Rozbudowa zestawu Hi Fi do kina domowego

Exige

New member
Posiadam wzmacniacz SONY TA-F570ES, stary ale jary :) Do tego kolumny Tannoy Mercury M5.
Chciałbym rozszerzyć sobie dźwięk dla potrzeb oglądania filmów i dostawić głośniki z tyłu. Oczywiście mógłbym dokupić amplituner jakiś + dodatkowe głośniki pasywne i w ten sposób temat załatwić ale nie chcę rezygnować z tego wzmacniacza co mam bo do zestawu Hi Fi jeszcze się z powodzeniem nadaje. Wzmacniacz jest dwukanałowy oczywiście. Pytanie jest takie; czy ma sens dokupienie głośników/monitorów aktywnych na tył i podłączenie ich do wyjścia na tył np. w telewizorze? I jakie głośniki kupić aby nie przedobrzyć. Zależy mi jedynie na uprzestrzennieniu dźwięku w miarę niskim kosztem.
Czy ktoś może podobne rozwiązanie zastosował i jak mu się sprawdza?
A może są inne pomysły?

mors111

Active member
Bez reklam
podłączenie głośników aktywnych jak dla mnie mija się z celem , bo równie dobrze mógłbyś podłączyć nie aktywne pod wyjście "B"

można zakupić też amplituner z wyjściem pre-out i przednie głośniki zagrają z wzmacniacza a reszta z amplitunera

jaką kwotę chcesz wydać na amplituner ?
jak duży masz pokój ?

do kina wypada też zakupić subwoofer czyli kolejne wydatki

Exige

New member
No właśnie nie chcę kupować amplitunera. Chcę wykorzystać to co mam, a mam wzmacniacz dwukanałowy. Potrzebuję albo drugi wzmacniacz na tył co mi się nie podoba albo inne rozwiązanie i głośniki aktywne mi przyszły do głowy. Wychodzę kablem chinch z wyjścia na tył prosto do aktywnych głośników z tyłu. Minus widzę jedynie taki, że sterowanie głośnością będzie utrudnione ale używać tego chcę jedynie do oglądania filmów. Zastanawiam się również czy kabel chinch na długości ok 8 m da radę przesłać dźwięk bez znaczących strat. Subwoofer.. wydaje mi się, że przy tych głośnikach co mam jest rzeczą zbędną.

mors111

Active member
Bez reklam
jak dla mnie to połączenie nie będzie miało sensu
jedynie to to że zagra coś z tyłu czyli to samo co z przodu

w kinie masz inny efekt , jak coś ma być słychać z tyłu to tak jest , a jak z przodu to tylko z przodu

jakakolwiek wymiana sprzętu poprzez dołożenie kolumn lub kolejnego wzmacniacza mija się z celem

mi wujek google podpowiada ( ze zdjęć ) że o ile Twój wzmacniacz jest dwu kanałowy to ma jednak możliwość podpięcia głośników A+B naraz , więc możesz podpiąć kolejne kolumny pod wyjście "B" ( ale dla pewności podaj zdjęcie sprzętu )

Prokop

New member
Bez reklam
No właśnie nie chcę kupować amplitunera. Chcę wykorzystać to co mam, a mam wzmacniacz dwukanałowy.
Nie ma takiej opcji żebyś zrobił sobie kino z jednego wzmacniacza. Potrzebujesz albo amplituner + wzmacniacz który masz (lub bez wzmacniacza), albo procesor dźwięku + jeszcze przynajmniej jeden wzmacniacz + wzmacniacz który masz. Inaczej będziesz miał podwójne stereo nie mające nic wspólnego z kinem domowym.

Exige

New member
Nie do końca zostałem zrozumiany dobrze. Nie chodzi mi o wyjście tym samym sygnałem na tył co na przód tylko dwoma różnymi, tył + przód. Ten wzmacniacz ma wyjście na drugą parę głośników ale jest to jedynie drugi zestaw stereo. Natomiast sprawa mi się rypła bo jednak TV nie ma wyjść 5.1 tylko zwykłe stereo. Chyba tylko kablem optycznym wychodzi taki sygnał.

Prokop

New member
Bez reklam
Nie do końca zostałem zrozumiany dobrze. Nie chodzi mi o wyjście tym samym sygnałem na tył co na przód tylko dwoma różnymi, tył + przód. Ten wzmacniacz ma wyjście na drugą parę głośników ale jest to jedynie drugi zestaw stereo. Natomiast sprawa mi się rypła bo jednak TV nie ma wyjść 5.1 tylko zwykłe stereo. Chyba tylko kablem optycznym wychodzi taki sygnał.
Owszem masz możliwość podpięcia kolumn A+B tylko czy możesz podać na nie sygnał z różnych źródeł. Czyli z jednego źródła dla kolumn A i z innego dla kolumn B (coś w to wątpię ale nie jestem pewien).
Owszem, z telewizora nie puścisz po analogu sygnału wielokanałowego, wyłącznie stereo. Po optyku możliwe, że można wypuścić sygnał wielokanałowy w DD lub DTS (acz też słabo jak na razie jest z tym w TV), ale tu potrzebny będzie procesor dźwięku dekodujący te formaty.

Exige

New member
Nie da się na tym wzmacniaczu puścić innego sygnału na parę A, a innego na parę B stąd moje kombinacje z drugim sygnałem na inny wzmacniacz, np. w kolumnach aktywnych. Ale ponieważ nie mam skąd wziąć źródła to pomysł umarł sam.

Do góry