1. Wszyscy przesiadają się na Google TV, bo SONY wcześniej podpisało umowę na wyłączność na 1,5 roku (jeśli się nie mylę) i przeszło. Teraz wszyscy się do niego zwracają. Android TV to już przeszłość.
To, że uważasz, że Android TV jest lepszy, to tylko twoja opinia. Producenci powinni wiedzieć lepiej.
- Google TV to Android TV z nieco zmienionym interface (na gorszy moim zdaniem, oraz zdaniem wielu użytkowników i portali branżowych, dodatkowo mającym poblokowanych kilka funkcji edycyjnych interfejsu).
2. Około 4K. Google TV oparty na Androidzie 12 obsługuje 4k, ale TV 21-22 lat działała tylko w 1080p. Z tego powodu interfejs Androida nie był przejrzysty.
W nowym telewizorze Android jest wyświetlany w 4K, czyli w tej samej rozdzielczości, co ekran telewizora.
-Mylisz obsługę 4K (filmy i inne materiały 4K) z interfejsem 4K (ekran gółny). Faktycznie Google TV od wersji 12 ma już interface w 4K (wcześniej interface był FHD) , jednak w praktyce ja osobiście nie widzę różnicy oglądając 55" z ok 2m. Może sama czcionka pod ikonkami nieco lepiej wygląda. Różnica jest wiec kosmetyczna i praktycznie nieistotna. Na odbiór filmów nie ma wpływu bo te były i są dalej w 4K (jeśli są przesyłane w 4K).
3. Interfejs 4K w tanich odtwarzaczach za 200 zł. Myślę, że nie rozumiesz, o czym mówisz. W takich odtwarzaczach procesory są znacznie słabsze niż procesor telewizora Sony czy Philipsa.
Jeśli chcesz mi udowodnić coś przeciwnego – pokaż mi fakt, że na takich odtwarzaczach Android ma rozdzielczość 4k. Nawiasem mówiąc, jest to bardzo łatwe! Jeśli jesteś choć trochę zorientowany w telewizorach, możesz mi to łatwo udowodnić.
-Mam na myśli odtwarzacze typu np. Google Chromecast 4K, który kosztuje niewiele ponad 200 zł, który odtwarza materiały w 4K (interface też jest w 4K.
4. Google każe wszystkim przejść na Google TV. Fakt, że Philips zostałby lepszy…. to jest twoja opinia, jak w akapicie numer 2
-Google nikomu nic nie każe
5. Odnośnie tłumacza: tak, używam go. Przepraszam za to. Jeśli Google nie tłumaczy dobrze, ja nie zrobię tego lepiej.
-Nie znasz języka polskiego? OK. Nie wiedziałem.
6. Ostatnie zdanie: nie szukaj dowodów na to, że telewizory Philipsa mają najnowsze procesory z bibliotek multimedialnych. To jest fakt! Są tam instalowane.
-Będę szukał dowodów, bo Pentonic 1000 wprowadził wiele nowości a oficjalna specyfikacja takiego Philips OLED808/818 wskazuje na coś innego - widać, że specyfikacja jest 1:1 identyczna jak modeli sprzed roku i dwóch, co by wskazywało że SoC pozostał stary. Na pewno nie ma charakterystycznych cech dla Pentonic 1000:
- brak 4x HDMI 2.1
- brak WiFi 6
- brak BT 5.2
- bak kodeka AVS3, H266
i wiele innych cech charakterystycznych dla SoC Pentonic 1000.
Porównaj sam, jak dużo jest różnic:
Niezależnie od tego, czy oglądasz filmy czy seriale, realistyczny obraz i pełny dźwięk tego telewizora OLED łączą się z wciągającym efektem poświaty Ambilight, zapewniając wyjątkowe wrażenia. Ciemna metalowa rama i konstrukcja bez ramki zapewniają elegancję.
www.philips.pl
MediaTek Pentonic 1000
www.mediatek.com
Jak więc widzisz, specyfikacja Philipsa przeczy temu, jakoby w serii OLED8x8 miałby być Pentonic 1000. Jak jest na prawdę, tego nie wiem. Może niech ktoś załączy zrzuty ekranu wprost potwierdzające, że faktycznie siedzi tam nowy Pentonic (tylko skąd wtedy tyle różnic w specyfikacji ?).