Różnica pomiędzy B, a C

M

Missiakkuss

Guest
Witam,

Równo rok temu kupowałem Samsunga i wiedziałem... Minął rok i ....

Przypomnijcie mi na czym polega różnica pomiędzy nomenklaturą w tych TV, czy chodzi o kolowy dolnej listwy, czy o miejsce panelu obsługi z poziomu TV?

Próbuje znaleźć jakąś różnicę w spec. technicznej i nie bardzo coś widzę :(

elmoone

New member
Główne różnice pomiędzy seriami B i C są następujące:

- Metalowy tył obudowy telewizora w modelach C.

- Możliwość odtwarzania filmów bezpośrednio przez USB telewizora w modelach C od serii 4 (w modelach B oficjalnie od serii 6, nieoficjalnie od serii 5).

- Nieco mniejsze zużycie energii w modelach C.

- Nowy model pilota (w modelach C jest prosty, a w modelach B mamy "banana").

- Nowe procesory obrazu w modelach C (modele C mają procesory HyperReal Engine i 3D HyperReal Engine, a modele B mamy DNIe+ oraz Crystal FHD Engine).

- Obsługa DTS w modelach C od serii 4.

- Prawdopodobnie nowsze wersje matryc.

- Większy kontrast w modelach C (np. model C650 ma kontrast dynamiczny 150,000:1 , a model B650 ma 100,000:1 - info: amerykańska strona Samsung'a).

To wszystkie różnice jakie pamiętam, jeśli sobie jeszcze jakieś przypomnę to je dopiszę.

Ostatnia edycja:

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Procesor obrazu jest ten sam i ....uwaga....dokładnie ten sam co w serii b550,b650 i c550 a nazywa się...DNIE....tadaaaa. Kto rozkręcał te tv to wie.

Guciak

New member

contract1

New member
Najważniejsza róznica jest taka że seria C posiada oficjalnie pełnego mediaplayera, w B możesz tylko odtwarzać obrazki i MP3, w serii C jest pełny mediaplayer odtwarzający filmy HD z pendrajwa mpeg mkv itd DTS a za znaczki się płaci

ściągnij instrukcje do obu i wczytaj się :)

No ja chce kupic 32'' i sobie porównuje TV. Samsungi najfajniejsze są ale z tą ceną to też jest dziwnie. W Euro model UE32C6000 jest tańszy niż pozostałe tj. UE32B6000 , i UE32C6500.
I teraz mam dylemat, bo czym różnią się te modele? Patrzyłem w saturnie 32c6600 i byl drogi, więc mam nadzieje, że jak wybiorę UE32C6000 to nie będzie wiekszej różnicy w obrazie. Jak myślicie ?

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Najważniejsza róznica jest taka że seria C posiada oficjalnie pełnego mediaplayera, w B możesz tylko odtwarzać obrazki i MP3, w serii C jest pełny mediaplayer odtwarzający filmy HD z pendrajwa mpeg mkv itd DTS a za znaczki się płaci

ściągnij instrukcje do obu i wczytaj się :)

Jak to 'oficjalnie pełny mediaplayer'? A w B650 był nie oficjalny? No i co to znaczy 'pełny'? W modelach C raptem doszła punkcja [FONT=&quot]"DTS 2.0+Digital out" co nie czyni go specjalnie pełnym tylko radzącym sobie z DTS'em.[/FONT]

Jak napisał jasno Elmoone: „ - Możliwość odtwarzania filmów bezpośrednio przez USB telewizora w modelach C od serii 4 (w modelach B oficjalnie od serii 6, nieoficjalnie od serii 5).”

elmoone

New member
No ja chce kupic 32'' i sobie porównuje TV. Samsungi najfajniejsze są ale z tą ceną to też jest dziwnie. W Euro model UE32C6000 jest tańszy niż pozostałe tj. UE32B6000 , i UE32C6500.
I teraz mam dylemat, bo czym różnią się te modele? Patrzyłem w saturnie 32c6600 i byl drogi, więc mam nadzieje, że jak wybiorę UE32C6000 to nie będzie wiekszej różnicy w obrazie. Jak myślicie ?

Wydaję mi się, że modele C są tańsze, ponieważ nie różnią się zbytnio od modeli B. Takie rozwiązanie pozwala na zmniejszenie kosztów produkcji (dopracowanie procesu produkcyjnego względem modeli B) oraz ograniczenie wydatków na nowe technologie (tak jak napisał SierzantHarris oba modele C i B korzystają prawdopodobnie z tego samego procesora obrazu - DNIe+).

Inną możliwością jest zwiększająca się popularność telewizorów LED (gdyby LCD i LED byłyby w tej samej cenie nikt normalny nie kupowałby tych pierwszych) oraz konkurencja na rynku telewizorów. Kiedyś czytałem, że początkowo ceny modeli C miały być o jakąś 1/3 wyższe niż obecnie, a jak jest każdy widzi...

Guciak

New member
Jak to 'oficjalnie pełny mediaplayer'? A w B650 był nie oficjalny? No i co to znaczy 'pełny'? W modelach C raptem doszła punkcja [FONT=&quot]"DTS 2.0+Digital out" co nie czyni go specjalnie pełnym tylko radzącym sobie z DTS'em.[/FONT]

Jak napisał jasno Elmoone: „ - Możliwość odtwarzania filmów bezpośrednio przez USB telewizora w modelach C od serii 4 (w modelach B oficjalnie od serii 6, nieoficjalnie od serii 5).”

pełny bo oznacza odtwarzanie muzyki obrazków filmów czego w B5XX nie było

porównujemy tu B5xx do C5xx

oficjalnie oznacza fabrycznie,
odblokowywanie mnie jak i pytającego nie interesuje, nie mam zamiaru grzebać w firmwarach ryzykując uwaleniem TV

cypisek_xl

Member
Bez reklam
pełny bo oznacza odtwarzanie muzyki obrazków filmów czego w B5XX nie było

porównujemy tu B5xx do C5xx

oficjalnie oznacza fabrycznie,
odblokowywanie mnie jak i pytającego nie interesuje, nie mam zamiaru grzebać w firmwarach ryzykując uwaleniem TV

Zgoda że są różnice miedzy B4xx, B5xx i B6xx ale temat wątku jest Różnica pomiędzy B, a C czyli wrzucone są modele do jednego worka.
Sorry ale nic nie wskazuje tylko na różnicę między 'B5xx do C5xx'

arturos1970

New member
Bez reklam
witam,co prawda nie mam do porownania modelu b650,ale tylko b6000 i co zaobserwowalem to napewno lepiej w modelu c dziala system motion plus,nie wiem tez jak bylo z dzwiekiem w b650,ale musze powiedziec,ze w55c650 dzwiek mozna ustawic na bardzo przyzwoitym poziomie.

var

New member
C/B widgety

Dzwoniłem właśnie do Samsunga PL. Powiedzieli, że w wersji C są nowsze widgety niż w B. W C jest ipla, twitter i facebook.

Zgadza sie? Czy nie można updatować samodzielnie widgetów w B? A co z SammyGo?

Pozdrawiam
Rafał

Update: Hm, i wersja B nie ma dostępu do SamsungApps.....

Ostatnia edycja:
Do góry