Rozmieszczenie Głośników Sufitowych

Drunk

New member
Bez reklam
Witam, jeśli chodzi o 7 podstawowych głośników, to przewidziałem rozmieszczenie zgodnie z instrukcją producenta. Moje pytanie dotyczy prawidłowego rozmieszczenia głośników sufitowych. Zorientowałem je względem bocznych głośników surround 1m przed i 1m za nimi. Wszystkie wymiary znajdują się na projekcie. Zapoznałem się z zaleceniami na stronie dolby, jednak nie jestem do końca pewien czy tak będzie dobrze. Raz zamontowanych już później nie przesunę, więc chciałbym to zrobić jak należy.

projekt3.png

Na marginesie zapytam co sądzicie o wykonaniu korpusów dla sufitówek ze styropianu? Czy lepiej wykonać je bez kombinowania z płyty OSB i wytłumić wełną mineralną?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Kolejne 7.1.4 :)
Wg mnie jest prawidłowo, choć może przednie przesunąłbym te 20 cm do przodu. Masz możliwość zawieszenia ich tymczasowo i sprawdzenia?
Lepiej wełna. W sieci znajdziesz też "torebki" z wełną, które nakładasz na głośniki i dopiero montujesz w suficie.

Drunk

New member
Bez reklam
W tym właśnie problem, że test możliwy będzie po zakończonym remoncie. Jestem właśnie na etapie prowadzenia kabli i montowania stelażu pod płyty K-G. Później będę montował korpusy dla sufitówek i jak założę płyty na sufit i wytnę otwory na głośniki to już będzie po zawodach. Jedynie będę mógł ewentualnie kanapę przestawiać. Boczne surroundy na schemacie celowo są trochę za głową, gdyż z doświadczenia z poprzednimi di-polami tak spisywały się lepiej niż na równi z głową dlatego względem nich będę montował sufitowe.

Ps. Ciągle jednak się waham czy 7.1.4 cz 7.1.2, ale myślę że jak już robić od podstaw to w pełnej opcji żeby później nie żałować.

Ostatnia edycja:

Drunk

New member
Bez reklam
Mam jeszcze pytanie, czy w atmosie sprawdzą się głośniki promieniujące w dół, jak np. te których mam zamiar użyć: JAMO, KOLUMNY GŁOŒNIKOWE, SYSTEMY KINA DOMOWEGO, HI-FI, GŁOŒNIKI , czy lepszy bardziej kierunkowe jak np. te: JAMO, KOLUMNY GŁOŒNIKOWE, SYSTEMY KINA DOMOWEGO, HI-FI, GŁOŒNIKI

Odnośnie tych worków z wełną, to owszem na zagranicznych stronach jest tego w brud, natomiast na polskich nie znalazłem nic. Myślę, że najlepiej będzie jak wykonam je sobie chałupniczo z płyty OSB i wełny.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Ja bym brał opcję drugą jak dźwięki średnio-nisko tonowe rozchodzą się bardziej promieniście to wysokie tony bardziej kierunkowo. Dlatego masz możliwość zamocowania takich głośników przed jak i za głową a same wysoktonowce można w razie czego skierować na głowe słuchacza. Odbiór efektów moim zdaniem będzie bardziej i lepiej słyszalny..

full2g

New member
Na marginesie zapytam co sądzicie o wykonaniu korpusów dla sufitówek ze styropianu? Czy lepiej wykonać je bez kombinowania z płyty OSB i wytłumić wełną mineralną?

Ja aktualnie mam taki sam problem . Zrobiłem korpusy z płyty mdf które przytwiedziłem do sufitu , a z drugiej strony usztywni mi GK .
Pamiętaj tylko o porządnym stelażu , używaj taśmy akustycznej jako podkładki pod każdy profil , każdy uchwyt .JA dodatkowo każde zawiesie i łączenie profili wypełniam pianką montażową aby zapobiec niepożądanym rezonansom . Wszak 4 głośniki w suficie mogą nieźle narozrabiać .

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Pianka i taśma to niezawodny sposób. Dodatkowo nie ma tego nieprzyjemnego strzelania przy "docieraniu się" sufitu przez kilka tygodni.

Drunk

New member
Bez reklam
Korpusy mam zamiar wykonać całkowicie zamknięte i przymocować je bezpośrednio do sufitu właściwego. Jedynym miejscem styku między korpusem, a sufitem podwieszanym będzie ścianka, gdzie wchodzi głośnik. W tym miejscu mam zamiar zastosować piankę między korpusem a płytą K-G i może tym sposobem sufit nie spadnie mi na głowę podczas seansu.

Jeśli chodzi o głośniki, to z przodu zamontuję te kierunkowe, dalej od miejsca odsłuchowego, a z tyłu te zwykłe bliżej (sufit właściwy leci pod skosem i przestrzeń między sufitami zwęża się ku tyłowi).

Ostatnia edycja:
Do góry