Rusza cyfryzacja radia

przemko77

Well-known member
Bez reklam
1 października rusza cyfryzacja Polskiego Radia ,tego dnia zostaną uruchomione dwa urządzenia zapewniające docieranie sygnału cyfrowego na multipleksy w okolicach Warszawy i Katowic .Proces cyfryzacji będzie rozłożony w czasie i wiąże się z wymianą radioodbiorników ,obecnie koszt takiego odbiornika cyfrowego na zachodzie to ok.100 euro

szpaku00

New member
przecież z tym będzie zdecydowanie większe zamieszanie niż z cyfryzacją TV! o ile "wymiana kanałów" przeszła stosunkowo gładko, to tej opcji w ogóle nie widzę...

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Wróblewski: Sezon na szarpanie publicznej kasy oficjalnie otwarty - tocowazne.pl

" Kapitalny pomysł na przechwycenie w tym chaosie, publicznych pieniędzy, miało kierownictwo Polskiego Radia.
Wystąpili i dostali - 10 mln na tworzenie radia cyfrowego.
Byt nikomu do niczego nie potrzebny, albo inaczej, potrzebny firmie EmiTel, jedynemu dostawcy technologii cyfrowej.
Telewizja cyfrowa jest już faktem, pieniądze rozdane, a firma musi się przecież dalej rozwijać.
Niespodziewanie znalazła sobie miłośników cyfryzacji w Polskim Radiu.

Coś, co nie przyjęło się nigdzie na świecie, bo nie tylko, że kosztowna jest budowa nadajników, a jakość taka sama, ale wymagałoby to też wymiany wszystkich odbiorników w kraju.
Dodatkowe miliony z prywatnych kieszeni.

Stacje komercyjne popukały się w głowę.
Podczas niedawnej konferencji KRRiTV przypomniały, że istnieje już cyfrowa transmisja - w Internecie.
Równie dostępna, a co więcej pozwalająca na programy interaktywne.
Obrońcy cyfrowego radia na to, że to z troski o biednych słuchaczy, ludzi, których nie stać na dostęp do Internetu.
Skoro są tacy biedni - to za co kupią sobie nowe cyfrowe radia ? "

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Niekoniecznie ,przecież w przypadku naziemnej telewizji cyfrowej można było powiedzieć to samo - jeżeli nie kupię dekodera dvb-t będę mieć czarny ekran odbiorniki cyfrowe potanieją z czasem .Z drugiej strony taka jest dyrektywa UE i Polki rząd musi ją realizować

T

Tgamer

Guest
A jak wyglada sprawa radia w samochodzie ? Orientuje sie ktos ?

Wysłane z mojego GT-N8000 za pomocą Tapatalk 2

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli radiofonia analogowa zostanie całkowicie wyłączona to radio samochodowe też musi być DAB, podobnie jak z telewizją zwykły kineskopowiec niczego nie odbierze

WiTT

New member
Bez reklam
Porównywanie cyfryzacji telewizji do cyfryzacji radia to trochę nie na miejscu.
Cyfrowa telewizja wniosła nową jakość, HD, dźwięk Dolby, więcej kanałów. Wystarczyło dokupić tylko dekoder za średnio 100-150zł, zazwyczaj mamy 1-2 telewizory w domu.
Cyfrowe radio to pomyłka - jest w samochodzie, amplituner, miniwieże, radia w kuchni, w telefonach, w zakładach pracy... tego jest masa! Skala jest nie porównywalnie większa od TV.
Nowe radio (bo przecież obecnego nie da się przerobić, a jak, yhy) to koszt rzędu 1000zł (2-din), moduł do ampli - 500zł pewnie, miniwieży nie da się rozszerzyć, telefony - nie wiem, w zakładach pracy dziesiątki radioodbiorników.

I na końcu pytanie - co wniesie cyfrowe radio, które uzasadniałoby takie wydatki... serio, jakaś parodia, paranoja i jedno wielkie nie porozumienie.

Andet

New member
No rzeczywiście durnowata decyzja z tym cyfrowym radiem. Ciekawe czy doświetlą dokładnie cały teren w Polsce.

Przy dobrym odbiorze jakość głosu będzie porównywalna.
Ale teraz jak mam gdzieś trochę słabszy odbiór, to jeszcze mogę to odebrać, a cyfrowo, to będzie albo b.db albo w ogóle.

No fajnie, a ja wczoraj kupiłem radio podwieszane do kuchni :)

Ile lat będzie mi to działać?
Gdzieś słyszałem że analogowe radio wyłączą za 7 lat.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nie jakość będzie lepsza zbliżona do jakości płyty kompaktowej .w przypadku radiofonii analogowej górne pasmo jest obcięte .Proces jest rozłożony na 4-5 lat więc od razu tego nie wyłączą

Teraz pomyślcie co będzie w przypadku "Radio Maryja" tego radia słuchają przeważnie ludzie starsi ,nie wszystkich stać na większy wydatek ,jedynie nadzieja że z czasem to potanieje

werf

Active member
Bez reklam
Nie jakość będzie lepsza zbliżona do jakości płyty kompaktowej .w przypadku radiofonii analogowej górne pasmo jest obcięte .Proces jest rozłożony na 4-5 lat więc od razu tego nie wyłączą

Teraz pomyślcie co będzie w przypadku "Radio Maryja" tego radia słuchają przeważnie ludzie starsi ,nie wszystkich stać na większy wydatek ,jedynie nadzieja że z czasem to potanieje

Ojciec Dyrektor pomoże napewno już małe chińskie rączki projektują DAB made in Toruń

T

Tgamer

Guest
Jeżeli radiofonia analogowa zostanie całkowicie wyłączona to radio samochodowe też musi być DAB, podobnie jak z telewizją zwykły kineskopowiec niczego nie odbierze

Tak ale jak ktos ma auto z wbudowanym radiem bez mozliwosci wyciagniecia i wlozenia nowego to mnie zastanawia.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak ale jak ktos ma auto z wbudowanym radiem bez mozliwosci wyciagniecia i wlozenia nowego to mnie zastanawia.

No wlasnie, tez sie nad tym zastanawialem, przeciez to by byla jakas masakra. Ja mam jeszcze tv w aucie (fabrycznie) to juz nie dziala, nie ma co ogladac w korkach ;)
To z czego bedziemy sluchac w aucie, z Jamnika?

T

Tgamer

Guest
No wlasnie, tez sie nad tym zastanawialem, przeciez to by byla jakas masakra. Ja mam jeszcze tv w aucie (fabrycznie) to juz nie dziala, nie ma co ogladac w korkach ;)
To z czego bedziemy sluchac w aucie, z Jamnika?

Z tego co gdzies czytalem nw jakiej marki auto posiadasz ale volvo z tv w aucie mieli montowac jakis modol za darmo do jakies wersji i rocznika a dla innych wersji i starszych cena to 100-150 zl ale to pisal jakis uzytkownik forum i nw ile w tym prawdy ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W przypadku auta zawsze można posłuchać mp3 albo płyt CD - czyli nawet gdyby wcale się nie dało odbierać radia to zawsze jakaś muzyka będzie grała .Pozostaje jeszcze internet tam nic się nie zmieni ,oraz satelita tam tez są dostępne programy radiowe .Z drugiej strony nie ma się co dziwić ,technika idzie do przodu ,na zachodzie jest cyfrowe radio to dlaczego u nas ma nie być ?

Wczoraj w nocy słuchałem PR III leciały kawałki Dżem odtworzone ze szpulowca z taśmy ORWO ,jakoś inaczej to zabrzmiało tak naturalnie ,szkoda że bardzo rzadko się pojawia się taka muzyka ,w przypadku stacji komercyjnych nie ma szans na takie nagrania

Do góry