Różnice w jakości filmów DVD

zarazek

New member
Witam.

Zakupiłem ostatnio TV LCD (Sharp LC32RD2E, 32", 100Hz, 6ms) i podłączyłem do tego odtwarzacz DVD Phillipsa - zakupiony jakoś miesiąc temu, ale bez HDMI (podpiąłem przez kable euro). Zauważyłem, że jakość filmów DVD bardzo się różni, np. dla porównania filmy z obecnej kolekcji Gazety Wyborczej: "Piąty Element" wygląda jak żyleta, a np. "Tańczący z wilkami" już marnej jakości i trochę pixeloza. Czy to normalne zjawisko i skąd to się bierze?

I wreszcie - czy zakup odtwarzacza ze złączem HDMI wpłynie w sposób istotny na jakość filmów z DVD?

ArtS007

New member
Bez reklam
Najwyraźniej Tańczący jest na płycie jednowarstwowej, a to pociąga za sobą konieczność mocnej kompresji.

ArtS :)

zarazek

New member
ArtS007 napisał:
Najwyraźniej Tańczący jest na płycie jednowarstwowej, a to pociąga za sobą konieczność mocnej kompresji.

Tak też to wygląda, bo pixeloza jest typowa dla wysokiej kompresji. Czy na płytkach dołączanych do gazet znajduje się info o "jakości" filmu (kompresja, warstwy), czy bez szans? :)

ArtS007

New member
Bez reklam
Na początek mała uwaga. Nie cytuj ostatnich wypowiedzi. Wystarczy skorzystać z przycisku Odpowiedz lub skasować to, co pojawia się w nawiasach
.

Zdarza się informacja o warstwach, ale nie jest to regułą. DVD9 - dwuwarstwowa, DVD5 - jednowarstwowa.

Nie zawsze jednak jest tak, że dwuwarstwowa płyta oznacza automatycznie wysoką jakość obrazu. Wystarczy, że film będzie miał ze trzy ścieżki dźwiękowe, w tym DTS, będzie trwał ze trzy godziny i dorzucą jeszcze trochę zapowiedzi innych tytułów i można się naprawdę zdziwić.

Pamiętam jednak jeszcze ciekawszy przypadek. Płyta była z wypożyczalni, czyli z normalnej dystrybucji, nie gazetowej. Film miał coś koło 1:40-2:00h, dokładnie nie pamiętam. Piskeloza była niezła, obraz rozmyty itp. Dodatkowo sporo zapowiedzi innych filmów. Z ciekawości wrzuciłem płytkę na komputer i okazało się, że całość (z dodatkami) zajmowała niecałe 4 GB na 4.5 GB możliwej przestrzeni (dysk jednowarstwowy).

Jak widać trudno o regułę.

ArtS :)

timbot

New member
Bez reklam
mistrzostwo swiata w slabej jakosci gazetowych dvd to pobilo ostatnio "za krolowe i ojczyzne" :) przerazilem sie, ze kabel sie zepsul :)

Do góry