RӯNICE: 47LW650S vs 47LW659S; 47LW5500 A 47LW570; 47LM615s 47LM620s.

melinek11

New member
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem 47'' LG i wybierałem dotychczas pomiędzy 47LW5500 A 47LW570s, do tego zastanawiałem się czy warto dopłacać w ogóle do wyższego modelu skoro te 2 w/w różnią się podobno tylko DVB-S. więc popatrzyłem półkę wyżej na 47LM615s 47LM620s i kompletnie nie wiem czym te 2 od siebie się różnią i czym od poprzedniej 2 prócz wzornictwa. ale co mnie martwi że wszystkie te modele maja true motion 100hz które gdy trzeba wyłączyć do gier to jest totalna klapa więc czytałem że musi być min 200hz jak to było już nawet w modelach LD650-750.
Ale okazuje się że są modele takie same jak wymieniane wyżej ale z 200hz tj seria LW650S i mają dodatkowo 850hz zamiast 600 czy 400.
Znalazłem właśnie takie dwa modele całkiem z innej beczki 47LW650S I 47LW659S i znów zagadka czym one się różnią od siebie a przede3 wszystkim czym różnią się od 47LW570S czy też od serii LM6xx.
Czy ktoś wskaże różnice w tej całej gromadzie? I który wybrać?
Wszystkie łapią się w przedziale 3000-3400zł wiec nie wielka różnica a jednak jest i czy warto dopłacać. LW650S jest w tej samej cenie co LM620S a jednak ten drugi nie ma 200hz. o co tu chodzi?

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Zastanawiam się nad zakupem 47'' LG i wybierałem dotychczas pomiędzy 47LW5500 A 47LW570s, (...)
Znalazłem dwa modele całkiem z innej beczki 47LW650S I 47LW659S

Te stare cztery modele zostaw w spokoju.
Są z 2011 roku i koncern nie będzie już aktualizował do nich oprogramowania.
Poza tym nie mają dekodera dźwięku DTS z USB i innych bajerów, które są powolutku dodawane przez producentów co roku do swoich LED-ów.
Jeśli nastawiasz się na LG, to wybierz coś z 2012 roku, czyli linię LM.

melinek11

New member
ale podobno wersja lw65xs przebija obecną wersję lm62x.. samym odświeżaniem 850hz zamiast 600 i true motion 200 zamiast 100hz.. mozna znaleźć serię lw650s za tyle samo co lm620 a 3 miesiące temu lw650s była droższa od lm620 o ponad tysiąc choć lm było nowością.. czytałem że lm615 i lm620 jest zbudowane na lw570 tylko inna oprawa.. jednak jeśli chodzi o lw579 i lw650 czy lw659 to juz całkiem inna bajka produkowana na rynek zachodni z o wiele lepszą matryca dodatkowe fukcje nagrywania i pełen internet i dlatego lw579 nie ma nic wspólnego z lw570 gdzie tego nie ma tak samo jak w np. lm615s.

Soryu

New member
Bez reklam
Daj spokój z tym wymyślonym przez marketingowców odświeżaniem.
Wszystkie w/w mają matryce 100Hz, a do gier i tak się tv przestawi w odświeżanie komputera czyli najpewniej w 60Hz.

melinek11

New member
ale mnie konkretnie interesuje co się zmieniło w tym segmencie.. czym się różni lw570s czy lw650s od lm615-620.. czy w ogóle właśnie opłaca się dopłacać że nieco świeższy wygląd?

Soryu

New member
Bez reklam
1. Jest tak jak napisałem.
2. Nie utożsamiaj TruMotion z częstotliwością matrycy, bo TM to dodatkowe działanie elektroniki.
3. Te telewizory nie mogą przełączać się w tryb monitora 120Hz, bo nie obsługują takiego trybu - max 60Hz (jedynie w rozdzielczości 720x400 70Hz). Zobacz to instrukcji.

melinek11

New member
1. Jest tak jak napisałem.
2. Nie utożsamiaj TruMotion z częstotliwością matrycy, bo TM to dodatkowe działanie elektroniki.
3. Te telewizory nie mogą przełączać się w tryb monitora 120Hz, bo nie obsługują takiego trybu - max 60Hz (jedynie w rozdzielczości 720x400 70Hz). Zobacz to instrukcji.

Czyli wychodzi na to że praktycznie nie ma sensu dopłacać do modeli z początku serii LM6xx skoro praktycznie jest to samo co LW570s bo parametry mają te same.. i oba mają pełen dostęp do przeglądarki internetowej? wychodzi na to że różnią się tylko designem????

Soryu

New member
Bez reklam
Jeśli masz w tej samej cenie to bierz LW650, tym bardziej, że LM615 to 50Hz telewizor, a LM620 też nic nadzwyczajnego.
O ile pamiętam to LW650 miał dobre opinie w zachodnich serwisach, i nawet chyba wygrał nagrodę EISA za zestaw 3D.
Oczywiście najlepiej je najpierw sprawdzić organoleptycznie, czy w ogóle taki obraz ci pasuje.

Kleofas11

Active member
Bez reklam
wychodzi na to że różnią się tylko designem????

LG 47LW570S - Ceneo.pl 47LW570S
LG 47LW579S - Ceneo.pl 47LW579S
LG 47LW650S - Ceneo.pl 47LW650S (ten to już "biały kruk")

... nie za drogie te trzy "rarytasy" jak na sierpień 2012 ? :wink:
Chyba usilnie chcesz pomóc koncernowi LG w wymiataniu za full kasy starych resztek magazynowych.

LG 47LM620S - Ceneo.pl Za niecałe 3500 zł możesz kupić 47LM620S

- dekoder dźwięku DTS z USB (ważne przy plikach MKV i MKV 3D SBS/OU)
- regulacja głębi efektu 3D, kąta oglądania itp. bajery
- obsługa HbbTV (z naziemnej cyfrowej DVB-T)
- część sklepów dodaje za 1 zł adapter Wi-Fi/pilota Magic Motion Remote AN-MR300 (nowy model z rolką do przewijania stron w Internecie)
- lepsze czytanie plików multimedialnych (najnowsze kodeki)
- możliwość zmiany koloru czcionki napisów w filmach z USB
- bardziej rozbudowane Smart TV i serwis 3D World z filmikami trójwymiarowymi online
- aż 3 x USB
- nowy model okularów 3D (lepsze pole widzenia)
- niższe zużycie prądu
- przy nowym modelu aktualizacje pociągniesz przez jakiś czas (rok, max półtora), przy starym modelu koniec z tym
- obsługa myszek i klawiatur (przewodowych i bezprzewodowych) podłączanych przez USB (serfujesz po Internecie wygodnie jak z peceta)
- obsługa kamery do Skype
- możliwość sterowania telewizorem za pomocą smartfona
- zainstalowana aktualna wtyczka Flash (więcej dostępnych filmów online w Internecie, na Youtube itp.)
(w starych modelach jest stara wtyczka Flash i masa filmów online i stron z "okienkami" nie działa)
- Dual Play Ready (bajer dla graczy), ale okulary do Dual Play (2 pary) do nabycia osobno
- serwis Ipla : darmowy dostęp do masy plików video (seriali, sportu, muzyki i rozrywki)
- we wrześniu/październiku ma być podobno dodany serwis TVN Player

Funkcja DVR to taki bajer właściwie, bo musisz mieć włączony TV i ustawiony na kanał z którego nagrywasz, a nagranego na twardy dysk materiału nie skopiujesz i nie odtworzysz nigdzie indziej (ani na pececie, ani na innym TV).
Nagrany materiał jest przypisany (poprzez płytę główną w TV) do konkretnego egzemplarza telewizora, który posiadasz.

.... nowe modele azjatyckich koncernów pojawiają się co roku w kwietniu, więc w kwietniu 2013 wejdą kolejne bajery w LED-ach LG (platforma "Google TV" z wbudowaną przeglądarką Google Chrome, która jest już w USA zainstalowana w modelach 47G2/55G2 - czyli odpowiedniku 47LM620S (z dodanym dwurdzeniowym procesorem), pewnie wejdzie USB 3.0, jeszcze nowsze kodeki, serwisy multimedialne, jeszcze lepsze 3D itp. itd.) i tak co roku do usranej śmierci i końca świata.

http://www.amazon.com/LG-47G2-47-Inch-LED-LCD-Glasses/dp/B0074WVYWA Ciekawostka z USA w cenie takiej jak europejski model 47LM620S

Ostatnia edycja:

melinek11

New member
- dekoder dźwięku DTS z USB (ważne przy plikach MKV i MKV 3D SBS/OU)
- regulacja głębi efektu 3D, kąta oglądania itp. bajery
- obsługa HbbTV (z naziemnej cyfrowej DVB-T)
- bardziej rozbudowane Smart TV i serwis 3D World z filmikami trójwymiarowymi online
- 3 x USB (to bardzo ważne)
- 4 x HDMI (wersja 1.4)
- niższe zużycie prądu
- obsługa myszek i klawiatur (przewodowych i bezprzewodowych) podłączanych przez USB (serfujesz po Internecie jak z peceta)
- obsługa kamery do Skype
- możliwość sterowania telewizorem za pomocą smartfona
- zainstalowana aktualna wtyczka Flash (więcej dostępnych filmów online w Internecie, na Youtube itp.)
a jak z tymi funkcjami w LW650S? "BIAŁY KRUK" bo podobno był oferowany za granicą i nieliczne sklepy sprzedawały go za pośrednictwem zachodnich magazynów.. a że na zachodzie to i o wiele mocniejszy był niż polskie modele...
fajny opis dzięki wielkie.. jakbyś mógł jeszcze coś podobnego o LW650s albo LW570s dla porównania??
a chyba DTS z pena 650s tez ma.. i obsługe klawiatur.. sterowanie smartfonem itp itd?

Kleofas11

Active member
Bez reklam
chyba DTS z pena 650s tez ma.. i obsługe klawiatur.. sterowanie smartfonem

Koncern LG dopiero w 2012 zapłacił firmie DTS za licencję tego dekodera dźwięku z USB, niestety.
Samsung i Panasonic mają od dawna DTS (przez USB) w swoich TV.
Obsługa myszek, klawiatur i sterowanie za pomocą smartfona weszło w LG też dopiero w tym roku.

Nie wiem czy widziałeś model LW570S/LW579S osobiście, ale zapewniam, że "reprezentacyjny salonowy" 47-calowy TV z dwu-kolorową ramką wokół ekranu (inny kolor bocznych i inny kolor góry/dołu) wygląda koszmarnie.

Ostatnia edycja:

melinek11

New member
widziałem 570s.. zastanawiam się raczej nad lw650s albo lm620s... i jestem w kropce w sumie.. nic nie przeważa ani na jedną ani na 2 strone..

Do góry