Rozdzielczość telewizji

Human

New member
Nie wiem czy to dobry dział, ale nie znalazłem lepszego. Jeśli zły to przepraszam.
Chodzi mi o rozdzielczość telewizji w zależności od sygnału. Posiadam LCD Samsunga 32C6500. W chwili obecnej mam podłączoną antenę zewnętrzną kierunkową do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. Obraz jest w rozdzielczości 576i i mówiąc szczerze nie imponuje jakością. Niektóre programy nawet ładnie wyglądają, ale niektóre dosyć beznadziejnie.

W związku z powyższym mam pytanko -> Jaka jest rozdzielczość kanałów na różnych platformach? Wiem, że Full HD to 1080p. A na przykład w platformach telewizji satelitarnych obraz nadawany jest w jakiej rozdzielczości? Zwykłe kanały i HD. Pytam, bo w ofertach telewizji satelitarnych i innych nie ma takich informacji a ich infolinie są o kant d**y potłuc.
Jest duża różnica między, np. 576i a 720p?
Filmy wydawane na DVD jaką mają rozdzielczość?

Mam nadzieje, że w miarę zrozumiale napisałem. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:

janusz

New member
Bez reklam
Nie ma jednolitych standardów. Maksymalnie w Polsce to 1080i i 720p. To, że niektóre programy przy 576i wyglądają nawet ładnie, to świadczy o możliwościach takiej rozdzielczości, inne wyglądają gorzej bo poza rozdzielczością decydują też inne elementy np. to z jakiego źródła przetwarzają obraz na 576i, może się zdarzyć, że ze słabej analogowej kopii, ważna jest też kompresja i wiele innych.

JackS.

New member
Bez reklam
Nikt nic nie wie? Na takim dużym forum może jednak ktoś by się orientował w temacie.
bump
Nikomu nie chce się powtarzać to, co dziesiątki razy było już na tym forum napisane, tak jak Tobie nie chce się odnaleźć żadnego wątku na ten temat.

Aktualnie wszystkie polskie kanały HD nadawane drogą satelitarną są emitowane w rozdzielczości 1920x1080i/50.

W formacie 1920x1080i każdy obraz składa się z 2073600 pikseli, w formacie 720x576i z 414720 pikseli. Pozostawiam Ci porównanie tych liczb.

Ostatnia edycja:
Do góry