Rolety do okna

jass13

New member
Pytanie jak w tytule, jakie znacie sprawdzone metody zaciemniania pomieszczenia do kina domowego? Ponieważ dni są coraz dłuższe przyszedł czas na kupno rolet zaciemniających, standardowe nie dają całkowitego zaciemnienia. Ważna jest cena, design na drugim miejscu.

beamer

Banned
Ja mam do projekcji rolety na wymiar z Castoramy. Mają tanie rolety pokryte gumą. Zatrzymują 100% światła i mam ciemno jak w jaskini :cool:.

beamer

Banned
Łaziłem za roletami do projekcji przez parę tygodni i też nie słyszałem o winylowych roletach. Ale to było prawie rok temu. Były tylko gumowe tzw. full light block. Może jakaś nowa technologia rolet?

Trzeba uważać, żeby nie przepłacić, bo nie którzy żądali za gumowe, nie przepuszczalne rolety po kilkaset złotych za sztukę, a ja ostatecznie kupiłem takie w Castoramie z obróbka na wymiar za ok. 100 zł.

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
Fanek napisał:
a gdzie to kupić, jak to winylem ? :)
"Gumowe" to są właśnie winylowe. W Castoramie na zamówienie kupiłem. Od tej samej firmy, która produkuje zwykłe. Można i na Allegro trafić. Nie musi być winyl. Mogą być impregnowane innym środkiem. Ceny są różne. Zależne od rozmiaru, technologii i firmy. Zaczynają się od ok. 100 zł.

jass13

New member
Dzięki za podpowiedź z tymi roletami. Rzeczywiście takie o których piszecie są powszechnie dostępne i kosztują od 100 do 150 złotych za sztukę. Do głowy by mi jednak nie przyszło że ten typ, tzw. "zwisająca szmatka", może tak dobrze zaciemnić pomieszczenie, przecież po bokach tworzą się szpary, jako że roleta nie przelega do ściany.
Domyślam się że to kwestia szerokości rolety? O ile co najmniej musi być ona szersza od wnęki okiennej?
Jak rozwiązaliście tą kwestię?

Marl

New member
Jeżeli roleta ma dobrze zacienić to dobrze zamontować prowadnice, wtedy roleta nie musi zachodzić dużo na ścianę. A na marginesie to roleta może być montowana albo na samym oknie - wtedy zasłania tylko szybę (nie zawsze jest to możliwe) albo na ścianie i wtedy zasłania całą wnękę okienną co jest chyba lepszym rozwiązaniem bo nie niszczy się okna. Tylko te prowadnice nie wyglądają zbyt ciekawie.

lepp

New member
Bez reklam
Dużo lepiej, ładniej i wygodniej jest zamontować na każdym oknie osobno. Okna się nie niszczy, bo tylko 2 śrubki wkręcasz. Każda roleta ma prowadnicę która zasłania tą "szparę" W efekcie mamy prawie 100% zaciemnienie, z jakiś szparek cos się zawsze wydostanie, ale mało.
Zasiemnianie całego otworu okiennego, jest trudniejsze, mniej funkcjonalne i efekt jest brzydszy.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Jak się nie mylę, to są także samoprzylepne prowadnice do rolet, i nic nie trza wiercić i dziurawić, coby je zamocować...

maxkien

New member
U mnie niestety design był na I miejscu moja ładniejsza połówka nie godziła się na żadne rolety, zatem alternatywa zasłony. Takie podszyte specjalną tkaniną kosztowały ponad tysia:(...ale po długich poszukiwaniach i dyskusjach znależliśmy grube nie przepuszczające światła, które zadowoliły moją panią pod kątem estetycznym i mnie pod kątem praktycznym... Ale i tak myśle o roletach zewnętrznych które załatwią sprawę na cacy...Tylko czekam na jakiś przypływ kaski...
pozdrawiam

benk07

New member
Rolety w 100% nie zaciemnią pomieszczenia - szparkami zawsze trochę światła się dostanie. Chociaż te w prowadnicach zrobią to najlepiej. Ja w swoim pokoju gdzie mam kino domowe zamontowałem zwykłą roletę full block bez prowadnic. Zadecydowały względy estetyczne bo nie chciałem na ścianie tych prowadnic. Prowadnice na oknach też mi nie odpowiadały - ale z innych względów. Mam takie rozwiązanie w pokojach gdzie śpią dzieciaki i ich montaż (przynajmniej na moich oknach) spowodował, że nie można ich w całości otworzyć, bo ta kasetka wgniata się w tynk (widac na załączonej fotce). Pewnie to zależy od montażu samych okien - typu okiennicy - bo tam gdzie tej przestrzeni jest więcej to nie powinno być takiego wgniatania. Ta moja "luźna roleta" nie wysłania idealnie ale pokój kinowy mam od północnej strony gdzie nigdy nie ma "żarówy". Rzadko też oglądam filmy za dnia.

jass13

New member
Wasze rozwiązania uświadamiają mi, o zgrozo, że może nie być dobrego sposobu na zaciemnienie mojego pomieszczenia:

1. Roleta na wnękę okienną z prowadnicami - odpada, roleta po zwinięciu jej nie mieści się do kasety (wnęka 185cm wysokości, rolety do 170cm mieszczą się w kasecie)

2. Roleta na wnękę okienną bez kasety i prowadnic - nie daje zadawalającego zaciemnienia, a w pomieszczeniu są dwa okna, więc 2xwięcej prześwitów

Więc pozostają:

3. Rolety na szybę okienną z prowadnicami - po 4 na każde okno (takie mam okna), czyli 8 mniejszych rolet to zaciągnięcia przed każdym seansem przyklejonych do ramy okna, bo nie chce wiercić i niszczyć okien, więc może będą się odklejać.
Koszt: ok. 400zł. Efekt: niepewny. Estetyka: niska.

Reasumując, chętnie zapłaciłbym 2x tyle, bylebym tylko miał system zaciemniający z prawdziwego zdarzenia. Może jakieś ciemne i grube kotary? Czy to się sprawdza?

timonek

Member
Bez reklam
jass13 napisał:
Wasze rozwiązania uświadamiają mi, o zgrozo, że może nie być dobrego sposobu na zaciemnienie mojego pomieszczenia:

1. Roleta na wnękę okienną z prowadnicami - odpada, roleta po zwinięciu jej nie mieści się do kasety (wnęka 185cm wysokości, rolety do 170cm mieszczą się w kasecie)

2. Roleta na wnękę okienną bez kasety i prowadnic - nie daje zadawalającego zaciemnienia, a w pomieszczeniu są dwa okna, więc 2xwięcej prześwitów

Więc pozostają:

3. Rolety na szybę okienną z prowadnicami - po 4 na każde okno (takie mam okna), czyli 8 mniejszych rolet to zaciągnięcia przed każdym seansem przyklejonych do ramy okna, bo nie chce wiercić i niszczyć okien, więc może będą się odklejać.
Koszt: ok. 400zł. Efekt: niepewny. Estetyka: niska.

Reasumując, chętnie zapłaciłbym 2x tyle, bylebym tylko miał system zaciemniający z prawdziwego zdarzenia. Może jakieś ciemne i grube kotary? Czy to się sprawdza?

Nawet grube kotary nic nie dadza bo po bokahc bedzie swiatlo sie rozchodzilo nie beda tak scisle przylegaly , nie wiem jak jest z ta dlugosci arolet co sie mieszcza w kasecie al emoze mozna sprobowac zastosowac zwykle rolety bez kasety a amemu zrobic zabudowe na gorze z np. plyty gipsowo kartonowej czy innego materialu ktory bedzei zakrywal rurke z nawinieta roleta , mozna w atkim przypadku samemu cos wymyslec bo nie zawsze mozna dostac w spzreadzy to co by sie chialo.

benk07

New member
jass13 napisał:
Wasze rozwiązania uświadamiają mi, o zgrozo, że może nie
Bazując na moich doświadczeniach to myślę, że zestaw: roleta bez prowadnic (tak jak na mojej fotce na poprzedniej stronie) + zasłony z podbiciem full block (dość drogie rozwiązanie, fakt) może dać zadowalający rezultat. Masz w takim "systemie" podwójną gardę zaciemnienia. I chociaż żadna opcja, sama w sobie, nie daje 100% zaciemnienia, to dlatego, że dublujesz blokadę światła jest szansa, że zaciemnienie będzie prawie idealne. I co ważne (dla mnie) estetyka okna będzie zachowana.
Sam o czymś takim myślę. O zmianie zasłon na takie z podbiciem blokującym światło.

No jest jeszcze opcja rolety zewnętrznej (antywłamaniowej) ale ja tego nie rozważam;)

drosophilia

Active member
Bez reklam
w poprzedni mieszkanniu mialem zaluzje oraz wlasnie grube zaslonu. Ekran wisial na tle okna i jak wszystko pozaslanialem, byla prawie calkowita ciemnosc. Mozna bylo ogladac bezroblemowo nawet wowczas, jak slonce swiecilo bezposrednio w okno

Do góry