Rozdzielenie sygnału na kilka tv

damian_bany

New member
Wiem, było to wałkowane kilka razy, ale (jak zwykle) większość z was pisze, żeby poszukać albo na forum, albo w googlach. Problem w tym, że gdy tego tam szukam, to znajduję temat z dwoma postami, jeden autorstwa nieszczęśnika, drugi osoby, która informuje, że to już było... Wszędzie tak jest.

Interesuje mnie rozdzielenie sygnału na co najmniej 3 telewizory. Opcje multiroom mnie nie ratują, ponieważ rozdzielają na 2 tv. Słyszałem o urządzeniu rozdzielającym kod dekodera (?) działającym w Cyfrze+. W necie troszke poszperałem i chyba to znalazłem. Czy jest to spliter? Dzięki temu urządzeniu będę mógł jeden sygnał rozdzielić w taki sposób, żebym miał różne obrazy jednocześnie na kilku telewizorach? Czy są takie urządzenia działające na przykład na platformie 'n'?

Z góry dziękuję za pomoc ;)
pozdrawiam

SIM-SAT

Banned
Pójdzie tylko z Cyfrą lub TnK. Reszta odpada, bo karty działają tylko w oryginalnych dekoderach (N, CP) lub modułach (CP).
Splittery są przewodowe- połączenie kablem sieciowym, każdego dekodera z serwerem lub bezprzewodowe- sygnał WiFi.
Główne marki bezprzewodowych: RFlink, SmartWi, resztę sobie znajdziesz tu: :szukaj:

bubu54142

New member
Router służy do dzielenia sygnału internetowego a spliter do podziału uprawnień z karty.Splitery są przewodowe i bezprzewodowe.Stosuje je się w zależności od odległości między kartami.Ma też wpływ cena urządzenia.Modele i ceny sprawdź na największym portalu aukcyjnym Alle-ro.

damian_bany

New member
Dobra, to tereaz wytłumaczyłby mi ktoś również w sposób laikowy co do czego trzeba podłączyć?

Powiem tak. Mam 17 lat, nigdy sie w to nie bawiłem, rodzice też. Od kiedy pamiętam mam kablówkę, nic ściąganego z talerza. Kilka dni temu podpisałem umowę z cyfrą+ i dostałem jakieś karty. Do spliterów też dostaje sie jakieś karty. Ale po kiego? :) Przykładowo dajmy na to internet. Router podłączamy do internetu, urządzenie nadaje sygnął, który kompy odbierają i już, mamy neta. Tutaj działamy bez żadnych kart. Po co są te karty? żeby utrudnić, życie zwykłemu zjadaczowi chleba? Gdzie jaką karta trzeba wsadzić?

opti

New member
karte oryginalna c+ wkladasz do serwera tj spliterka, karty w zestawie ze splinterem wsadzasz w tunery gdzie masz odbierac sygnal.. no i w sumie tyle instalacji, karty spliterka laczysz albo kablem telefonicznym albo skretka i podlanczasz do serwerka spliterka gdzie masz wsadzona glowna karte

damian_bany

New member
karty ze splitera wsadzam do tunera, czyli do telewizora? :D

Dobrze rozumiem? główną kartę cyfry+ wsadzam do splitera. Spliter podłączam do hmm kabla od telewizji ( :D ). Łączę spliter albo kablem, albo bezprzewodowo z telewizorami. Do wszystkich tv wsadzam karty ze spliterów i już tak?

Czy karty do spliterów można oddzielnie gdzieś kupić? jak sie one fachowo nazywają?

opti

New member
a jak chcesz ogladac cyfre na samym tv bez tunera?

karty do ktore dostajesz w kpl ze spliterkiem wsadzasz do tunerow w domu tam gdzie chcesz ogladac tv

wejdz na allegro i zobacz aukcje spliterkow, masz dokladne opisy dzialania tego urzadzenia na aukcjach, jak i ceny kart klienckich, nie ma sensu kopiowac zbednie tekstu na forum

Ostatnia edycja:

damian_bany

New member
to jest dosyć ciekawe, bo spliter z 3 kartami kosztuje 120 zł, a jedna karta 50 zł :D

Tuner to inaczej dekoder? :D czy to zupełnie dwa inne urządzenia? :p

Zamiast kabla telefonicznego czy skrętki można spliter z tunerami połączyć kablem telewizyjnym? (takie mam doprowadzone)

opti

New member
tak tuner to dekoder :p

a karty klienckie mozna laczyc tylko skretka lub kablem telefonicznym albo opcja wifi bo i takie spliterki sa dostepne

s1600

New member
:)

własnie kumplowi montowałm spliter pod dwa tv a sam mam na 4 i powiem tak że na kanałach HD rewelka nic nie miesza ten spliter w jakości urządzenia, jeszcze jakis konwerter z odpowiednią ilością wyjśc czyli jak masz tuner hd z dyskiem to tu już dwa kabelki plus do reszty dekoderów no to się robi troche okablowania ale jest tego na rynku bez problemu do dostania.

Tuner to dekoder albo tjuner.

bietka

New member
Czy po wgraniu nowego softu do dekodera z dyskiem działa u Was bez zawieszania się co chwilę spliter?U mnie co chwila wiesza się i nie wiem czy padła karta klienta czy cyfra zmusza mnie do zamówienia u nich drugiej karty.Wszystko działa ok do chwili włączenia drugiego tv.Jak jest u Was?

damian_bany

New member
jeszcze jakis konwerter z odpowiednią ilością wyjśc czyli jak masz tuner hd z dyskiem to tu już dwa kabelki plus do reszty dekoderów no to się robi troche okablowania ale jest tego na rynku bez problemu do dostania.

Tego nie zrozumiałem :) Chodzi o to, że jeżeli mam jakiś dekoder z dyskiem i możliwością nagrywania, to mam możliwość podłączenia wszystkich dekoderów do niego i nagrywania na wszystkich telewizorach?

zorrgi

New member
Witaj Damian!
Abyś mógł oglądać Cyfre+ niezależnie na trzechTV, a nie jesteś zainteresowany opcją multiroom, musisz zaopatrzyć się w :
1. antena sat, jeżeli opcja HD to wieksza(90cm)
2. konwerter quoad( 4 wyjścia), Ty wykorzystasz nominalnie trzy- jeden do każdego tunera.
3. łącznie trzy tunery sat.
4. spliter ( na Allegro mnóstwo). Bezprzewodowy nieco droższy ale wygodniejszy przy instalacji.
5. trzy karty abonenckie( zazwyczaj do splitera są dołączone dwie)
6. trochę metrów kabla( w zależności o wielkości Twego domostwa)
Są to pewne wydatki, więc musisz się dobrze zastanowić, wszystko zależy od Twoich oczekiwań i zasobności portfela.
Pozdrawiam.

zbyszko74

New member
Po aktualizacji softu w Philips7201 nie działa spliter :(

Komu padła możliwość korzystania z Philipsa 7201 i splitera po aktualizacji softu ? I jak sobie z tym poradził.

Pozdrawiam

kris_kjk

New member
Dodam jeszcze, ze oprócz TNK, C+ można spliter też wykorzystać do podziału sygnału TP, karta nie parowana z dekoderem (potrzebny spliter z obsługą tego systemu - Viaccess).

Ja szukam takiego rozwiązania (homesharing), ale z wykorzystaniem routera np. TpLinka1043nd ... to działa, ale jest mało opisów i raczej trzeba znać chyba troszkę więcej niż podstawy Linuksa ...

Do góry