Salon 35 m2 - audio stereo

kazo

New member
Witajcie
Plan na przyszły rok , wymiana sukcesywna :

Salon 35 m2 , potrzebne podłączenie tunera nc+ , PS , BR ( aktualnie DVD ) - muzyka jazz , rock

Aktualnie posiadam :
Technics A700 MK2 - działa
Scherzo 200 - agonia
Fiio D03 Taishan

Na pierwszy ogień pójdą głośniki , proponujecie najczęściej Jbl Studio 290 lub Dali Zensor 7 - i to jest górna granica możliwości finansowych

Wzmacniacz/amplituner - sam nie wiem , ze względu na podłączenia najłatwiej pójść w kierunku amplitunera do kina domowego , jednak wolałbym wzmacniacz - problem z podłączeniem urządzeń cyfrowych
Budżet maksymalny 6000 zł , chętniej bliżej 5000 zł .
Co wybrać ? Odwieczne pytanie .....
BR - temat nie na teraz i nie uwzględniany w budżecie ...

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jazz i rock hmmm połączenie skrajnych brzmień... Z elektroniki zobacz na wzmacniacze takie jak BC Acoustique EX-332D, Nad 356 DAC oraz Rotel RA-11 a z kolumn myślę że wymienione przez Ciebie plus z rodzimej produkcji Pylon Audio Sapphire 31

Whiplash

New member
Bez reklam
Amplituner kinowy to nie ale amplituner stereo juz jak najbardziej. Harman 3770 lub Onkyo 8050. Sporo mocy i funkcjonalnosci z wejsciamy cyfrowymi i radiem interenetowym. JBL studio 290 to kolumny dynamiczne z mocnym basem, dwa woofery po 20cm robia swoje.

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja bym jednak był za wzmacniaczem, taki przykład choćby z Rotel RA-11 ma po 2 wejścia koaksjalne i optyczne , czyli możesz podłączyć do niego w sumie 4 urządzenia, BC Acoustique ma 2 standardowo (1x coaxial i optical) ale z tyłu ma wnękę która jest zasłonięta klapką z napisem Optional Board więc może da się rozszerzyć o kolejny DAC, jedynie NAD ma tylko 1 wejście optyczne. Wszystkie wymienione są wydajne prądowo a to ważne jeśli weźmiemy pod uwagę że trzeba nagłośnić 35 m2 .

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
PS3 masz, wzmak ok jest, do tego tylko podłączyć mocne fronty JBL Studio 290. Pamiętaj o odpowiednim ustawieniu PS3 samo z siebie nie chce dobrze grać.

kazo

New member
Powracam z pytaniem na forum , już myślałem , że wybory mam za sobą .
Zamówiłem :
Klipsch RP-280F
Onkyo TX-8150

Sprzedający stwierdził , że wybór jest słaby , raczej do disco , a amplituner ma za małą moc i może powodować uszkodzenia kolumn ze względu na przestery .

Co o tym myśleć ?
Zestaw ma być głównie do tv , muzyka 30 % .

abdul0412

New member
Bez reklam
Zamówiłem :
Klipsch RP-280F
Onkyo TX-8150

Sprzedający stwierdził , że wybór jest słaby , raczej do disco , a amplituner ma za małą moc i może powodować uszkodzenia kolumn ze względu na przestery .

Co o tym myśleć ?

Mimo że RP280 mogą bardzo pochłaniać prąd , to ten ampli powinien wystarczyć.
jednak też zalezy jak głośno będziesz słuchał.

wszystko zalezy od Ciebie , bo kolumny maja wysoką skuteczność.
ew. uzywka wzmacniacz i dołożyć do jakiego CD...

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Klipsche mają mega sprawność (czułość). Przy takich parametrach grubo powyżej 90dB/m można je napędzać bardzo słabymi wzmacniaczami i zagrają głośno.
Czy z wystarczającą i naturalną dynamiką to już kwestia odrębna ;)

SDman

Banned
Zamówiłem :
Klipsch RP-280F
Onkyo TX-8150

Co o tym myśleć ?

Witam,
jeśli jeszcze zdążysz (do dziś promocja) to Peachtree Audio nova65SE to inna bajka vs TX-8150
za resztę kolumny nie koniecznie Klipsch.
Do 65SE możesz bardziej wyrafinowane kolumny podłączyć, a wzmacniacz słuchawkowy, który ma wbudowany to poziom co najmniej 1,5 tys.

Pozdr.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Zamówiłem :
Klipsch RP-280F
Onkyo TX-8150

Co o tym myśleć ?
Znaczy nie może załatwić? :)

kazo

New member
Blackninja - może coś zaproponujesz , doradzisz , ofertę na pw .
Dochodzę też do wniosku , że wzmacniacz z wejściami cyfrowymi zamiast ampli , byłby chyba ok . Do wydania 5800 zł ( max 6800 zł ) , kable już mam .
Czekam na zwrot gotówki .

kazo

New member
Fota salonu , JBL290 czy DZ7 ???

Attachments

• 20151029_171432.jpg
    20151029_171432.jpg
    300,7 KB · Wyś: 470

gorylla

New member
Bez reklam
Uuuuuuu, jak tak patrzę to u mnie salon jeszcze sporo większy, więc nie dziwię się, że Black mi też proponuje 290 zamiast DZ7. Widziałem DZ7 na żywo w MM (tylko wizualnie, nie słuchałem ich) i powiem Ci, że to nie są za duże kolumny.

Ale myślę, że u ciebie 280-tki też mogłyby być, zawsze troszkę tańsze, chociaż według cen BN to różnica prawie symboliczna, więc chyba jednak lepiej 290.

A swoją drogą salon trochę pustawy, to może trochę "dudnić" po ścianach. Może większy dywan zapodaj? Albo jakieś obrazki na ściany?

lobos

New member
Bez reklam
Kazo, szybkie rozdanie ;-) JBL 290 to kawał kolumn, które na Twoim metrażu powinny rozwinąć skrzydła :)
PM7005 powinien odpowiednio je napędzić ;-)
Z czym porównywałeś Marantza?
Gratuluję! Czekamy na foty ;-)

Bipo

Active member
Bez reklam
Sprzęt zamówiony , JBL 290 + PM7005 .
Salon powoli się zapełnia i jest już duża poprawa akustyki .
Podziwiam, że bez odsłuchu zamawiasz kolumny...:shock: Dali zensor 7 i jbl 290 to 2 różne szkoły grania, zupełnie inaczej grające kolumny. No ale już zamówiłeś to teraz tylko radzę coś zrobić z pustymi ścianami bo akustycznie pod względem stereo będzie masakra...;-( Spokojnie zarówno dali jak i JBL nagłośnią CI salon ale musowo popracuj nad akustyką teraz aby wykorzystać potencjał kolumn...

Do góry