Quadral Quintas 6000 do 25m ?

Jok3r

New member
Bez reklam
Spokojnie 16-ka Ci wystarczy, bo AVR-1912 ma tylko 5W więcej na końcówkę, więc raczej delikatna różnica, natomiast funkcjonalnie różnią się na plus dla 1912, tak więc jeżeli chcesz mieć 7.1, lub 2 strefy, lub radyjko internetowe, to warto. Ja bardziej bym się skupił na dobrych kolumnach i wtedy np. dorzucił różnicę cenową pomiędzy oboma urządzeniami do właśnie tego elementu, natomiast jeżeli się zdecydujesz na 1912 to wziąłbym pod uwagę też kolumny Wharfedale Obsidian 600, które są po części "następcą" bardzo popularnych Jamo 606. Masz boczny niskotonowy, ulepszona konstrukcja "poprzedników", 3-drożne, w kinie dadzą też spoko efekty i spokojnie ogarną takie pomieszczenie.

Lucas33

New member
myślę poważnie o QQ6000 więc myślę że denon 1612 byłby ok.
jaka jest różnica między denon 1612 a onkyo 608? który wybrać i na co zwrócić uwagę?

Lucas33

New member
chciałbym odświeżyć temat i raz jeszcze podpytać o różnicę miedzy denon 1612 a onkyo 608?
szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem... może szukałem nie tam gdzie trzeba :(
pomoże ktoś?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Praktycznie różnice byś znalazł otwierając specyfikację obu ampli. Onkyo 608 jest 7 kanałowe, Denon 1612 - 5 cio. Różnica w mocy, zasilaczach na korzyść Onkyo. Denon trochę lepiej może zagrać w stereo a Onkyo świetnie się sprawdza w KD. Denon ma USB a Onkyo nie ma i wiele innych. Otwórz sobie opisy obu modeli nawet na Allegro i będziesz miał jak na dłoni. Zarówno jeden jak i drugi to dobre ampli.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
tylko dodam iż końcowo wyszły wharfedale diamond 10.5 + denon 1713 jeszcze za dużo nie mogę powiedzieć walczę z podłączeniem i ustawieniem....

Lucas33

New member
pozwolę sobie odświeżyć temat:

1. dla mojego 25m2 wybrałem: ONKYO 608 + QQ6000 + SUB JAMO 300 (dzięki wszystkim za sugestie i podpowiedzi!)

2. z kolei, mój tata dla swojego salonu otwartego na kuchnie (sama powierzchnia salonu ok. 25m2) zdecydował się na: DENON 1612 + QQ5000 (żeby nie było - namawiałem na QQ6000). Pytanie: czy przy takiej konfiguracji warto zainwestować w SUB JAMO 300 czy może przy QQ5000 nie warto przepłacać i pozostać przy SUB'ie 210?

Lucas33

New member
blackninja - dzięki za info!
z uwagi na naprawdę niewielką różnicę cen między tymi subami:

- jamo 250 - ok. 800zł
- jamo 260 - ok. 880zł
- jamo 300 - ok. 950zł

myślę że warto pokusić się o zakup sub'a 300 czyż nie??

Herus

Member
Witam,
chciałbym poprosić o doradzenie w kwestii wybrania kina domowego w przedziale 3000 - 4000zł.
Głównie będą oglądane filmy, tv (piłka nożna), jakieś gry i gdy nie będę 'siedział' przed TV to coś będzie grało w tle (muzyka 10%)
Mój wybór to Quadral QUINTAS 6500 + amplituner Onkyo TX-NR656- tutaj pytanie czy taki czy coś tańszego. Chciałbym by obsługiwał radia internetowe oraz pliki z NASa.
Pomieszczenie w którym będzie się znajdować to otwarty salon z kuchnią i malutkim 'korytarzem'. Podłoga to panele o grubości 11mm (o ile to ma jakieś znaczenie).

t0rwbb.png

15rb6v5.png

Za sofą znajdować będzie się regał a na nich głośniki.

Napiszcie czy zestaw jest ok oraz jakie przewody kolumnowe do tego (nie mam kompletnie pojęcia)- chcę je schować w listwie przypodłogowej.

Dzięki

// Edit: chyba, że jest to za mocny sprzęt jak na takie pomieszczenie? Zależy mi bardziej na jakości dźwięku niż 'głośności'.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Z tą jakością w tej kwocie będzie Ci ciężko. Zobacz sobie kolumny np. Melodika BL 40 5.0 lub ewentualnie BL 30 , bo nie wiadomo jak ten dźwięk będzie się rozchodził. Fajnie grające kolumienki. Zagadaj do forumowego Blackninja w sprawie cen i zobaczysz po ile możesz wyrwać. Reszta kasy jak starczy na amplituner. W przypadku Onkyo to minimum seria 6xx. Nie zapominaj że jeszcze jest kwestia subwoofera, który w kinie jest niezbędny a ceny też nie są niskie. Dodaj okablowanie i BD. Trzeba sobie wszystko przeliczyć:) Za Onkyo 656 + Melodika BL 30 mnie wychodzi wyjściowo ok. 4800 zł, ale może Blackninja zbliży się do twojego budżetu. Te kolumny wstawia się tak na ok 15-17 mkw.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Quadral serię Quintas opracował dla "młodzieży" lub mniej wymagających użytkowników ,zaletą jest to że są w stanie wytworzyć duże poziomy głośności,do głośnego dynamicznego grania się nadają
Melodika (czy dawniej Roth) to inne brzmienie bardziej poukładane ,nie ma też co ukrywać że te kolumny są po prostu lepsze

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Może coś z MA np MR4+MR1+MRC. Coś tam Black ostatnio gdzieś pisał, że ma dobre ceny. Jakby to wypadło vs Melodika 30 czy 40 ?

Ataszek

Active member
Bez reklam
Jeśli chcesz mieć fajne brzmienie to w tej kwocie szukaj używek albo zacznij od ampli + same fronty na początek - coś się już dostanie fajnego w tym przedziale - resztę dokupisz z czasem.
Ja też kiedyś zrobiłem ten sam błąd i kupiłem set ampli + 5.1 za niecałe 4k bo myślałem że to musi grać - po roku sprzedałem wszystko i mam teraz już w miarę fajne odsłuchy i dobre kino !
Zapytaj Black na pewno coś w tej kwocie się znajdzie tylko dobrze byłoby odsłuchać co nie co a nie kupować w ciemno - wszystko gra inaczej !

Ostatnia edycja:

mors111

Active member
Bez reklam
Z tą jakością w tej kwocie będzie Ci ciężko. Zobacz sobie kolumny np. Melodika BL 40 5.0 lub ewentualnie BL 30 , bo nie wiadomo jak ten dźwięk będzie się rozchodził. Fajnie grające kolumienki. Zagadaj do forumowego Blackninja w sprawie cen i zobaczysz po ile możesz wyrwać. Reszta kasy jak starczy na amplituner. W przypadku Onkyo to minimum seria 6xx. Nie zapominaj że jeszcze jest kwestia subwoofera, który w kinie jest niezbędny a ceny też nie są niskie. Dodaj okablowanie i BD. Trzeba sobie wszystko przeliczyć:) Za Onkyo 656 + Melodika BL 30 mnie wychodzi wyjściowo ok. 4800 zł, ale może Blackninja zbliży się do twojego budżetu. Te kolumny wstawia się tak na ok 15-17 mkw.

i ja też bym w to szedł , ale wyjdzie sporo taniej

BL30 , ok 1.700zł + ok. 2.000zł na amplituner , BL40 ok 900zł więcej od BL 30 , ale tu już przy dobrym ustawieniu amplitunera suba nie dokupywał ( na początek , a może i wcale ) lub BL30 +sub , spokojne bardzo dobrze nagłośni tą "wnękę"

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Te 1700 zł za BL 30 to piszesz o samych frontach, bo 5.0 cięzko będzie w takiej kwocie wyrwać? Sorki Panowie, ale dla mnie w kinie sub musi być, tyle że zakup mozna odłożyć w czasie i nie jest pierwszej potrzeby. Nadmienię jeszcze że Onkyo samo w sobie nie jest zbyt muzykalnym amplitunerem, ale świetnie za to gra w kinie. Komuś się może wydawać że to nie mozliwe, ale tak jest. W kinie jest dobra dynamika, bas, klarowność, natomiast stereo co by nie ustawiać wypada płasko. Jeżeli kolega 90% korzysta do filmów czy gier, to jak najbardziej, ale jeżeli to ma być też muzyka, imprezy itp to bym szedł w jakiegoś Marantza, Denona czy HK. Oczywiście to moja subiektywna opinia.

Do góry