Quadral Quintas 6000 do 25m ?

Lucas33

New member
witam!

do pokoju 25m poszukuje zestawu głośników. Obecnie do KD posiadam LCD (60LE835E) i planuje zakup ONKYO 608. Sprzęt w 90% dedykowany do kina domowego. Jestem lakiem w tych sprawach ale zastanawiałem się w głównej mierze nad Jamo 606 bądź QQ 6000. Z tego co wyczytałem ze względu na boczny głośnik w Jamo, sugerowane jest aby miały ok. 1,5m wolnej przestrzeni wokół siebie. U mnie, pomimo wielkości pokoju którą w ostatnim czasie ograniczył 60" LCD, jest zaledwie 30cm miejsca na każdą z kolumn, gdzie każda kolumna ma ok. 20cm szerokości więc miejsca nie za wiele... Oczywiście jestem świadom iż na czas oglądania filmu kolumny jestem zmuszony wystawiać do przodu. W rezultacie pomimo braku tej przestrzeni bardziej jestem skłony ku QQ 6000 niż JAMO.
Założony budżet to max. 2000 PLN na zestaw kolumn z głośnikami.

Pytania:
1. Z tego co doczytałem QQ 6000 w porównaniu do 5000 mają już mocniejsze brzmienie - czy do QQ 6000 będzie potrzebny SUB czy da się obejść bez niego? jeśli będzie potrzebny to jaki byście polecili?
2. czy QQ 6000 będzie najlepszym rozwiązaniem czy polecilibyście coś innego w tym segmencie cenowym?
3. ampli ONKYO 608 jeszcze nie zakupiony ale raczej jestem zdecydowany... no chyba że pojawią się bardzo przekonywujące sugestie dot. innych konkretnych modeli ;)

z góry dzięki za wsparcie,

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Do ampli nie będę Cię przekonywał bo sam mam taki i trochę głupio by to wyglądało:) Powiem że do kina sprawdzi się super a do muzyki, jak ktoś więcej słucha brał bym coś innego, co nie znaczy że może się nie podobać. Wszystko zależy od preferencji odsłuchowych. Co do kolumn to też postawiłbym na QQ6000. Jamo są ok ale problematyczne w ustawieniu. Wiem bo miałem , i od ściany stały tak 30 cm a pomimo to potrafiły zadudnić, tylko ja mam o 10 mkw mniejszy pokój. Pomimo wszystko QQ są bezpieczniejsze w ustawieniu.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Przy takim pomieszczeniu QQ6000 będą dobre. Co do potrzeby suba, to jakich byś frontów nie kupił to sub a w kinie i tak musi być.

Lucas33

New member
ok, dzięki za podpowiedzi - zostaje przy ONKYO 608 oraz QQ 6000:smile:
Teraz kolejna zagwozdka - jaki sub do tego?
Najlepiej zainwestowałbym w coś z używek bo budżet się kończy...:sad:

ps tak przy okazji do jakiego max. pomieszczenia nadaje się QQ 5000 - do 15mkw?

cieszkop

New member
OD tygodnia jestem użytkownikiem Onkyo 609 i QQ6000. Nie wiem do czego sub w tym zestawie. Chyba na złych sąsiadów. Te głośniki naprawdę dają dużo mocnego basu w kinie domowym ;)
Polecam zestaw. Kompletuje tylko jeszcze pliki FLAC na dysku który podpinam do wzmacniacza:)

ThePepe

New member
Bez reklam
OD tygodnia jestem użytkownikiem Onkyo 609 i QQ6000. Nie wiem do czego sub w tym zestawie. Chyba na złych sąsiadów.

Otóż nie na złych sąsiadów. Gdy masz do czynienia z filmem który ma dźwięk w dolby digital lub dts to każdy kanał na swoją ścieżkę dźwiękową, również subwoofer. Tak więc by w pełni cieszyć się z efektów kina domowego sub jest niezbędny.

Pozdrawiam

armi

New member
Bez reklam
OD tygodnia jestem użytkownikiem Onkyo 609 i QQ6000. Nie wiem do czego sub w tym zestawie. Chyba na złych sąsiadów. Te głośniki naprawdę dają dużo mocnego basu w kinie domowym ;)
Polecam zestaw. Kompletuje tylko jeszcze pliki FLAC na dysku który podpinam do wzmacniacza:)

pożycz od kogoś sub na kilka dni ... a więcej nie napiszesz takich rzeczy :)

Lucas33

New member
Pozwolicie że odświeżę temat zadając 2 pytania:

1. zakupiłem już używany ONKYO 608 - generalnie ok ale okazało się że w zestawie nie było mikrofonu kalibracyjnego. Pytanie: czy to jest zwykły mikrofon czy jakiś specjalny?
2. czy do mojego zestawu (1-szy post w tym temacie) sub 210 będzie ok czy to będzie jednak za słabo?

pozdrawiam i dzięki za info,

armi

New member
Bez reklam
ad1 mikrofon specjalny
ad2 do tej pow sub300 i sasiedzi Cie 'pokochaja' :) - ale powaznie sub300 bym bral jesli jest kasa

pamietaj o jednym wszystkie 'integry' maja 5 satelitek i w miare konkretny sub który robi robotę - sub w kinie to podstawa

Lucas33

New member
armi - dzięki za info!

ad1 - możesz podać jakieś oznaczenie tego mikrofonu? znajdę go na alle...?
ad2 - z tego co widzę sub 300 kosztuje ok. 1.000 PLN - a co jeśli nie ma aż tyle kasy? warto rozglądać się za jakąś tańszą używką?

Ethar

New member
Poszukaj w necie:
Mikrofon AUDYSSEY

Ewentualnie jak to radził kiedyś blackninja, próbuj się skontaktować z jednym z dystrybutorów sprzętu w Polsce - Horn, E.I.C.

Swego czasu kupiłem w Hornie uszkodzoną podczas transportu maskownicę do swojej kolumny. Podejrzewam, że z mikrofonem też nie będzie problemu.

a co byście polecili QQ6000 czy Wharfedale Vardus 400 przedział cenowy ten sam tylko czy moze któś miał je możliwość porównania jestem laikiem ale wydaje mi sie że QQ niżej schodzą w zasadzie będą grały jako KD w 60-70% i dodałbym do nich Denona 1612 co otym myslicie?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
QQ w swoim przedziale cenowym to dobre kolumny ale tym pasmem przenoszenia to bym się nie sugerował. Potrzeba naprawdę dobrego suba aby przeniósł 26 Hz a co dopiero kolumny za 1700zł. Denon też dobry wybór. Tych Verdusów nie słyszałem więc się nie wypowiem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
dzięki za info właśnie o verdusach jest nie wiele info co do denona to pewnie bym się zdecydował
w sumie pomieszczenie jest nie wielkie około 12m2 i dość niskie gdyz to antresola na poddaszu otwarta tylko z jednej strony ... itak się nie obejdzie bez przesłuchu
pozdrawiam

Jok3r

New member
Bez reklam
Na Twoje pomieszczenie zdecydowanie lepsze Vardusy, z prostej przyczyny... Nie zabiją Cię basem w tak małym pomieszczeniu. Co do porównania, to obie kolumny są trójdrożną konstrukcją, QQ z tylnym bas reflexem, Vardusy z przednim, średnica membran większa w QQ, stąd też są szersze, natomiast w Vardusach mniejsza membrana, ale z kolei wyższa kolumna. Brzmieniowo mniej natarczywy bas w Vardusach i bardziej kontrolowany. Co do pasma, to według mnie bardziej naturalne w Waflach, natomiast w QQ bardziej efekcierskie.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak masz 12 mkw to rozważ QQ 5000 bo 6000 będą za mocne i nie wykorzystasz ich potencjału. Sam się przekonałem że nie zawsze większe i mocniejsze kolumny grają lepiej. QQ 6000 to można brać jak się ma 20 mkw.

Do góry