rozdzielczość lcd ??

Cezarek

New member
Czemu telewizory lcd mają rozdzielczośc 1366x768
a nie 1280x720?
Pytam ponieważ ostatnio robiłem testy z Xboxem 360
i wyszło na to, że najlepszy obraz jest na końcówkach
komponent i w rozdzielczościach zgodnych z HDTV,
(rozdzielczościach matryc) tj 720 i 1080. Na rozdzielczości
matrycy 1366x768 była kiszka. Podłączenie przez VGA, które
wykorzystuje to nieszczęsne 1366x768 to też nieporozumienie.
Na plazmach było wyśmienicie.

Pozdrawiam
Cezarek

Karpiu

New member
To co podaja to jest maksymalna rozdzielczosc. Jesli podalczysz kompa mozesz sobie nawet wybrac 640X480 to twoja sprawa. Wartosc podanej nei mzoesz przekroczyc tzn ze nei wyswietli ci rozdzialki 1900 na 1200 itp. Mozesz ustawic mniejsza ( ale w zrodle sygnaly czy w tym przypadku w Xboxie, nie wiam jak to dokladnie tam wyglada bo nie mam xboxa ale mysle ze da sie to zmienic)

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Chyba małe sprostowanie...

Pytam ponieważ ostatnio robiłem testy z Xboxem 360
i wyszło na to, że najlepszy obraz jest na końcówkach
komponent i w rozdzielczościach zgodnych z HDTV,
(rozdzielczościach matryc) tj 720 i 1080.

w telewizorach są trochę inne algorytmy niż w komputerach, głównym wymogiem są linie poziome a podłączając przez komponent xboxa wykorzystujesz pełną moc tv i konsoli

Na rozdzielczości
matrycy 1366x768 była kiszka. Podłączenie przez VGA, które
wykorzystuje to nieszczęsne 1366x768 to też nieporozumienie.
Na plazmach było wyśmienicie.

podłączając przez vga wykorzystujesz jedynie obraz w rozdzielczości PAL, i nie ma to nic wspólnego z 1366x768. Jestem pewien, że po komponencie obraz na plazmie jest dużo lepszy niż po kompozycie

Karpiu napisał:
Wartosc podanej nie możesz przekroczyć tzn ze nie wyświetli ci rozdziałki 1900 na 1200 itp.

Większość telewizorów ma algorytmy pozwalające wyświetlić 1080 na matrycach z mniejszą rozdzielczością, w zależności od odbiornika robią to lepiej lub gorzej, sprawdź specyfikację EICTA HD Ready.

pozdrawiam

Karpiu

New member
Nie czytałem jeszcze o EICTA HD Ready. Musze sie w to zaglebic ale chwilowo mam malo czasu.

Mam wiec male pytanko jesli nawet pozwalaja wyswietlic 1080 to nie jest rownoznaczne z wyswietleniem rozdzielczosci 1920x1080. Przeciez komputery tez moga odtwarzac i wyswietlac na monitorach 1080 tyle ze w zmniejszonej rozdzielczosci. Czy ta technologia nie dziala na takiej samej zasadzie?
Jesli sie myle to mnie poprawcie.

Do góry