Mam gorącą prośbę o pomoc w podjęciu decyzji jaki TV zakupić. Wybór zawęziłem do PS64D8000 vs UE55D7000.
Dane wejściowe:
- pokój 5x5 m
- odległość od TV 4-4.5m
- sygnał: z Vectry HD, PS3, filmy MKV full HD z dysku USB, sporadycznie SD
- dobrze nasłoneczniony pokój, TV na przeciwko okna (aczkolwiek w odległości 5m)
- TV będzie wisiał (dolna krawędź na około 90 cm)
- moje preferencje w oglądaniu: nie chciałbym odczuwać smużenia podczas oglądania meczy czy też bardzo przyciemniony obraz (w sensie niską jasność).
- różnica cenowa, ilość okularów w zestawie czy pilot nie grają roli.
Moje konkluzje:
Zarówno UE55D8000 jak i PS64D8000 bardzo odbijają światło więc rolety w obu przypadkach niezbędne podczas dziennych seansów. Co do jasności obrazu...oglądałem PS64D8000 w jednym z marketów i uważam, że świeci odpowiednio jasno jak na mój gust, ale było to w zaciemnionym miejscu. Pytanie co w przypadku warunków dziennych?
Szczerze to byłem zdecydowany na 64 cale dlatego, że boje się "syndromu za małego TV" i zasady kupuj rozmiar większy niż planowałeś (planowałem 55 cali
). Później ktoś napisał, że plazma w jasnym pomieszczeniu to porażka...ale widzę, że oba te modele równie mocno służą za lustro.
Co wybralibyście na moim miejscu?
Dane wejściowe:
- pokój 5x5 m
- odległość od TV 4-4.5m
- sygnał: z Vectry HD, PS3, filmy MKV full HD z dysku USB, sporadycznie SD
- dobrze nasłoneczniony pokój, TV na przeciwko okna (aczkolwiek w odległości 5m)
- TV będzie wisiał (dolna krawędź na około 90 cm)
- moje preferencje w oglądaniu: nie chciałbym odczuwać smużenia podczas oglądania meczy czy też bardzo przyciemniony obraz (w sensie niską jasność).
- różnica cenowa, ilość okularów w zestawie czy pilot nie grają roli.
Moje konkluzje:
Zarówno UE55D8000 jak i PS64D8000 bardzo odbijają światło więc rolety w obu przypadkach niezbędne podczas dziennych seansów. Co do jasności obrazu...oglądałem PS64D8000 w jednym z marketów i uważam, że świeci odpowiednio jasno jak na mój gust, ale było to w zaciemnionym miejscu. Pytanie co w przypadku warunków dziennych?
Szczerze to byłem zdecydowany na 64 cale dlatego, że boje się "syndromu za małego TV" i zasady kupuj rozmiar większy niż planowałeś (planowałem 55 cali
Co wybralibyście na moim miejscu?