Rozmazany obraz LG 42lf652v

Karasiek121

New member
Witam! Mam mały problem z telewizorem LG, a mianowicie podczas zbliżeń twarzy itp. ekran jest jak żyleta jednak podczas gdy obraz w filmie czy meczu jest oddalany (podczas meczu widać to najbardziej) obraz jest rozmyty. Co może być źle ustawione? Ustawiłem telewizor by Darko, oraz sam próbowałem ustawiać. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Maverick7909

New member
Ogólnie czytałem ze tv ma dobre opinie to dobrze chodzi bo piszesz ze jest obraz rozmyty w sklepie nawet na szybkich scenach nie było nic rozmyte.Chce teraz go zamówić 42 cale do sypialni albo kuchni plus pilot magic .Jak chodzi w nim SMART czy flash działa i filmy np z cda da sie obejrzeć ? Jaki niedrogi uchwyt do niego kupić który będzie wysuwał ze ściany i miał regulacje we wszystkich kierunkach ? W sklepie mi polecili jakiegoś Tracer za 89 zł. https://www.mall.pl/uchwyty/tracer-uniwersalny-uchwyt-wall-89 0?v=780895 czy może coś innego do max 150.Gdzie w tym tv jest ipla czy wogle jest na swoim starym panasonicu mogę oglodac np kiepskich z ipla mam też TVN Player

Ostatnia edycja:

Peresik

New member
Player czy ipla są w smarcie, smart jest szybki zero zwiechy. Flasha nie ma i nie będzie, ale CDA działa bo to nie na flashu tylko HTML.

Maverick7909

New member
Ok dzięki tv będzie zamontowany w kuchni ale ten uchwyt to chyba nie za ciekawy zamówiłem i tv mógł by być większy 48 50 ale cały czas nie będę tam oglądał chyba :roll:

Llama

New member
Sprawdzcie takie ustawienia - gorny suwak na 0, dolny na 4. Według mnie najlepsze. Sprawdzane na planszy testowej oraz przy oglądaniu codziennej telewizji, ale też przy wyswietlanych animacjach w moim dekoderze. Szczególnie ta plansza pokazala, ze ustawienia "Gładki" oraz "Wyczyść" są słabe. Proponowane przez Darko ustawienia 0/10 też nie są takie super. Według mnie 0/4 są naprawde optymalne.

Ogólnie mam ten telewizor od paru dni - jestem zadowolony. Ustawienia od Darko (poza TruMotion) są według mnie najlepsze. W sumie niewiele się różnią od domyslnie ustawionego Trybu Expert 1, ale to niewazne - obraz jest po prostu bardzo naturalny, podoba mi się to. Kiedy telewizor jest wlaczony, a nic nie wyswietla, to widac troche nierownomierne podswietlenie, szczegolnie po lewej stronie (na dole i rogu), ale podczas ogladania kompletnie tego nie widac.
Dzwiek slaby, ale mam soundbar. (moze dlatego uwazam, ze jest slaby? :D) System działa średnio według mnie - Smart jest w miare szybki, ale animacje przycinają, a w ustawieniach przy przelaczaniu pomiedzy sekcjami telewizor "myśli" przez 1-2 sekundy. No ale typowych zwiech nie ma na razie, wiec nie jest zle. A najwazniejsze, ze obraz dobry - po to kupiłem ten, bądź co bądź, budżetowy telewizor. Poza tym jest bardzo ładny - stylowy, klasyczny wygląd - i solidnie wykonany. Moj poprzedni TV - LG 37LH5000 mialem 7 lat i caly czas dziala w 100% bezawaryjnie. Mam nadzieje, ze i ten model bedzie sprawowal sie bezproblemowo przez dlugi czas, a potem bede mogl kupic telewizor 4K, kiedy bedzie to mialo naprawde sens.

EDIT - wczesniej przez nieuwage na opak wpisalem ustawienia TruMotion - powinno byc gorny na 0 i dolny na 4. Juz poprawilem. W kazdym razie z tego co wyczytalem, a i sam przetestowalem, gorny suwak, czyli De-judder powinien byc wylaczony.

Ostatnia edycja:

keyzee

New member
Czy ktoś kto ma ten TV u siebie może powiedzieć mi czy jego ekran bardzo odbija światło?Doszły mnie słuchy że dosyć lustrzaną ma matryce i refleksy widać na niej

chasm

New member
Matryca jest dość blyszcząca niestety - na tle innych w sklepie może nie najbardziej, ale jednak. Zamieniłem na 50LF652 ze starego 37LC coś tam i jest spora różnica na niekorzyść.

Llama

New member
Zmieniłem troszkę ustawienia TruMotion. Po ponownym uruchomieniu planszy testowej okazało się, że jeszcze lepszym ustawieniem jest zwiększenie De-Blur z 4 do 5. A więc nowe ustawienia to 0/5.

Do góry