a gdzie to kupić, jak to winylem ?arsenal napisał:Rolety pokryte winylem. Nie przepuszczają światła.
"Gumowe" to są właśnie winylowe. W Castoramie na zamówienie kupiłem. Od tej samej firmy, która produkuje zwykłe. Można i na Allegro trafić. Nie musi być winyl. Mogą być impregnowane innym środkiem. Ceny są różne. Zależne od rozmiaru, technologii i firmy. Zaczynają się od ok. 100 zł.Fanek napisał:a gdzie to kupić, jak to winylem ?
jass13 napisał:Wasze rozwiązania uświadamiają mi, o zgrozo, że może nie być dobrego sposobu na zaciemnienie mojego pomieszczenia:
1. Roleta na wnękę okienną z prowadnicami - odpada, roleta po zwinięciu jej nie mieści się do kasety (wnęka 185cm wysokości, rolety do 170cm mieszczą się w kasecie)
2. Roleta na wnękę okienną bez kasety i prowadnic - nie daje zadawalającego zaciemnienia, a w pomieszczeniu są dwa okna, więc 2xwięcej prześwitów
Więc pozostają:
3. Rolety na szybę okienną z prowadnicami - po 4 na każde okno (takie mam okna), czyli 8 mniejszych rolet to zaciągnięcia przed każdym seansem przyklejonych do ramy okna, bo nie chce wiercić i niszczyć okien, więc może będą się odklejać.
Koszt: ok. 400zł. Efekt: niepewny. Estetyka: niska.
Reasumując, chętnie zapłaciłbym 2x tyle, bylebym tylko miał system zaciemniający z prawdziwego zdarzenia. Może jakieś ciemne i grube kotary? Czy to się sprawdza?
Bazując na moich doświadczeniach to myślę, że zestaw: roleta bez prowadnic (tak jak na mojej fotce na poprzedniej stronie) + zasłony z podbiciem full block (dość drogie rozwiązanie, fakt) może dać zadowalający rezultat. Masz w takim "systemie" podwójną gardę zaciemnienia. I chociaż żadna opcja, sama w sobie, nie daje 100% zaciemnienia, to dlatego, że dublujesz blokadę światła jest szansa, że zaciemnienie będzie prawie idealne. I co ważne (dla mnie) estetyka okna będzie zachowana.jass13 napisał:Wasze rozwiązania uświadamiają mi, o zgrozo, że może nie
Reasumując, chętnie zapłaciłbym 2x tyle, bylebym tylko miał system zaciemniający z prawdziwego zdarzenia. Może jakieś ciemne i grube kotary? Czy to się sprawdza?