REL T5, czy warto?

viki0987

Member
Es 250 idzie wyrwać w bardzo fajnej cenie widziałem go na żywo kawał suba i do tego bezprzewodowy tylko czy nadaje się do muzyki? Jbl 550 obudowa zamknięta niestety nie dane było mi go zobaczyć .

Black ninja miałeś może styczność z tymi subami ?

jaco.37

Member
Bez reklam
Miałem ES250.Do kina baaardzo dobry, w muzyce już taki świetny nie jest,od bidy się na da,ale to nie jego żywioł.
Miałem też u siebie ES150.W porównaniu do ES250 to "pierdziawka"

viki0987

Member
Nie stety nie mam możliwości odsłuchu więc zakup będzie w ciemno. Chodzi mi o to czy będzie duża różnica między tymi subami w muzyce. Jeszcze jedno pytanie jak wypadają te suby pod względem awaryjnosci?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie stety nie mam możliwości odsłuchu więc zakup będzie w ciemno. Chodzi mi o to czy będzie duża różnica między tymi subami w muzyce. Jeszcze jedno pytanie jak wypadają te suby pod względem awaryjnosci?

A mam pytanko jak np 4 osoby napisze ci że są ok wg nich, a cztery inne że nie opłaca się to jaką wtedy decyzję podejmiesz?

Whiplash

New member
Bez reklam
Do muzyki kolego jak juz ma byc subwoofer to zamkniety. ES moze narobi wielkiego lomotu ale to bedzie bardzo rozlazly bas bez zadnej kontroli. Dobry do filmow i eksplozji bomb bo fajnie jak wtedy bas sie ciagnie ale w muzyce to musi byc bas zwarty w kupie. Jak uderza stopa perkusji to ma byc uderzenie i wycofanie a nie buuuuu. JBL napewno jest mocniejszy, T5 niby w 20m2 daje rade ale ktos tu pisal ze sie zawiodl na nim takze odsluch a najlepiej mozliwosc testu w domu.

viki0987

Member
Przecież piszę ze nie mam możliwości odsłuchu. Dla tego pytam na tym forum czy ktos mial z nimi doczynienia.Wydaje mi się ze ci którzy nie mieli z tymi subami styczności raczej nie powinny się wypowiadać.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Przecież piszę ze nie mam możliwości odsłuchu. Dla tego pytam na tym forum czy ktos mial z nimi doczynienia.Wydaje mi się ze ci którzy nie mieli z tymi subami styczności raczej nie powinny się wypowiadać.

Możliwość to jest zawsze tylko pytanie czy się chce... ja velodyna jechałem w obie strony ponad 300 km żeby móc odsłuchać - także nie mów że nie masz możliwości.. a ludzie piszą rożni, bo są i tacy np jak ja który dosyć szczegółowo testował Rela serii R i zresztą nie tylko rela i dużo wiem na temat subów, bo dużo ich odsłuchałem.. ale wiem pewne rzeczy dzięki temu że je odsłuchiwałem.... popytać się można ( można poczytać testy ) ale co z tego jak kilka osób napisze w jedną stronę , a kilka innych w drugą stronę i na jakiej podstawie czlowiek ma podjąć decyzję> Nie wspominając już o tym że to są subiektywne zdania wyłącznie tych osób, a które nie muszą Tobie podpasować z chwilą gdy taki sub stanie w pokoju nie odsłuchawszy go wczesniej..

viki0987

Member
No niestety tam gdzie jestem nie możliwości odsłuchu . W ogóle ciężko z dostępnością jbl studio 550.
Zapewne gdy bym kupował za taką kasę suba jak ty tez zdecydował bym się na odsłuch.

Zamówiony Jbl studio 550 .

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Panowie a podlaczal ktos z was RELa do wzmacniacza stereo pod wyjscie Pre Out? Ciekaw jestem jak to gra w stereo ze wzmacniaczem.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam podłączonego do wzmacniacza, ale wysokopoziomowo - czyli pod zaciski głośnikowe we wzmacniaczu kablem, który daje Rel (Neutrik Speakon). Co prawda zazwyczaj słucham bez suba, ale na prawdę daje radę. Niskie zejście, gra dość miękko, łatwo go zgrać z kolumnami. I przede wszystkim jest szybki. Jeśli szukasz suba do stereo do 2k na pewno warto rozważyć T5. Chyba, że masz bardzo duży pokój to trzeba atakować T7/T9. W stereo T5 myślę, że do 25m2 będzie ok.

Whiplash

New member
Bez reklam
U mnie niskopoziomowe podlaczenie odpada bo mam Bi Wiring wiec tylko RCA z wyjscia pre out i regulacja crossover w samym subie. Dlatego pytam jak to gra, bo pamietam ze np. z amplitunera bez tych elektronicznych polepszaczy to subwoofer wogole prawie nie gral, we wzmacniaczu tez dostaje goly sygnal i nie wiem czy jest on na tyle mocny aby go "wysterowac" aby nie krecic samego suba na full.

Co prawda REL jest fajny ale bardzo drogi, kuzwa to prawie 2tys. Myslalem o Wharfedale SW150 ktory ma bardzo dobre recenzje i kosztuje 1000zl. Wszyscy go chwala ze bardzo fajnie gra i nisko schodzi.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A w sumie nie wiem czy bi wiring wyklucza podłączenie wysokopoziomowe. Przecież tym neutrik speakon podpinasz pod te same terminale co podłączasz kolumny. Ja w moim MH mam tylko jedna parę terminali więc nie sprawdzę jak to jest przy bi wiring.

Do góry