Pytanie, czy to przeplot?

pado

New member
Zauważyłem, że czasami na niektórych krawędziach/obramowaniach postaci pojawia się takie poszarpanie/schodkowanie...oczywiście nie jest to stałe i wystepuje czasami , w zalezności od jakosci i rodzaju nadawanego materiału...

czy też to zauważacie? (ja mam 42pv7p) czy to jest tzw przeplot? i czy tym zjawiskiem nie ma sie co przejmowac?

(używam TV SD naziemna oraz SAT poprzez euro RGB)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
musiałbyś zrobić zdjęcie i zaczepić żeby można było się odnieść do określenia schodki. Im tańszy telewizor i gorszy sygnał to powstają właśnie schodki.
Wymagaj tyle od telewizora ile kasy / wartość rynkowa/ za niego zapłaciłeś.

pado

New member
ciezko bedzie zrobic zdjecie, bo ten efekt wystepuje marginalnie, pewnie zwykły uzytkownik by tego nie zauwazyl, tylko moje oczy widza kazdy mankament..heh...nikomu nie zycze takich oczu (w poprzednim tv lcd, przy polepszaczach obrazu wystepowal efekt rozgrzanego powietrza i to denerwowało moje oczy do tego stopnia, ze sprzedalem tv...teraz po tygodniu moje oczy dopatrzyly sie tego schodkowania i znow je to drazni:):roll:

ale widze, ze tego efekt nikt inny nie dostrzega, aczkolwiek z tego co napisales to takie cos moze wystepowac- a nie ukrywajmy moja plazma nie jest najlepsza na rynku....

bor@s

New member
hmm

masz na myśli coś takiego jak załączyłem? W takim razie słabo działa u ciebie deinterlacer, który niweluje efekt przeplotu.

interlace-lines.jpg

bor@s

New member
hmm2

a jeśli masz na myśli takie prostokąty, jakie często widać na filmach z youtube, to są po prostu makrobloki kompresji mpeg, które co sprytniejszy telewizor potrafi wygładzić. Sęk w tym, że co sprytniejszy...

fazer58

Member
Bez reklam
pado

Pomimo,że jestesmy "zwykłymi" uzytkownikami,to zapewniam Cię,że widzimy to co opisujesz.Mało tego,widzimy jeszcze wiele innych niedociągnięć związanych ze słabym jakościowo sygnałem TV,ale jak sam napisałeś,wystepuje to marginalnie.Natomiast programy dobre i bardzo dobre,przynajmniej u mnie,wyglądają wręcz rewelacyjnie na PV7P.

ArtS007

New member
Bez reklam
Stawiaj spacje po kropkach i przecinkach, a sam się przekonasz, że tekst lepiej się kompnuje. Nie ma denerwującego efektu sklejonych wyrazów. :)

ArtS :)

pado

New member
fazer58 napisał:
Pomimo,że jestesmy "zwykłymi" uzytkownikami,to zapewniam Cię,że widzimy to co opisujesz.Mało tego,widzimy jeszcze wiele innych niedociągnięć związanych ze słabym jakościowo sygnałem TV,ale jak sam napisałeś,wystepuje to marginalnie.Natomiast programy dobre i bardzo dobre,przynajmniej u mnie,wyglądają wręcz rewelacyjnie na PV7P.
mam nadzieje, ze nie zrozumieliscie mnie zle z tym "zwykłym" :)
nie jest to efekt taki jak widac na zalaczonym zdjeciu, ale zblizony i wydaje mi sie, ze wynika ze slabej rozdzielczosci nadawanego materialu.
dzis specjalnie ogladalem cale multum kanałow tv i niestety stwierdzam, ze opisywany efekt czesto wystepowal na TVP 1 i TVP2 na materiale nagrywanym w studio...np. eliminacje do eurowizji, czy kabareton na tvp2...
moze uda mi sie uwiecznic na zdjeciu
co do jakosci obrazu na pv7p na dobrych kanalach to jest on rzeczywiscie bardzo dobry- zazdroszcze austriakom, szwajcarom i czesciowo niemcom ich kanałów państwowych ORF, SF, TSI i TSR gdzie obraz w zwykłym SD wyglada jak HD...a ja nadal nie wiem na co płace abonament

Ostatnia edycja:

bor@s

New member
A wiem!!!

To stacje telewizyjne specjalnie obniżają rozdzielczość w pionie o połowę w programach typu tańce hulańce, jak oni śpiewają i tego typu show. Nie wiem dlaczego to robią, ale też mnie to intryguje. Może to plus jakaś gra świateł oraz przejście (przynajmniej tak mi się wydaje) z 50Hz w przeplocie na 25 klatek na sekundę daje jakiś efekt "estradowy", nie wiem.
W każdym razie chyba wiem o co ci chodzi.

pado

New member
chodzi mi o zjawisko, na ponizszym zdjeciu- widać jakby poszarpanie obrazu/schodkowanie na napisie. takie zjawisko na TVP 1 i TVP 2 czasami sie pojawia, tak jak pisalem wyzej- najczesciej na prgramach nagrywanych w studio - na innych kanałach właściwie nie wystepuje. a jesli wystepuje to dotyczy "obramowania" postaci czy jakis innych krawedzi...
To zdjecie pochodzi z obrazu statycznego. czyzby winą byla za mala rozdzielczosc?

obraz.JPG

Ostatnia edycja:

bor@s

New member
pado napisał:
najczesciej na prgramach nagrywanych w studio
podczas nadawania wiadomości też? Czy może tylko podczas programów muzycznych typu sopot? Bo jeśli to drugie to tak jak mówię, nadawcy specjalnie zmniejszają rozdzielczość i stąd te schody. Na wiadomościach i innych normalnych programach tego nie ma.

pado

New member
najbardziej rzucilo mi sie to w oczy wlasnie na programach ze studia (ale tylko TVP, TVN nie ma czegos takiego) i dlatego niejako to zauwazylem...czasami jak sie wpatrzy to widac to takze na innnych kanalach, ale tak margianlnie, ze prawie nie widocznie i w zaleznosci od nadawanego materialu...
siedze 2,8-3m od tv i niestety nie moge sie juz oddalic...

wsumie to chyba normalne zjawisko, wiec chyab trzeba to olac...

fazer58

Member
Bez reklam
Może,w tych "złych programach" obraz przełącz na 16/9 lub rozszerzony,ponieważ zoom1 (ktory niweluje czarne pasy u góry i dołu ekranu) rzeczywiście w niektórych wypadkach tylko pogarsza obraz.

pado

New member
to tez sie zgadza- zoom uwidacznia "zły obraz", tylko, ze ogladanie czarnych paow na plazmie to chyba nie najlepszy pomysl ?...

pado

New member
dzis widzialem podobny efekt na LCD Sony , ktory kiedys kosztował 14 000 zł (Dziś koło 7 000 ), wiec sie troszke uspokoiłem (model 40KDLX2000, czy coś takiego)... jednym słowem płaskie tv są dobre, ale do sygnału HD- jeśłi mamy czułe oczy na efekty uboczne :roll: lub im dalej od TV tym lepiej :roll:...niby ciesze sie, ze mam 42 cale, ale jak ktos jest na takie cos wrazliwy to polecam mniejsze przekatne

Do góry