rozbudowa stereo o amplituner

damaioshin

New member
Hej,

posiadam:
wzmacniacz stereo marantz pm6003
glosniki monitor audio br6
tv
projektor

miałem problem z przełączaniem kabli hdmi, kupiłem splitter matrix digitus, niestety działał jeden dzień, dekoder n wywala mi teraz błąd HDCP.
A więc mam plan na kolejny wydatek - onkyo 515 [posiada 2 wyjścia hdmi].
Czy rozbudowa o amplituner i wpiecie wzmacniacza preout na kolumny przod ma sens, w momencie gdy:
- wlasciwie tak na szybko potrzebuje selektora hdmi
- filmy oglądam w 90% na słuchawkach
- tylne kolumny i centralny dokupiłbym później, suba nie potrzebuje, obecne kolumny są wystarczające.

Amplituner nie jest drogi, tylko nie wiem czy jest to sztuka dla sztuki, zwłaszcza ze nie widze info o tym, ze może on pracować w trybie preout dla kolumn przednich [jest info o preout dla subów]

A może lepiej sprzedać wzmacniacz i wymienić go na cos pokroju marantz sr6008? Ten ampli jest drogi cholernie, a nie chciałbym tez tracic jakości obecnego wzmacniacza [gdzies ktoś porównywal jakość obu urządzeń ale to tylko wzmianka była]

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jak wyżej, czyli jeśli 2x HDMI out oraz Pre Out to Maratnz 6007 i będzie pasować do kompletu.
Nie rezygnuj ze wzmaka, bo mimo iż 6007 gra dobrze w stereo jak na amplituner, to PM6003 go zjada ;)

Pre Out w takim układzie daje:
- lepsze brzminie frontów podczas filmow - sa zasilane z PM6003 a nie z 6007
- odciążenie koncowek ampli, co ma oczywiście pozytywny wpływ na resztę kolumn zasilanych z amplitunera
- poprawne sterowane glosnoscią z pilota - nie musisz bawic się w ustawianie, nie ruszanie gałką, itp.
- nie musisz przełączać kabli głośnikowych kiedy chcesz posłuchać stereo lub kina
- w stereo nie ingerujesz - jeśli chcesz posłuchać muzyki włączasz tylko wzmak stereo. Jeśli chcesz obejrzeć film, musisz włączyć zarówno wzmak jak i ampli.

Jeśli suchasz filmow głównie na słuchawkach, to pre out nie będzie chyba priorytetem, aczkolwiek, jak czesto bywa, później może okazac się, że trzeba było jednak kupić z pre out.
Jeśli chodzi o 2x HDMI Out, to oczywiście są tansze od 6007, Yamaha, Onkyo.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

damaioshin

New member
Onkyo i Yamaha są w zasięgu ręki. Wiem ze marantz by się wpasował obok obecnego wzmacniacza, ale kwestia przemyślenia, czy warto dopłacać 50% ceny.
Jeszcze raz dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A może lepiej sprzedać wzmacniacz i wymienić go na cos pokroju marantz sr6008? Ten ampli jest drogi cholernie, a nie chciałbym tez tracic jakości obecnego wzmacniacza [gdzies ktoś porównywal jakość obu urządzeń ale to tylko wzmianka była]

Sr6008 nie zagra lepiej w stereo od PM6xxx, tutaj masz wiecej info i obszerna dyskusje:
http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/86213-amlituner-av-jako-pre-out.html
Serie Pm6xxx nie maja Pre-outa, ale mozna to obejsc na kilka sposobow.

Ostatnia edycja:

damaioshin

New member
A więc dylemat: yamaha 773, onkyo 626 czy sroga dopłata do sr6007.
Ze wzmaka nie rezygnuje, nawet wymiana na pm7003 niewiele by mi dała.
O tym pseudo biampingu doczytam.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ten SR6007 widzę że na allegro do wyrwania za prawie 3k, pewnie po utargowaniu się w salonie by było jeszcze niżej bo przecież jest już model 6008.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam chciałem spytać kolegów jeżeli słucham muzyki dość cicho,wieczorami i zakupie wzmak bez loudness będzie to dla mnie odczuwalne na minus.
Mam na oku 7004.

Pisalem o tym sporo kiedys, jak znajde to Ci podrzuce linka.
Powiem tylko tyle, tak. Jest roznica, poruszyles temat ktory swojego czasu dla mnie byl bardzo istotny. Jako ze kazdy duzo mowi, a nic konkretnego sie nie dowiedzialem, w sklepie na Krakowskiej tez gosc nie mial pojecia o czym mowi, wiec kupilem 2 wzmacniacze i sam to przetestowalem.
Obecnie mam PM7xxx i PM6XXX.
Loudness, czyli cos co jest uwazane przez audiofili za profanacje, to mimo wszystko bardzo fajna sprawa, oczywiscie jezeli zalozymy ze chcesz sluchac faktycznie cicho.
Mimo wszystko, kupuj PM7004, to lepszy ampli, lepsze brzmienie, preout itp.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No wlasnie, bo ta skrzynka strasznie mala i wiecznie miejsca brakuje ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
7004 jest jednak lepszy, ale nie zauwazylem mankamentów przy wieczornym słuchaniu. Bardzo cicho nie słucham, chyba, że jako tło podczas gdy są goście, itp., ale glosno tez nie. U mnie zazwyczaj łezka na gałce jest ustawiona na godzinie 9

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
7004 jest jednak lepszy, ale nie zauwazylem mankamentów przy wieczornym słuchaniu. Bardzo cicho nie słucham, chyba, że jako tło podczas gdy są goście, itp., ale glosno tez nie. U mnie zazwyczaj łezka na gałce jest ustawiona na godzinie 9

Czyli co, mam Ci wyslac znowu sprzecik do bezposredniej oceny? :)
Krzychu, na PM6xxx przy zalaczonym loudnesie i na niskiej skali, jest ze tak powiem... soczysciej :D
Inna charakterystyka brzmienia, czy lepsza? Nie, "inna". Jest przytulniej, takie brzmienie equalizera w ustawieniu "V", czyli profanacja, ale do cichych jak najbardziej sie przydaje.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dzięki, poczekam jak kupisz 11s :D, choć Pear Litem też nie pogardzę ;)
Po prostu tak jak pisałem wyżej, rzadko kiedy słucham bardzo cicho, pewnie i tak bym tej funkcji nie używał. Jednak 7004 ogolnie gra ciut lepiej od 6xxx i to było kryterium wyboru. Przy odsłuchach czy w momencie kupna kompletnie nawet nie wiedziałem, że 6xxx ma taką funkcję.
Jeśli potrzeba mi więcej basu czy innego podbicia (bo mam kilka takich płyt) to mam coit przekręconą gałkę i wtedy wyłączam Source Direct. Efekt podejrzewam taki sam lub zbliżony do Loudness z ta różnicą, że ustawiam sobie dokładnie. Może po prostu 6xxx jest bardziej wygodny ;)

Ostatnia edycja:
Do góry