rozdzielczosc filmu

laycik

New member
Witam. Mam takie pytanie... jak sprzwdzic rzeczywista rozdzielczosc obrazu bez jakis zabaw w obliczanie pixeli w programach graficznych itd...
majac np jakis divx o rozdz 640x388 gdzie nie ma czarnych pasow to odp jest oczywista, natomiast gdy sa czarne pasy u gory i na dole to rozdzielczosc jest wyswietlana razem z nimi i jest np 640x520.

tak samo fimy w mkv ktore sa juz w 1080p i rowniez brak im pasow to rozumiem ze rozdz tego filmu jest wlasnie 1920x1080 ale jesli wlaczam film ktory rozne programy podaja rozdz 1920x1080 a film jest z pasami u gory i na dole to jak sprawdzic rzeczywista rozdz filmu.??

laycik

New member
no dobrze ale zalozmy ze mamy film w rozdzielczosci 1920x800 (2.40:1 takie proporcje obrazu). taki film ogladajac na TV 16:9 powinien wyswietlac sie z pasamu na gorze i dole (brakuje 280 lini poziomych a wiec po 140 lini na gore i 140 lini na dole) zgadza sie? tak samo powinien sie wyswietlac na full screenie na monitorze w kompie. wszystkie programy beda podawac rozdzielczosc filmu 1920x800 bo taka rzeczywiscie ma. ale czesto spotyka sie ze filmy te sa jakby dopasowywane do pelnej rozdzielczosci 1080 zeby nie bylo problemow z ich poprawnym wyswietlaniem na tv (uncrop). czyli program "dorabia te pasy" (wiaze sie to zazwyczaj z powtornym kodowaniem) i wtedy wszystkie programy juz pokazuja rozdzielczosc 1920x1080 mimo iz film posiada 1920x800. moje pytanie brzmi jak "wydobyc" ta rzeczywista rozdz?
moze to niezbyt zrozumiale ale mam nadzieje ze ten kto sie na tym troche zna i orientuje w temacie wie o co chodzi i potrafi mi udzielic informacji.

pejotpe

New member
Bez reklam
nie rozumiem, czyli dodanie czarnego tla do filmu nie zawierajacego zadnych informacji nagle zwieksza jego rozdzielczosc?
Jak to nie zawierającego? A czarne piksele to co? Pies? To, że dobrze się kompresują to inna sprawa, ale jest to już informacja. Jeśli pasy dodaje odbiornik - wtedy nie ma zmiany formatu źródła, ale po przekonwertowaniu materiał jest już inny.

laycik

New member
aha czyli rozumiem ze po dodaniu tych pasow film ma rozdzielczosc 1920x1080 (Full HD) a format obrazu jest 2,4:1 (1920x800) ??

Do góry