wlodek1001
New member
mam zamiar kupić n z recorderem,posiadam LCD LG 32 LX2R jaka będzie współpraca platformy w HD przez HDMI w tym modelu, podobno jest wykaz "poufny vel tajny" LCD , które mają kłopoty w HD przez HDMI
Franek napisał:A jak to jest z LG 32LC2R? Nie mogę go połączyć z n-boxem przez HDMI. Przewód O.K. bo dizała z DVD. Próbowałem już chyba wszystkiego (nie jest zbyt dużo opcji) i czasem tylko wydobył się jakiś krótkotrwały ludzki dźwięk, poza tym tylko "śnieg" na ekranie i "charczenie" z głośników.
Na telelini twierdzą, że pracują nad usunięciem tego problemu, ale czy im wierzyć?
Miał już ktoś coś takiego?
Pozdrawiam
darek0805 napisał:Witam posiadam LG32LC2R mam ten sam problem co Franek. Podłączałem swojego LG także po komponencie i też klapa obraz i dzwięk pojawiają się na ok. 3 sek potem zanik na 3 sek i tak cały czas. Dodam że kabel HDMI oraz n-ka sprawdzone na innym LCD w salonie.
Kyniol_73 napisał:A component przenosi tez dzwięk ?? Może rozwiązaniem byłoby podłaczyć dzwięk osobnym kablem stereo (wyjscie chinch z nboxa i wejscie audio in do tv) ale nie wiem czy macie wejscie audio w tv
Component nie przenosi dźwięku - trzeba zrobić niezależne połączenie.adamo_ napisał:HDMI - przenosi obraz i dźwięk
DVI - tylko obraz
Componet- 3 chinch - Obraz i dźwięk
Dźwięk był podłączony przez chinch.Kyniol_73 napisał:A component przenosi tez dzwięk ?? Może rozwiązaniem byłoby podłaczyć dzwięk osobnym kablem stereo (wyjscie chinch z nboxa i wejscie audio in do tv) ale nie wiem czy macie wejscie audio w tv
Zachowaj dystans do tego co czytasz na tym forum. Niektóre posty prześcigają nasze życie polityczne, ale odpowiednio filtując znajdziesz sporo ciekawych informacji. Śledząc posty współczuję n niektórych klientów - dzisiaj czytałem, że ktoś z userów forum już pozywa n za zmianę transpondera, bo odmówili mu pomocy (fizycznej) w przestawieniu anteny. Dobre?pibull napisał:Zastanawiam się nad nabyciem nki, ale czytam tyle o tych problemach, że chyba jeszcze troszkę poczekam bo widzę że iti chciało być za wszelką cenę pierwszą platformą hd, ale jakoś się im nie udaje![]()
krecio napisał:U mnie (LG42LC2R) po HDMI kicha. Niby dziala z tym, ze po dniu lub dwu takiego "dzialania" musialem restartowac n-boxa z otrzymywaniem nowego sygnalu aktywacyjnego wlacznie. Problem z zanikajacym co 10-15 minut dzwiekiem, dziwne komunikaty w stylu "nieprawidlowy sygnal" itp. do informacji o "ten kanal nie nalezy do wykupionego pakietu" na wszystkich kanalach. Tydzien temu polaczylem component'em i od tego czasu problemy znikly. Tak czy owak nie uwazam zeby "N" byla powazna stacja wypuszczajac na rynek bubla i kasujac za to pieniadze. To ich problem dostosowac sie do istniejacych na rynku modeli tv oraz ich softu. Jakosc obrazu tez pozostawia wiele do zyczenia.
Kyniol_73 napisał:Jakość obrazu pośrednio zależy od samego dekodera a częsciowo z jakości sygnału który posiadasz...wielkość talerza, ustawienie, podłaczenie kabli itp.
Zapomniałeś napisać, że jakość sygnału na tv zależy także od jakości sygnału jaki dociera do iti. Ja mam kablówkę i mam porównanie. Jakość na n jest zauważalnie lepsza - co nie znaczy że wiele da się poprawić( nie na wszystkich kanałach). Co do technologii użytej w n to jak każdy wie jest to nowość na rynku i po okresie niemowlęctwa wszystkie niedomagania znikną. Dobry przykład to odtwarzacze BD - jakie problemy z nimi na początku były, ale to nie zatrzymało producentów w poprawieniu ich i nie było to od razu. A tego wszyscy niezadowoleni by chcieli. Ja kupiłem n mimo, że czytałem o niepochlebnych opiniach na forum. Szczególnie jeśli chodzi o HDMI. Kupiłem więc kable component wysokiej klasy i co? Jakość była taka jakbym żle ustawił antene, ale po zmianie na 15m najtańszy z Allegro HDMI jakość jest hmmm.... żyleta na HD a na innych jak powyżej. Różnie to bywa.
Kyniol_73 napisał:A dlaczego za wszelkie zło winisz N ?? Możliwe ze specyfikacja HDMI jaka jest zaimplementwana w niektórych tv np LG daleko odbiega od normy i standardu ? Ja u siebie nie mam żadnych z opisywanych przez Ciebie objawów.Akurat sam wdrażam oprogramowanie w firmach i wiem ze zawsze są jakieś problemy z softem, mimo przeprowadzenia wielu testów(patrz Microsoft i ilość patchów do poszczegolnych Windowsów)
Jakość obrazu pośrednio zależy od samego dekodera a częsciowo z jakości sygnału który posiadasz...wielkość talerza, ustawienie, podłaczenie kabli itp.
Zycze aby nowy update softu usunoł problemy posiadaczy LG![]()
krecio napisał:Nie za wszelkieJA nie jestem alektronikiem ani tym bardziej informatykiem czy specjalista od telekomunikacji. Ot. po prostu zwykly ze mnie klient. Moje wnioski wysuwam ze zwyklego porownania wieloletniego uzywania jednej z innych platform. I tam tego typu problemu nawet na starcie nie stwierdzalem. Dla mnie sprawa wydaje sie byc prosta - wypuszczono na rynek niedopracowany produkt , ergo bubel. I to jest wina tylko oferenta, niczyja inna. Mnie jako klienta nie moze obchodzic problem niekompatybilnosci softu boxa i tv. Jesli gmeranie w tym pudelku ma spowodowac poprawe jego funkcjonowania to oznacza nic wiecej jak uprzednia mozliwosc sprawdzenia i wczesniejszego dostosowania paramterow. Byla taka mozliwosc. Moj tv nie jest czyms nowym i nie znanym, mozna (a nawet trzeba) bylo to sprawdzic i poprawic.
BTW. Antene ma nowiutka 105 cm, podobnie instalacja wykonana profesjonalnie i na dobrych kablach, pozycjonowanie poprawne itd. Ja po prostu uwierzylem, ze to bedzie faktycznie nowa generacja![]()
![]()
![]()
Kyniol_73 napisał:Dlaczego nie masz pretensji do firmy LG ??
krecio napisał:Aaaa... to proste : ja kupilem telewizor i on mi jego funkcje spelnia, tzn. odbiera programy z anteny dachowej, bez problemow wspolpracuje z DVD (notabene po HDMI), pracuje takze z innym tunerem sattv. Nie jest dla mnie zadnym wytlumaczeniem to, ze na rynku funkcjonuje iles tam standardow czy producentow. ITI wypuszczajac cos na rynek powinna okreslic z czym to dziala, a z czym nie. Wtedy byloby to uczciwe. I powtorze raz jeszcze - ten moj LG nie jest nowym modelem. Nie bylo zadnego problemu z jego dostepnoscia do przeprowadzenia testow. Zreszta jak czytam ten watek i jemu podobne to nie tylko akurat ten model LG ma problemy. Nie tylko LG...
Jesli chodzi o porownanie z innymi platformami to uwazam to troche za bezsensowne. One nie krzyczaly o rewolucji i nowej generacji. Chyba, ze ta nowa jakosc to wyglada w wersji ITI wlasnie tak. Aby byc precyzyjnym to mowie o kanalach HD. Nie dosc, ze oferta programowa jest baaardzo uboga to i jakosc wyraznie odbiega od tego co mozna zobaczyc na kanalch HD ogolnie odstepnych. Reasumujac uwazam, ze "N" wystartowala bez przygotowania, za wczesnie i miala na uwadze tylko zgarniecie klienteli pod niezgodnymi z prawda haslami.