S52 + Tx-32le60p

tomaszt

New member
Witam.
Zakupilem taki zestawik jak w tytule czyli DVD Panasonic S52 połączone po HDMI(kabel Thomson) z TV Panasonic TX-32LE60P. Liczyłem na super jakość(do TV wlasciwie brak uwag). Jednak glownie chodzi o DVD. Jakość po HDMI wlasciwie nie rozni sie od jakosci po scarcie(gdy ustawie na scart RGB),co wiecej ciezko dostrzec roznice pomiedzy jakoscia S52,a zestawem ktory kupilem w 2002 roku(Panasonic SA-HT70) podlaczonym po scarcie. Nie wiem czy to normalne ze przy napisach widac jakby leciutkie podwojenie (to samo dzieje sie np gdy aktor jest ubrany na bialo,jakies 2 milimetry zajmuje jasniejszy pasek ktory powstaje przy tym ubraniu), to samo w menu odstarzacza przy napisach widoczne sa bialo-szare cienie. Oczywiscie jest to widziane tylko z bliska, jednak takie cos zapewne wplywa na pogorszenie obrazu. Czy to normalne? A moze mam zle filmy? Powiedzcie jaki film powinienem obejrzec? , a moze polecicie jakas plyte testowa ktora mozna sciagnac z internetu?.
To była pierwsza część

A teraz druga.
Odtwarzacz nie pamieta ustawien obrazu.
Wchodze do menu przez przycisk function
Inne ustawienia
Nastepnie wchodze do obraz
Wybieram uzytkownik
wchodze i ustawiam parametry
wychdze z tego menu(wszystko jest okej)
ide do inne menu
zapisuje ustawienia jako uzytkownik 1
wszystko jest okej moge zmieniac sobie ustawienia przyciskiem na pilocie av enhancer jednak gdy wylacze i wlacze odtwarzacz dzieje sie rzecz przynajmniej dziwna ustawienia Obrazu i tylko obrazu na uzytkownik 1 i uzytkownik 2 ustawiaja sie po swojemu czyli:
Kontrast na -8
i teraz najciekawsze jasnosc na -1(minimalnie mozna ustawic 0 !!!)

POMOCY - czy ktos moze przetestowac czy u niego dzieje sie tak samo? moze powinienem wgrac nowy firmware(jesli tak to skad) a moze powinienem oddac odtwarzacz do reklamacji?

jerry555

New member
S52

Witaj,
Posiadam S52 od 2 dni, wiec jestem na świerzo odnośnie skoku jakości. Pierwszego dnia odtwarzalem po Scracie a drugiego juz po HDMI ( kabel tech+link 1mb, TV Panas 37V60EH) no róznica jest kolosalna.
Z tym że używam funkcji upscalingu do 720p lub 1080i, no i naprawde jest bardzo dobrze. Co do reszty poruszonych kwestii to nie wypowiem sie bo zbyt krótko bawie sie playerkiem. Pozdrowienia, Jurek

seat98

New member
U mnie wszystkie ustawienia się trzymają ale zrobię tak jak ty opisałeś i troche
się pobawię ustwieniami i dam ci znać jutro.A co do jakości obrazu po HDMI
to scaler daj na 720p i różnica musi być gwarantowana tak jak kolega
wcześniej napisał.

seat98

New member
Otóż piszę co następuje.Przyciskasz AV enhancer i dodajesz wzbogacenie AV
na wył następnie przyciskasz functions+inne ustawienia+enter+menu obrazu+enter+użytkownik+enter+regulacja obrazu+enter i ustawiasz sobie
jakie chcesz wartości obrazu które potem samoistnie ci się nie zmienią(tak
wygląda ręczne ustawianie),a użytkownik 1,2,3,kino1,normalne są wartościami przypisanymi na stałe czyli ustawieniami fabrycznymi które w żaden sposób nie zmienisz tak że wszystko jest jak najbardziej poprawne
jeżeli chodzi o DVD S52.

tomaszt

New member
zauwaz ze uzytkownik 1 2,3 mozna zmieniac ,jest to opisane w instrukcji po skonfigurowaniu mozna zapisac ustawienia...ktore jak napisalem niestety nie trzymaja sie... Oczywiscie twoj spsob dziala ale to nie o to chodzi.

seat98

New member
Zauważ że normal,cinema1,cinema2,animation,dynamic,użytkownik1,2,3 każde
ma inne ustawiania wystarczy wybrać jedno z powyższych ustawień do twoich
upodobań lub wybierasz swoje własne ręcznie ustawione parametry obrazu.Wszystkie te w/w fabryczne ustawienia są po to aby nie zajmować czasu przy ustawieniach tylko szybciutko wybrać swoje ulubione i zabrać się do oglądania jakiegoś materiału.Ale dalej nie rozumiem o co ci biega bo jak
napisałem wcześniej w jednym przypadku możesz sam sobie zmieniać w dowolny sposób parametry.A do czego ci są potrzebne zmiany w ustawieniach
użytkownik1,2,3?

tomaszt

New member
Przede wszystkim dzieki za zainteresowanie !!!

A po co mi to?
chcialbym miec zdefiniowane 3 ustawienia ktore moglbym zmieniac jednym przyciskiem...(bo jak wiadomo av enhancer ma zapisane nie tylko ustawienia obrazu ale tez dzwieku)

seat98

New member
No niestety tego w tym modelu nie zrobisz musisz jak będziesz miał taką potrzebę za każdym razem bawić się ustawieniami.Czy widać już u ciebie
różnicę w jakości obrazu po HDMI?

Do góry