Rx-v471 + jamo s 606 hcs3 + sub 210y

Yoszek

New member
Witam

Po dłuższym przeczesywaniu internetu i tego forum złożyłem sobie taki zestaw jak w tytule.Zanim jednak go zakupie chciałbym prosić o opinie jeszcze tutaj.Posiadam pokój 18m2.Zestaw głownie do gier ps3(70%) i filmów.Mój tv to Sharp 52xl2e.Jest to mój pierwszy zakup kina domowego,do tej pory jechałem na starutkiej wieży Panasonica podłączonej do tv więc w co bym się nie zaopatrzył,na pewno zobaczę ogromną różnicę.Mój budżet to 3500-4000zł.Co do ampli i głośników jestem niemal pewien,co do suba nie do końca.Czy jako mi jako amatorowi taki zestaw wystarczy?Czy może jednak warto coś zmienić?Albo dozbierać więcej na coś lepszego?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Amplituner: Yamaha RX-V471
Głośniki: JAMO S 606 HCS3
Subwoofer: SUB 210Y

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Rozumiem że chodzi o Jamo sub 210? Myślę że starczy do Twojego pokoju. Zawsze jest sens kupna czegoś lepszego ale czy są fundusze?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Hmm. Powiem ci szczerze że nie wiem czy nie lepiej zbierać kasę i kiedyś wymienić ampli i kolumny? W sumie Jamo sub 260 to koszt ok 350zł więcej, ale czy wykorzystasz potencjał? Ja mam na 15 mkw starego Tonsila Activ 200A (80W RMS) i u mnie gra na godz. 10-tej. Więcej nie podkręcam bo nie ma sensu, bas zaczyna wybijać się przed kolumny i jest to mało przyjemne w odsłuchu. Zależy jeszcze jak kto lubi mocny bas. Myślałem kiedyś też nad zmianą ale doszedłem do wniosku że stereo i tak nie słucham ze subem a do kina mi wystarcza z nawiązką. Fakt że jest to inna konstrukcja, bo band pass 6 rzędu, więc wydaje mi się że może ciut mocniej grać niż konstrukcje BR o podobnej mocy, ale mogę się mylić. Jeżeli potrzebujesz dużego basu i trzęsienia pokojem to bierz Jamo sub 260 lub np. JBL ES 150, a jeżeli chcesz podkreślić i wypełnić tylko najniższe pasmo to jamo 210 wystarczy. Można jeszcze spotkać w niektórych sklepach Jamo 250, czyli poprzednik 260 a cena sporo niższa.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Yoszek

New member
Ok dzięki za poradę.Wypowiedziałeś się na temat tylko suba czyli jak się domyślam te głośniki i ampli to dobry wybór,i w takiej cenie nie mam co doszukiwać się lepszych/innych?

Yoszek

New member
Rozumiem że chodzi o amplituner yamahy 671.Cóż jeśli dużo to da jestem w stanie odwlec zakup na trochę później i dołożyć.I wtedy reszta zestawu pozostaje bez zmian?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Słuchaj zawsze można proponować coś lepszego i droższego. Uważam że jak już masz możliwość kupna wyższego modelu ampli to warto np. 671 lub po prostu innej firmy. Co do kolumn to je miałem, i do KD są fajne. Wymieniłem je bo zacząłem słuchać więcej muzyki a w tej kwestii s606 grają średnio. Mnie osobiście raziła zbyt ostra góra i rozwlekły, słabo kontrolowany bas. Po dłuższym słuchaniu muzyki czułem zmęczenie. Pewnie to można skorygować elektroniką czy kablami, ale w tym wypadku nie wiem czy Yamaha to dobry wybór bo ona też gra dość ostrawo. Zależy kto co lubi. Jeśli typowo pod kino to świetne kolumny, jeśli do muzyki w większym stopniu to wolałbym np Quadral Quintas 5000 lub jakieś używane. Ponoć dystrybutor między innymi kolumn Roth wprowadził do swojej oferty kolumny Indiana Line (są chyba 3 rodzaje, tańsze i droższe). Z tego co pamiętam gdzieś pisali w gazecie że grają bardzo fajnie a i cena nie była wysoka. Mają one podobnie jak QQ 5000 otwory BR z przodu więc nie ma problemu z dosunięciem do ściany jak w przypadku np. Jamo s606. Napisz do Blackninja, on więcej będzie wiedział bo ma bezpośredni kontakt z dystrybutorami i dobre ceny. Kiedyś ludzie też sceptycznie podchodzili do Roth Oli, aa okazało się że warto było je kupić bo teraz cena dużo wyższa. Masz tu artykuł http://rtvagd.wp.pl/kat,130040,titl...lsce,wid,14866130,wiadomosc.html?ticaid=1f36f. Cenami się nie sugeruj, sklepy mają taniej.

Yoszek

New member
ok,dzięki krzysiek za wyczerpujące odpowiedzi.Poczytałem trochę dalej i teraz mi się widzi zestaw RX-V671 + JAMO S 606 HCS3 + SUB 300.Mam jeszcze pytanie ogólne-czy taki amator jak ja po zakupie takiego zestawu da sobie rade to wszystko dobrze poustawiać w opcjach opierając się na internecie i instrukcji?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja tez byłem totalnym laikiem i dałem rade hehe, instrukcja w łapki, trochę czytania, szperania, zabawy i wszystko opanujesz :) i na twoim miejscu zastanowił bym się jeszcze nad tymi QQ 5000. krzysiek1980 wie co mówi i zgadzam się z nim :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
ok,dzięki krzysiek za wyczerpujące odpowiedzi.Poczytałem trochę dalej i teraz mi się widzi zestaw RX-V671 + JAMO S 606 HCS3 + SUB 300.Mam jeszcze pytanie ogólne-czy taki amator jak ja po zakupie takiego zestawu da sobie rade to wszystko dobrze poustawiać w opcjach opierając się na internecie i instrukcji?

Jasne. Nie każdy co kupuje pierwszy sprzęt musi się znać na wszystkim. Masz też fajny system - Audyssey, w Yamaha chyba YPAO . Który po podłączeniu mikrofonu sam kalibruje wszystkie ustawienia, głośność, opóźnienia itp. względem twojego miejsca odsłuchowego. Później wprowadzasz drobne poprawki i wszystko musi grać. Jak już sprzęt będziesz miał to śmiało pisz na forum z problemami. Tylko nie wiem czy do 18 mkw jest sens kupować jamo sub 300, 260 wystarczy. No chyba że masz w świetnej cenie?:)

Yoszek

New member
To dobrze wiedzieć że można to spokojnie ogarnąć:).Krzysiek,nie nie mam w dobrej cenie tylko porównywalne opinie czytałem i w sumie było na korzyść 300.Ale czy lepszy sub,pogorszy mi wrażenia,czy po po prostu nie wykorzystam jego potencjału?

I tak ogólnie te zmiany w moim planowanym sprzęcie sprawią że będę musiał zakup odroczyć jedną wypłatę w przód.Jak już będę miał wszystko ustalone i kupie na pewno dam znać.

Mam jeszcze pytanie co do kabli.Czy warto cokolwiek zmieniać z tego co otrzymam domyślnie?Czy w ogóle coś to daje?Poza tym jestem pewien że kable od tylnych głośników będą za krótkie więc coś będę musiał dokupić.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
wątpię żebyś w zestawie miał okablowanie do głośników to są zbyt indywidualne potrzeby i musisz je dokupić podając metry i przekroje jakie Cię interesują, a gdzie zakupujesz sprzęt?

Yoszek

New member
Nastawiłem się na sklep konsul.pl ze względu na bardzo dużo pozytywnych opinii i dobrą cenę.Nie kupowałem tam nic jeszcze,ale myślę że się nie zawiodę.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
a odezwij się do blackninji tu na forum prowadzi profesjonalny sklep ma dobre ceny i rabaty, ja u niego kupowałem sprzęt i wielu innych forumowiczów, pełne zaufanie i profesjonalizm, jak bym kupował w sklepie niedaleko mojego miasta to bym przepłacił ładnych parę stówek

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
no i u niego masz pewność że yamaha będzie z audioklanu, z audioklanowską gwarancja i polska instrukcja co z tym jest ciężko kupując u innych

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Lepszy sub na pewno ci nie pogorszy brzmienia, tylko po co przepłacać i później nastawiać go na min. bo będzie za bardzo basował czy dudnił. Podejrzewam że różnicy między nimi w swoim pomieszczeniu nie odczujesz, pomimo że 260 ma głośnik 20cm i schodzi do 30Hz a sub 300 ma głośnik 25cm i schodzi do 28 Hz. Jedyny jak dla mnie plus jeśli chodzi o 300-tkę to pokrętło głośności na przodzie a w 260 - tce jest z tyłu. Powiedzmy że Jamo 300 kosztuje średnio na Allegro 1200zł, a za 1450zł masz bezprzewodowy JBL ES 250. Ten JBL to już jest mocarz i praktycznie za mocny na taki pokój, ale chciałem ci uzmysłowić że w podobnej cenie można mieć już lepszy sprzęt. Podejrzewam że chcesz mieć pewnie sprzęt jednego producenta? Jeśli masz kasę to możesz brać 300 ale 260 z powodzeniem ci też wystarczy.

Do góry