Raczej chodzi o tv i problem judder`ingu przy wyswietlaniu 1080p24k/s.
Nawet w pioneerach 9G rowniez to wystepuje,dopiero nowe FW ta przypadlosc eleminuje,a juz raczej nowe ekrany z tego roku z ta wada maja sie nie pojawiac,zreszta sami producenci o tym wieszcza.
Poprostu ekrany niepotrafia poprawnie wyswietlic w tym trybie,zreszta poczytaj o tym problemie na AVSFORUM lub sasiednim forum.
Dlaczego:
przy włączonych ustawieniach pod filmy 1080p/24 fps Pro Adjust - Film Mode - Standard/Smooth/Advance działają zmiany odświeżania matrycy w opcjach Drive Mode 1/2/3 ?
W uwagach czytamy:
"Nie można wybrać tego ustawienia dla sygnałów 480i, 480p, 1080@60Hz, 720p@60Hz, 1080p@24 Hz lub 1080p@60 Hz. "
Wszystkie więc tryby 1/2/3 sa przeznaczone dla obsługi sygnałów 50Hz i oraz p.
Jakim prawem działają zmiany odświeżania kiedy ekran dostaje 1080p/24 fps ?!
Tak powinno być jak napisano w uwagach do rozdziału: " Przełączanie wertykalnej częstotliwości odświeżania" strona 99 instrukcji (papierowej) PL.
Ale tak nie jest.
Więc mamy do czynienia z poważnym błądem w oprogramowaniu telewizora PIONEER 5090H.
Proszę o ew. przekazanie w/w uwag do "centrali".
Po odpowiedzi napisałem jeszcze raz:
CYTAT
Z przykrością przeczytałem Państwa odpowiedź na moje zapytania z dnia 16.XII.2008.
Odpowiedź została opracowana w oparciu o analizę zapisów instrukcji obsługi.
Czyli kompletnie niepotrzebnie wykonano pracę analityczną.
Ja piszę do Państwa o niezgodnościach zapisów w w/w instrukcji z faktycznym działaniem urządzenia.
W tej korespondencji zadam więc jedno pytanie.
Czy w sprawnym egzemplarzu PDP 5090H podczas podawania sygnału 1080p/24 ( jak piszecie ekran przełącza się automatycznie na tryb 72 Hz - tu pełna zgoda bo tak powinno być ) powinny decydować nastawy Drive Mode 1/2/3 zmieniając 72 Hz na 50/100/60 Hz ?
Bo u mnie dominują i w widoczny sposób zmieniają częstotliwość odświeżania ekranu powodując utratę płynności odtwarzania filmów.
Skutek jest taki, że następuje utrata płynności odtwarzania fimów z SONY PS3 1080p/24.
Nie tego oczekiwałem od PIONEER-a. Gdzieś jest poważny błąd fabryczny. Ale to tylko moja hipoteza