Rozmazany obraz podczas meczy piłkarskich LG 75NANO913PA.

slawek1717

New member
Witam.
Mam problez z LG 75NANO913PA.
Podczas oglądania spotkań piłkarskich obraz traci ostrość. Obraz rozmazuje się podczas momentów dynamicznych - szczególnie podczas użycia kamery bocznej, gdy pokazywana jest duża część płyty boiska. Bardzo utrudnia to oglądanie meczy, aż trochę "bolą oczy".
Czy są jakieś ustawienia, któe mogą to znacznie znimimalizować czu jest to wina uszkodzonej matrycy? (reklamacja była zgłoszona, ale serwis nic nie stwierdził - wg Niego to wina źródła). Póżniejsza wymiana dekodera nic nie zmieniła.
Próbuję na wszystkie sposoby jakoś to ustawić i niewiele to zmienia.

Będę wdzięczny za wszelkie sugetie.

Pozdrawiam,

Sławek

mat74

Well-known member
Bez reklam
To nie jest wina uszkodzonej matrycy ,tylko urok technologii LCD jakkolwiek by się ona dodatkowo nie nazywała.
Powinno dać się to zminimalizować włączając "upłynniacze" interpolujące dodatkowe klatki.Co prawda do oglądania filmów nie zda to egzaminu bo dostaniesz "teatr telewizji" z artefaktami w tle ale przy oglądaniu sportu może pomóc.Najwyżej skonfigurujesz sobie dwa ustawienia ,osobno do sportu ,osobno do filmów.

slawek1717

New member
Dziękuję za informację. Czy jeszcze jakieś inne parametry mogłyby to poprawić
To nie jest wina uszkodzonej matrycy ,tylko urok technologii LCD jakkolwiek by się ona dodatkowo nie nazywała.
Powinno dać się to zminimalizować włączając "upłynniacze" interpolujące dodatkowe klatki.Co prawda do oglądania filmów nie zda to egzaminu bo dostaniesz "teatr telewizji" z artefaktami w tle ale przy oglądaniu sportu może pomóc.Najwyżej skonfigurujesz sobie dwa ustawienia ,osobno do sportu ,osobno do filmów.
Dzięki za podpowiedź.
Wczoraj ustawiłem interpolację 10/10, wyłączyłem wszystkie reduktory szumów/MPEG i łatwiej oglądało mi się mecze. Jest lepiej.

1. Czy są jeszcze jakieś ustawienie, których poprawa mogłaby poprawić jakość podczas ogladania meczy?

1. Czy ta dolegliwość dotyczy głownie telewizorów LG, czy jest to "popularne" na tej półce cenowej?

Pozdrawiam :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
Czy ta dolegliwość dotyczy głownie telewizorów LG, czy jest to "popularne" na tej półce cenowej?
To dolegliwość wszystkich ekranów LCD jakkolwiek by się one dodatkowo nie nazywały.To po prostu "obciążenie technologiczne" ,oczywiscie im wyższy model tym jest to bardziej niwelowane poprzez przyspieszenie czasu reakcji etc.
Jednak nie da się tego wyeliminować całkowicie bez wygaszania poszczególnych pixeli -tak jak miało to miejsce w plazmie a teraz ma miejsce w Oledach.

Do góry