3 i Rec 2020 i to nie tylko od pozostałych Samsungów....

harpn

New member
Z technologii LCD podświetlanej krawędziowo już najwyraźniej więcej wycisnąć się nie da. Można to nazywać QLED czy ULED .... Tak czy siak ceny tych nowych modeli lekko z kosmosu :)

lobos

New member
Bez reklam
Ceny na pewno będą wysokie. Zwłaszcza, że Polak to najbogatszy Europejczyk i te w euro u nas będą i tak wyższe.
Jednak niech już w końcu wejdą do sprzedaży, bo czekam na spadek cen serii KS8000/9000 :)

RHJG

New member
Bez reklam
Spokojnie trzeba poczekać do innych testów,Na razie jeden test,jest jak jest.Cholera wie co tam w tym Meksyku robią? Matryca mi się nie zgadza,albo jest fotka tylko z części matrycy,albo jest inna matryca.Czekam na europejskie testy z HDTVUK i Maćka.Tak przy okazji HDR w nowym Panasonicu jest 550 i nikt nie płacze ? Zawsze polecałem KS8000 może teraz malkontenci się przekonają do tego modelu....

Seizo

Active member
Bez reklam
Nie wiem czy będzie lepiej. Ich testy UNKS9000 pokrywają się z testami UEKS8000 Maćka, a w tym przypadku piszą nawet, że do testów zakupili drugi egzemplarz i wyniki są takie same. Za to XE9005 prezentuje się znakomicie i wypadł bardzo dobrze w teście.

Update 03/15/2017: We bought a second unit and the peak brightness is in the same ballpark.

RHJG

New member
Bez reklam
Kolego Seizo ja też nie wiem,okaże w dalszych testach.Nawet jak nie będzie lepiej to i tak jest w HDR bardzo dobrze.Dlaczego nie piszą,że jest to pierwszy TV który uzyskał 100% DCI-P3. Otrzymał certyfikat „Color Volume 100%”. Został on nadany przez specjalistyczne niemieckie laboratorium VDE, które po przeprowadzeniu szeregu testów, oficjalnie potwierdziło, że Samsung QLED Smart TV są w stanie wiernie odwzorować całą, tj. 100 procent przestrzeni barw DCI-P3 stosowanej w przemyśle filmowym.Czy ktoś kolego Ciebie na siłę namawia na kupno tego Samsunga ? Spodobał Ci się Sony to go kup,nikt nie broni-powodzenia !

Seizo

Active member
Bez reklam
Ale ja nie chcę niczego kupować. Piszę tylko jak jest, przywołując w tym przypadku znacznie tańszy model telewizora Sony. W całokształcie tego co napisałem chodzi mi o to że HDR na poziomie 380 cd/m2 w jednym z telewizorów z najwyższej półki to jakiś żart.

RHJG

New member
Bez reklam
To podaj wszystkie pełne dane tego Samsunga i Sony-porównamy ? Zawsze TV z podświetleniem na dolnej krawędzi będzie w HDR trochę gorsze od podświetlenia z boków nie mówiąc o FALD.W Q9 zmierzyli HDR As promised, the 65Q9 also added a significant boost in peak luminance from HDR material. We measured the set at 1637.8 nits using a D65 10 percent white window pattern. That is 63.7 percent higher than the 1,000-nit threshold required by the Ultra HD Alliance for “Ultra HD Premium” certification, and presents a nice enhancement to discernible brightness levels in key picture elements like specular highlights.Teoretycznie miało być 2000 tylko nie wiadomo czy na 10% czy na innej wartości ?Na razie wygląda,że nie ma tych 2000...

For black level we tested the 65Q9F at O.016 nits using motion test patterns designed to trick the automatic backlight limiter into staying on. That measurement is 66 percent darker than the 0.05 nit threshold required for Ultra HD Premium certification on a 4K Ultra HD LCD TV.

Seizo

Active member
Bez reklam
Nie chodzi już Sony. Zobacz jak wyglądała jasność HDR w KS7000 czy KS8000 również z podświetleniem krawedziowym. Pomimo, że nie trzymała stałych 1000 nitów, to nie spadala poniżej 500. Miejmy nadzieję ze to się zmieni bo 380 w takim telewizorze to nie jest dobry wynik.

Do góry