R81/82 - ściszanie reklam

whisper

New member
Pytanie chyba nietypowe, bo przeszukałem forum, a informacji o tym nie znalazłem. Chodzi mi o funkcję ściszania reklam. Jak wiadomo, reklamy są nadawane z odpowiednim "przytupem", więc odruchowo człowiek szuka pilota, żeby to cholerstwo ściszyć. Z tego co słyszałem, LG-ki mają funkcję AVL, która podobno sama ścisza reklamy, wyczuwając w jakiś sposób, że siła głosu znacznie się zwiększyła. W opisie R8x według sklepu EuroAGD również znajduje się funkcja AVL. Niestety te informacje nie są potwierdzane na stronie Samsunga. W ściągniętej z netu instrukcji znalazłem informację o zastosowanym jakimś systemie dostosowania siły głosu, ale było to opisane dość enigmatycznie.
Tak więc pytanie - czy seria R81/82 rzeczywiście ścisza sobie reklamy do akceptowalnego poziomu? A może wiecie o jakimś innym telewizorze, który to potrafi?
I bardzo proszę bez komentarzy typu "telewizor jest do oglądania a nie ściszania reklam" ;) . Akurat ta funkcja jest dla mnie dość wżna i chciałbym się dowiedzieć, jaki telewizor potrafi coś takiego zrobić.

pwys

New member
hmm

W tym Samsungu jest opcja "automatyczne regulowanie głośności" ale szczerze powiedziawszy nie wiem jak to działa ;)
Menu/Dźwięk/Auto głośność->Wł

whisper

New member
No właśnie. W instukcji napisali, że ta funkcja jest wykorzystywana przy zmianie kanałów - jeśli są nadawane z różną głośnością, to dzięki tej funkcji jest to sprowadzane do wspólnego poziomu. Było tam coś o głębokości modulacji, ale przy tym już się poddałem ;)

Ktoś coś wie?

shinay

New member
mam "auto glosnosc" w R81 wlaczona na stale
i choc z glosniczkow w tv kozystam tylko w nocy po wylaczeniu 5.1
to raczej reklamy sa glosniej
wydaje sie ze ta funkcja relatywnie "poglasnia" wszystkie programy
(bycmoze do jednolitego poziomu - ale raczej w czasie rzeczywistym nic nie zmienia RACZEJ)
pozdr

Do góry