Sam. UE40KU6400 vs Philips 43PUS6501 vs Panas. TX-40EX610E

andrzejcool

New member
Witam szanownych forumowiczów,

Zastanawiam się nad jednym z tych trzech modeli:

Samsung UE40KU6400
vs
PHILIPS 43PUS6501
vs
PANASONIC VIERA TX-40EX610E

Na co zwracam uwagę:
- Głównie oglądamy filmy wieczorami, rzadziej w dzień.
- Większość to filmy 720p/1080p, kablówka blokowa bez telewizji abonamentowej.
- Wielkość max 43`cale.
- Interesuje mnie Youtube ale obejdzie się i bez niego.
- Zdaję się, że matryca va w tym wypadku byłaby lepsza.

Inne:
1. Pokój +/- 19m2
2. Odległośc od ekranu +- 2,5m
3. Dwie osoby
4. Siedzimy na wprost ekranu
5. Telewizor będzie stać
6. Słońce świeci z boku
7. Obecny telewizorek to Philips 40PFL97O5 (ale psuje sie)
8. Bez grania w PC
9. Marka nie ma znaczenia

Może jakaś sugestia z dobrego serca? Z góry dzięki!

adam80

Member
Bierz największego, 43 cale do 2,5 metra to i tak mało. Gdybyś brał pod uwagę większy to polecam samsunga 50MU6102 lub z tunerem sat 6172, można je już kupić poniżej 2 tys. Są na matrycy VA, model 43 calowy jest już na IPSie , 40 calowy ma matryce VA i jest poniżej 1700 zł.

Ostatnia edycja:

andrzejcool

New member
Ok dzięki. Może pokombinuje z meblościanką to większy wejdzie.
A oprócz ceny ten model który sugerowałeś UE50MU6172 różni się czymś konkretnym od UE49KU6400 ? Wydaje się, że oba mają hdr i matryce va, także tuner satelitarny, jakoś podobną, a cena 500/600zł większa.

adam80

Member
Mam oba 49KU6400 nie ma matrycy VA ma podświetlenie krawędziowe i jest cieńszy - ale przez to bardzo delikatny i bardziej podatny na clouding, do oglądania wieczorami polecam jednak 50MU6102/6172 dużo lepsza czerń i kontrast, kosztem gorszych kątów, i chyba trochę "uboższych" kolorów. W 49KU6400 po roku padła mi matryca, ale serwis bez problemów wymienił mi na miejscu na nową. 40-43 cale do 2,5 metra to naprawdę mało.

Ostatnia edycja:

andrzejcool

New member
Ostatnia edycja:

adam80

Member
Te są ok też mam taki, tylko że to nie wystarczy, potrzebny będzie jakiś wzmacniacz słuchawkowy, np. głośniki komputerowe (ale uwaga w tanich będą szumy na słuchawkach) - chyba taniej (i wygodniej) będzie kupić słuchawki bluetooth. Ja używam niedrogich głośników komputerowych wmontowanych w fotel, na noc, oraz dla słabo słyszącej mamy takie rozwiązanie jest rewelacyjne.

Ostatnia edycja:
Do góry