Remont a instalacja audio-video

grudnyp

New member
Witam wszystkich. Mam do Was wielką prośbę o pomoc. Mianowicie jestem w trakcie remontu mieszkania i chciałbym położyć instalację do kina domowego tak aby nie były widoczne żadne kable. Jestem totalnym laikiem i nie mam zielonego pojęcia co powinienem kupić.

Chcę ukryć wszelkie kable pod podłogą i w ścianach, zrobić tzw. instalację podtynkową. Pytanie jakie kable powinienem zakupić i w jaki sposób najlepiej je położyć oraz jakie gniazdka i gdzie wyprowadzić. Bardzo proszę o pomoc lub podanie źródeł gdzie mogę znaleźć jakieś informacje na ten temat. Nie mam jeszcze sprzętu audio ani telewizora. Niestety wujek Google nie był w stanie odpowiedzieć na moje pytania.

Poniżej dodaję plan pomieszczenia.

img13.imageshack.us/img13/1929/e5x5.png

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W zasadzie problem stanowią przewody głośnikowe ,a zwłaszcza przy instalacji kina domowego .W przypadku kabli głośnikowych najlepiej wybrać takie ,w których oprócz dielektryka jest osłona zewnętrzna ,przykładem takiego kabla jest Techlink .Jeżeli położone są panele sprawa jest praktycznie prosta można je ukryć w listwach .Często też się spotyka kable o płaskim profilu (tzw.wstęgowe) można je bez problemu ukryć pod dywanem lub wykładziną
Osobiście odradzam stosowanie gniazdek w ścianie - po pierwsze generuje to dodatkowe koszty,a po drugie wydłuża się ścieżka sygnału ,lepiej w takim przypadku wyprowadzić ze ściany same przewody zakończone odpowiednimi wtykami

Są profesjonalne systemy montażowe jak na zdjęciu poniżej ,ma to postać aluminiowego profilu w którym znajduje się kanał kablowy .Bardzo ciekawie jest rozwiązana sprawa gniazdka sieciowego ,które dzięki przesuwaniu można zamontować w dowolnym miejscu ,profil taki może być również podświetlony co daje dodatkowy efekt wizualny

389251inakustik.jpg

Ostatnia edycja:

grudnyp

New member
Czyli w tym wypadku wystarczy, że w listwach poprowadzę kable do głośników? Możesz podesłać linka do konkretnego modelu kabla, który będzie OK? Wszedłem na stronę technlinka, ale jest tam sporo, różnego rodzaju kabli.

Gdzie mogę poczytać więcej o tych profilach aluminiowych?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Wystarczy poprowadzić kable w listwach ,jeżeli chodzi o Techlinka to podałem ten kabel jako przykład ,można zastosować inne kable ,ale Techlink ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny - to bardzo dobrze brzmiący przewód o bardzo dobrym wykonaniu ,mówię o przewodach serii Wires NX kabel jest dostępny w trzech grubościach - 1,5/2,5/4mm .Na głośniki frontowe wybierz 2,5mm ,na surround (zakładając że to jest instalacja 5.1) wybierz 1,5mm

kanti

New member
1. Moim zdaniem najważniejsze to kable pomiędzy TV a resztą sprzętu. Najładniej jak wkujesz w ścianę rurę lub koryto PVC i zatynkujesz. Ja wkułem koryto 60x40mm i okazuje się trochę za małe.
Telewizor ładnie wygląda jak żadne kable nie wystają poza niego, więc wkuj w pionie to koryto i wloty zrób od góry za TV, ale nie dokładnie po środku, tylko z boku, najlepiej w okolicach miejsca gdzie są gniazda z tyłu TV, a od dołu na tyle nisko, żeby szafka RTV zastawiła wlot. Możesz też kupić taśmę ledową i przykleić ją za TV w stronę ściany, daje to ładny efekt wieczorem. Jak chcesz zdjęcie to napisz np PM, to Ci prześle zdjęcie jak ja mam.

2. Kable do głośników możesz śmiało wkuć w ścianę i zakończyć gniazdkami, ale jak ktoś wcześniej napisał są kosztowne, najtańsze białe ok 20 zł za sztukę do jednego. Ja tak kiedyś miałem, ale zrezygnowałem z tego. Wadą tego oprócz kosztu tych gniazdek jest to że w razie przemeblowania będzie problem z tymi kablami - znowu kucie. Lepiej kable ze ścian wypuścić bez gniazd, ale zawczasu dobrze się zastanowić, żeby go nie było widać. Jeżeli się na to mimo wszystko zdecydujesz to możesz zastosować w ścianie peszel i w nim dopiero ten kabel, dla mechanicznej ochrony przed uszkodzeniem. Ale to znowu kłopot, bo głębsza bruzda. I kwestia wysokości, ja swoje zamontowałem dość wysoko i było słabo słychać, więc w razie czego nad tym też się zastanów. W skrócie - odradzam, lepiej jakieś ładne podstawki luźne i kable w listwach przypodłogowych. W taki sposób łatwo przeniesiesz/ wyregulujesz odległość od kanapy. A kable do frontów myślę że też nie ma sensu ich chować w ścianę, niech leżą luźno, wtedy możesz kolumny w razie czego przestawić na aneks kuchenny (ja mam podobnie i czasem tę lewą przestawiam w stronę kuchni żeby lepiej było słychać).

PS Warto za TV założyć gniazdko 230V, kabel zasilający do TV nie będzie musiał zajmować miejsca w korycie. To gniazdo najlepiej podwójne, jak używasz anteny siatkowej, to od razu zasilacz od anteny tam wpinasz.:p

Pozdrawiam

Do góry