Raty

NitekPL

New member
Witam,

Czy ktoś z Was kupował w ostatnim czasie sprzęt na raty?
Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w rzeczywistości w różnych systemach.
Chodzi mi przede wszystkim o słynne raty "0%" w sieciach typu MM, Avans, RTV Euro AGD, ew. w sklepach internetowych.
Jakie są koszta kredytu nie podawane w ulotkach?
Czy przy reklamowanych zakupach (np. 20x199zł) pojawiają się jakieś dodatkowe koszty (typu obsługa kredytu, rozpatrzenie wniosku itp.), czy rzeczywiście realna kwota którą spłacamy to jest to co podają, a wszystkie koszta kredytu są ukryte w podwyższonej cenie produktu.

Nie mam czasu chodzić po sklepach i czytać umów, nie chciałbym też załatwiać potrzebnych papierów do konkretnego systemu ratalnego i później się dowiedzieć o "kilku" dodatkowych pozycjach na ostatecznym rachunku...
Nie udało mi się też znaleźć rzetelnych i aktualnych informacji na ten temat w internecie, sądzę więc, że tego typu temat może byc pomocny dla większej liczby osób planującej zakupy.

Z góry dziękuję też za wypowiedzi typu "nie ma rat 0%", bo o tym wiemy wszyscy. Chodzi mi o stworzenie zestawienia które by pokazywało ile to "zero" wynosi w konkretnych systemach ratalnych i sklepach.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

Ostatnia edycja:

lolek

New member
Witam
Mogę wypowiedzieć się o dwóch sieciach:
Euro (na podstawie własnych doświadczeń) - tu można liczyć na raty 0% bez żadnych kosztów (kupiłem u nich kamerę i moja rata to cena towaru podzielona przez 30). Jest jednak jeden drobiazg. Sprzedawcy w 99% wciskają ubezpieczenie kredytu. Nie jest ono obowiązkowe, ale z tego co wiem sprzedawcy mają od niego prowizję, więc twierdzą, że bez ubezpieczenia się nie da. Trzeba być upartym i nie zgadzać się na ubezpieczenie. Z resztą ta sieć miała ostatnio problemy z UOKiK w sprawie rat 0%, więc teraz podchodzą do sprawy poważniej.

Avans (na podstawie doświadczeń znajomego) - rat 0% bez kosztów nie ma - albo bierzesz raty oprocentowane, albo 0% ale z ubezpieczeniem więc tak czy inaczej płacisz.

Pozdrawiam.

ArtS007

New member
Bez reklam
Ubezpieczenie, to częsty haczyk, ale należy przyznać, że jeśli cena zostanie ustalona pod kątem takich rat, to można je oferować przy zerowych odsetkach. Przy niedużej inflacji to naprawdę działa. Poza tym sprzęt tanieje, zaś raty zwiększają obroty. Dlatego ryzyko przetrzymywania starego sprzętu na magazynie maleje.

ArtS :)

Do góry