Rx-v471 + jamo s 606 hcs3 + sub 210y

Yoszek

New member
Patrzyłem na ceny na konsul.pl i u nich jamo 260 kosztuje 899 a jamo 300 945 wiec różnica w cenie praktycznie nie istnieje.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Kuba_A

New member
Mam dokładnie taki zestaw, ale bez Suba i sprawuje się znakomicie. W ogóle, o ile nie dysponujesz powierzchnią większą niz 30m kw. to zrezygnowałbym z suba, bo kolumny przednie doskonale radzą sobie z niskimi tonami.

Yoszek

New member
Hmmm,ogólnie to zawsze wydawało mi się że kino bez suba to nie kino.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
W małych pomieszczeniach jeszcze można się bez suba obejść ale tak jak napisałeś, cały fajny efekt w kinie daje sub. Jak dla mnie jest on bardzo ważnym elementem zestawu. Żadne budżetowe kolumny nie poradzą sobie w dolnych rejestrach tak jak subwoofer.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A patrzyłeś np. na REL T5, fajny i mały subik w konstrukcji zamkniętej. Nie potrzeba na niego dużo miejsca.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Fakt:) Ale wart swojej ceny, szczególnie do muzyki ekstra. Coś byś tam upchnął u siebie, ja mam trochę mniejszy metraż i dałem radę więc i ty byś znalazł trochę miejsca.

Yoszek

New member
Mam jeszcze pytanie co do suba.Wiem że w różnych miejscach ludzie stawiają,koło kanapy z tyłu czy gdzieś po bokach lub w rogu pokoju.Duże ma to znacznie?I czy jeśli np.postawie sobie to pod biurkiem niedaleko tv może przez to być pogorszony efekt?.Czytałem że suba jest ustawić najtrudniej i u każdego może gdzie indziej pasować.Ja bym chciał naprawdę czuć mocno bass w efektach w filmach(typu transformers),aby każdy wybuch w filmie zatrząsł mi pokojem:)

Kuba_A

New member
Generalnie w tej Jamasze masz opcję automatycznej konfiguracji głośników - stawiasz mikrofon w odpowiednim miejscu i w zasadzie sprzęt sam się skonfiguruje. U mnie bez suba to działa - myślę, że z subem też zadziała.
A co to sensowności suba, to wiadomo - jeśli coś jest nagrane w standardzie 5.1 to w 5.0 nie będzie brzmieć tak samo.
Niemniej, ja np. wczoraj obejrzałem "The Avengers" na BD (bez suba) i momentami musiałem ściszać dźwięk, bo szklanki w kredensie tańczyły :) Nie wiem co by było jakbym podpiał subwoofer ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Mam jeszcze pytanie co do suba.Wiem że w różnych miejscach ludzie stawiają,koło kanapy z tyłu czy gdzieś po bokach lub w rogu pokoju.Duże ma to znacznie?I czy jeśli np.postawie sobie to pod biurkiem niedaleko tv może przez to być pogorszony efekt?.Czytałem że suba jest ustawić najtrudniej i u każdego może gdzie indziej pasować.Ja bym chciał naprawdę czuć mocno bass w efektach w filmach(typu transformers),aby każdy wybuch w filmie zatrząsł mi pokojem:)

Sub jest najtrudniejszym elementem do ustawienia, bo jak zauważyłeś w każdym pomieszczeniu jest inna akustyka i inaczej to zagra. Ogólnie się mówi że jak ustawisz w rogach mieszkania basu jest więcej ale jest ton mniej kontrolowany i może dudnić. Kiedyś pisał jakiś kolega że prostym sposobem na najlepsze ustawienie suba jest go postawić tam gdzie będziemy oglądać TV a następnie chodząc po pokoju trzeba zobaczyć w którym miejscu jest najlepszy bas. Wtedy tam powinniśmy ustawić suba. Ale wiesz jak to jest? Jak się okaże że najlepiej gra na środku pokoju?:) Nie zapomnij też pobawić się taką funkcją na subie jak PHASE, to jest zgranie fazy. Ja mam przycisk 0 i 180 stopni, i u mnie gra najgłośniej na 180. W niektórych subach ta regulacja jest płynna, to musisz wyczuć w którym miejscu gra najmocniej.

Yoszek

New member
Dzięki Krzysiek,już niedługo myślę że będę miał zestaw u siebie i testował to na pewno będę pisał.

Yoszek

New member
Jeszcze mam 2 pytania.
Jakie kable bym musiał dokupić do takiego zestawu?Tak abym mogł wszystko razem podłączyć.
I jak długie są kable do tylnych głośników od tego jamo?

Yoszek

New member
Tak jak pisałem,to mój pierwszy zestaw i nie wiem czy dają kable w takich zestawach heh.Ok,a robi to jaka firma?Brać takie tańsze czy warto zainwestować w droższe?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
tańsze nie ma co inwestować w drogie kable, w takich kinach nie dają kabli bo po co skoro każdy ma inne pomieszczenie :)

Yoszek

New member
A te bananowe końcówki coś dają?Bo widzę różne aukcje z kablami w cenie po kilka stów...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kable to temat rzeka. Ile ludzi tyle opinii. Sam się zastanawiam czy kupić takie zwykłe za 3zł/m czy może np. Procab LS25 za ok 8zł/m? Tak samo w przypadku interkonektu. Nie pogięło mnie jeszcze żebym kupował po 50zł/m:)

Do góry