Rozmieszczenie kolumn 5.1

voudox

New member
Witam,
Od kilku dni jestem posiadaczem zestawu kina domowego Sony BDV-E370. Nigdy wcześniej nie miałem zestawu 5.1 stąd też moje pytanie może wydać się laickie... Aczkolwiek...
Chyba jak spora część konsumentów nie mam za bardzo możliwości poprowadzenia pod listwami panelowymi kabelków tak aby dwie kolumny były "za moją głową".

W związku z tym pytanie - czy jest jakiś sensowny sposób na to aby wszystkie 5 kolumn umieścić frontem do odbiorcy? Z góry dziękuję za pomoc.

P.s. Poniżej link do stolika pod TV, może to jakoś pomoże;) ..

zapodaj.net/0700605de67c.jpg.html

ThePepe

New member
Bez reklam
Umieszczając je w ten sposób tracisz efekty dla których kupuje się kino domowe. Pieniądze wyrzucone w błoto...

voudox

New member
Zdaje sobie sprawę. Zestaw był w promocji przy TV ( i to bardzo ciekawej) stad taka a nie inna decyzja.

Zadam w takim razie inne pytanie.
Czy dwie tylnie kolumienki w takim wypadku ( tak wiem z wyrzuconymi pieniądzami w błoto) lepiej schować do szafy czy mimo wszystko można podłączyć i niech sobie grają.

Pytanie klucz; Czy podłączenie tylnich kolumienek również z przodu MOŻE ZASZKODZIĆ w odbiorze sygnału dźwiękowego?

.. Czy też może po prostu nie pomoże, nie uzyska się planowanego efektu jakie daje w pełni poprawne zainstalowane 5.1. ?
Dzięki za info.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

ThePepe

New member
Bez reklam
Moim zdaniem to się mija z celem. Oczywiście, że możesz to tak poustawiać i będzie jakoś grało. Z tym, że efekty który powinieneś mieć z tyłu czy też z boku, będziesz miał z przodu. Mówiąc krótko nie będziesz mógł się cieszyć dźwiękiem do okólnym. Dlatego napisałem, że pieniądze wyrzucone w błoto. Pokombinuj, może jednak uda się jakoś poustawiać to poprawnie. Uwierz mi że warto

Do góry