Pytanie o zestaw:)

jamesoki

New member
podepnę się pod temat bez urazy.
Szykuję się do zakupu
typy padły na TX-NR616 lub VSX-922 od pioneer. Chciałem się zamknąć w 3000 ale to raczej nie realne. Z amplitunerem skłoniłem się chyba nieodwracalnie w kierunku TX-NR616 chyba że ktoś poda jakiś rozsądny argument za jednym lub przeciw drugiemu. Kolumny zaczynałem rozważania nad 5.0 Jamo606 ale jest bardzo wiele negatywnych opinii na temat tego zestawu. Potwierdźcie lub zaprzeczcie.

pieniążek1

Active member
Bez reklam
zestaw jamo jak za te pieniadze gra ok.zalezy co komu pasuje.zalezy od sluchu.obydwa amplitunery sa ok.mam onkyo i jestem bardzo zadowolony w stereo i w kinie.krazy mit ze w stereo nie jest za dobry ale to zalezy tez z czym polaczysz elektronike.jamo sluchalem z kiedys z denonem i pioneerem i graly dobrze z onkyo nie slyszalem jamo jak graja.z moim zestawem gra bardzo dobrze.w stereo jak i w kinie.w kinie zamiata.jest super.nie mam ogromnych wymagan i brzmienie takiego polaczenia mi odpowiada.jezeli chcialbys sluchac muzyki w stereo polecam odtwarzacz cd od onkyo.swietnie sie zgrywa z ampli.jest dynamika,czystosc.wszystko na miejscu czyli to co szary uzytkownik oczekuje jak narazie ;) pioneer tez nie ma sie czego wstydzic.wez pod uwage denona i sony z serii str-dn od modelu 820

arek@arek

New member
chłopaki :)
zagalopowałem się z budżetem jednak, blackninja już wie :)
Juz prawie jestem zdecydowany na 1713 plus jamo 606 (mają białe kolumny, co wizualnie do mojego pokoju bedzie bajka), nie jest to wypad, ale z czasem zawsze mozna pomyslec o czyms lepszym, jak i dokupic suba :)

arek@arek

New member
Hmmm, cena to fakt, a drugie?
Kazdyz ampli ma wady i zalety, ja sie troche kierowałem opiniami, moze bardziej uniwersalny, a i wizualnie też, ciężko mi powiedzieć, nie jestem znawcą, przynaję się do niego, ale wydaje mi się, ze w tym budżecie to chyba rozsądny wybór :)

jamesoki

New member
Ja zamówiłem TX-NR616 i czekam. Niestety nie zamówiłem kolumn bo to już wariactwo jest tego tyle że z premedytacją mogę powiedzieć: Trudniej kupić kolumny niż amplituner. Pierwszy wybór padł na JAMO606 głownie dla tego że są tanie plus mają z boku bas który w mojej opinni ma ambicję zastąpić wofer. Teraz zastanawiam się nad 608. Sprzedawca w sklepie polecał mi indian coś tam ale to już inna klasa cenowa.

A propos poprzedniego posta słyszałem że denon jest delikatnie przed onkyo w muzyce ale praktycznie porównywalnie, ale obaj są w peletonie daleko przed resztą oczywiście w klasie średniej.

Ludzie do rzeczy istnieje przelicznik przekroju kabla na moc kolumny? Przybierałem się kupować kable 2mm2 w sklepie ktoś polecał mi kopić 4mm2 ale przy takiej mocy to chyba wariactwo. Można z tego heblarkę puścić.

Pieniążek powiedź jak to jest z wentylatorem na końcówce w onkyo na pewno chodzi tylko gdy jest głośno :) ?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Klego pociesze cie wez sobei kup cos drogiego typu drogi sub albo drogi amplituner wtedy zobaczysz ile jest problemow w Polsce kupic droga"zabawke" z elektroniki....
lolek

arek@arek

New member
Hej:)
nie ma to tamto, najtrudniej jest kupić, gdy ktoś ma ograniczone fundusze. Wtedy jest najtrudniej wybrać sprzęt, zawsze jest dylemat, czy iść te pare stów do przodu, czy jednak trzymać sie ustalonej granicy.
Ja to przechodzę :D
A właśnie, czy zamiast jamo 606, Obsidiany nie będą lepsze?? do 1713

marwol

New member
Ja mam obsidiany. W tej cenie i jak na poczatek to ok. Glosnik niskotonowy nie zastapi suba! Niestety. Kolejny minus - obsidian/jamo potrzebuja duzo miejsca po bokach ze wzgledu na boczne glosniki niskotonowe. U mnie to gra z harmanem 158 i jestem zadowolony. Chciaz juz czuje niedosyt. Dołóż lepiej do kolumn, zacisnij pasa, suba pozniej dokupisz.

Popatrz może harmana avr 70 / jbl loft lub indiana line nota. Zestawy do wyrwania za 3600/3800 zeta. I bedziesz Pan zadowolony :D

Tapatalk

Ostatnia edycja:

jamesoki

New member
Popatrz może harmana avr 70 / jbl loft lub indiana line nota. Zestawy do wyrwania za 3600/3800 zeta. I bedziesz Pan zadowolony :D

Tapatalk

TX-NR616 już u jakiegoś kuriera na pace się trzęsie gdzieś w polsce. Wiec niestety nie skorzystam.

Pewnie poruszę drażliwy temat ale co z kablami?
Może pomożecie mi dobrać indywidualnie do pomieszczenia bo mam pewien problem a mianowicie na surround kable nie będą równej długości bo muszę okrążyć pokój z jednej strony. Czy dać takie same długości i ten bliższy zwinąć?
Zerknijcie na rysunek poglądowy.

Przybierałem się brać kable
A grubości 2mm2 lub 4mm2 w długości po dwa metry.
B grubość 2mm2 7 metrów
C grubości 2mm2 13 metrów

B i C brać taką samą długość żeby równo grało?

dodano.
Przepraszam ale coś przekonwertowało rysunek długości są 2.5, 3, 4, 5 metrów

Attachments

• room.jpg
    room.jpg
    7,5 KB · Wyś: 88
Ostatnia edycja:

jamesoki

New member
to moze jak proponowali wcześniej JBL loft 5.1

Słuchałem w MM i mam wrażenie że to jedne z najgorszych kolumn jakie tam były. Praktycznie niesłyszalny bas. Ja się wychowałem na tonsilu taki jestem stary ale wtedy nikt nie słyszał o subwoferze kolumny były dwie, i one miały załatwiać bas i bas był. Może to wina tego że głośniki miały średnicę 40 centymetrów? nie wiem.

bagiennik

New member
Bez reklam
Zależy do czego lepsze ;D

Nie znam "Indiana Line" ale chyba wszystkie kolumny w tej cenie są lepsze niż "Lofty"

Ale jak jesteś uwięziony w domu i nie możesz połazić po sklepach to i tak nie będziesz miał porównania więc kup co "czujesz" ;>

arek@arek

New member
a no ciągnie się, ale ktos pisze, ze wszystko gra lepiej od loftow, a nie podaje przykładu, stąd to pytanie :)
to ja podam przykład, może Dali Concept 6 Set 5.1?

Do góry