Ps51d6900

photeek

New member
Mam plik video mkv. 8 GB (1080p) na zewnętrznym dysku twardym. Telewizor wyświetla komunikat "Nieobsługiwany kodek video". Czy ktoś zna jakiś sposób żeby telewizor jednak odczytał ten plik?

Z góry dzięki za podpowiedź

acess

New member
Niech ktoś mi napisze jak wyglada sprawa z internetem i skypem w tym TV

przegladarka jest ale nie otwarta ? co mozna w internecie wyszukac, jakie strony ? itd
skype ? oryginalnie nie ma, ? a jest mozliwosc nie wiem doinstalowania tego skype jako aplikacji ??

nie wiem , pytam

rodrigos

New member
co mi sie podoba w jeszcze do każdego wejścia w tv jak zrobimy ustawienia to pamięta je ,klik zmian wejscia i sam ustawia co było wczesniej ustawione
i wspomnę bo mało piszą o tunerze sat w nim podłaczyłem astre i hb
ładnei kanały zmienia obraz zyleta szczególnie na kanał z astry ,tam królują niemieckie hd za free (kiedy my tak sie doczekamy) i astra 3d promo mozna potestowac sobie okularki,i pytanie złapał ktos astrę 23.5 i kanały w 3d?jest ich tam 5 za free

acess

New member
co mi sie podoba w jeszcze do każdego wejścia w tv jak zrobimy ustawienia to pamięta je ,klik zmian wejscia i sam ustawia co było wczesniej ustawione
i wspomnę bo mało piszą o tunerze sat w nim podłaczyłem astre i hb
ładnei kanały zmienia obraz zyleta szczególnie na kanał z astry ,tam królują niemieckie hd za free (kiedy my tak sie doczekamy) i astra 3d promo mozna potestowac sobie okularki,i pytanie złapał ktos astrę 23.5 i kanały w 3d?jest ich tam 5 za free

mozesz mi odpowiedziec na moje pytania ?

pardziak

Member
witam mam pytanie udało mi się ustawić że film wysyłam sobie z lapa po wifi ale za diabła nie wiem jak włączyć napisy ?! z menu ustawień nie mogę włączyć opcji nie mam możliwości wejścia na nie i odkliknięcia ...

ewentualnie czy ktoś wie jak wtopić napisy do filmu

no i przy okazji czy ktoś ma do niego jakieś dobre nastawy :)

Ostatnia edycja:

dawid3k

New member
Niech ktoś mi napisze jak wyglada sprawa z internetem i skypem w tym TV

przegladarka jest ale nie otwarta ? co mozna w internecie wyszukac, jakie strony ? itd
skype ? oryginalnie nie ma, ? a jest mozliwosc nie wiem doinstalowania tego skype jako aplikacji ??

nie wiem , pytam

Olej SKYPE i te pierdoły...Mówię to tylko dlatego, że jeszcze miesiąc temu sam chcąc kupić telewizor 3D patrzałem też na funkcje internetowe, skype itp. Ale prawda jest taka, że to są cholernie drogie dodatki, które z czasem i tak rzucisz w kąt za sprawą kiepskiej funkcjonalności. Jeżeli masz np. laptop, to sugeruję go sobie podłączać co jakiś czas, wtedy normalnie korzystasz z neta, masz youtube FULL HD, a nie o mizernej jakości no i pomijam fakt, że jeśli chcesz korzystać ze skype, to na dzień dobry musisz zakupić odpowiednią kamerkę, która kosztuje ok. 400-500zł, a parametry ma takie, jak kamerki za 100-250zł.
Dużo czytam o tym modelu ps51d6900 i 99% to same pochwały i sam się zastanawiam nad jego kupnem (mimo, że KIKI podsunął mi jeszcze jeden tv wart uwagi :) ).

Moim zdaniem, te wszystkie dodatki jak ipla, iplex itd. to takie zbędne bajery, które tylko mącą ludziom w głowie i zapominają, że mogą podpiąć własny komputer pod tv i mieć to samo. Wyjątkiem jest sytuacja, w której ktoś lubi czytać wiadomości w sieci zamiast w zwykłej gazecie, to wtedy ma wszystko pod reką, lub zwyczajnie nie posiada laptopa, aby podłączyć w razie potrzeby.

acess

New member
Olej SKYPE i te pierdoły...Mówię to tylko dlatego, że jeszcze miesiąc temu sam chcąc kupić telewizor 3D patrzałem też na funkcje internetowe, skype itp. Ale prawda jest taka, że to są cholernie drogie dodatki, które z czasem i tak rzucisz w kąt za sprawą kiepskiej funkcjonalności. Jeżeli masz np. laptop, to sugeruję go sobie podłączać co jakiś czas, wtedy normalnie korzystasz z neta, masz youtube FULL HD, a nie o mizernej jakości no i pomijam fakt, że jeśli chcesz korzystać ze skype, to na dzień dobry musisz zakupić odpowiednią kamerkę, która kosztuje ok. 400-500zł, a parametry ma takie, jak kamerki za 100-250zł.
Dużo czytam o tym modelu ps51d6900 i 99% to same pochwały i sam się zastanawiam nad jego kupnem (mimo, że KIKI podsunął mi jeszcze jeden tv wart uwagi :) ).

Moim zdaniem, te wszystkie dodatki jak ipla, iplex itd. to takie zbędne bajery, które tylko mącą ludziom w głowie i zapominają, że mogą podpiąć własny komputer pod tv i mieć to samo. Wyjątkiem jest sytuacja, w której ktoś lubi czytać wiadomości w sieci zamiast w zwykłej gazecie, to wtedy ma wszystko pod reką, lub zwyczajnie nie posiada laptopa, aby podłączyć w razie potrzeby.

A czy mogę gadać z kimś przez skypa i go widzieć bez dawania obrazu odemnie ?

czy wymagane jest koniecznie kupno kamery ?

emigrant

Member
Witam

No i mój dojechał dzisiaj :). Zamawiałem na neo24.pl, spoko firma, szybko przywiezli, kurier tani(70pln), zero problemów, cena także najlepsza(najniższa), przywieziony w pionie, więc kurier(schenker) był w temacie, polecam, ale mniejsza o to.

Samsung chyba najświeższa produkcja bo jest z listopada 2011. W pudełku też były dwie pary okularów 3D i to nie tej starej generacji 3100 tylko najnowsza generacja, te lepsze 3050!
Plazma nic nie buczy! żadnych martwych pixeli, żadnych plam/wycieków światła na czarnym tle, ogólnie mój egzemplarz bez wad fabrycznych. Póki co jest OK. Firmware najnowszy siedział bo nie znalazło nowszego.
Na razie ustawienia fabryczne, nie robiłem ustawień z kalibratora(z zagranicznych for z klibratorów ustawienia). Poklikałem różne defaultowe ustawienia i popatrzyłem jak to wygląda.

Wrzuciłem na pendrive dwa filmy 3D .mkv, samsung bez problemu wykrył pendrive i na nim filmy, z odtwarzaniem też zero problemów. Okulary oczywiście aktywne, więc mamy pełne 1080p, w pasywnych(np. LG) nie ma Full HD. Okulary nie tracą synchronizacji jak się obrócimy, staniemy, pójdziemy, itd. Same się wyłączają jak nie ma już obrazu 3D. Mam wrażenie, że 3D samsungowe jest lepsze od panasonicowego, lepsza głębia, ale to subiektywna opinia.
Kanały HD z cyfry+ też super, SD kanały jak to SD, dupy nie urywa, ale jest lepiej niż na jakimś LCD.
Jutro dalsza część testowania i zwiedzania. Jak by co to można pytać

W tej cenie ~3600pln plus dwie pary okularów, do tego 51 cali, czytanie .mkv, wbudowane wifi to nie wiem co można lepszego kupić? Może i można, ale wg. moich obserwacji nic nie znalazłem. Jak na takie wypsażenie, wielkość i bogactwo możliwości oprogramowania to cena jest niska IMHO.

Kilka fotek:

Image%202011.12.21%2010:29:50%20PM.png

Image%202011.12.21%206:02:58%20PM.png

100_0011.JPG

Image%202011.12.21%206:03:26%20PM.png

Image%202011.12.21%2010:32:04%20PM.png

Ostatnia edycja:

Dominik.

New member
Witam

No i mój dojechał dzisiaj :). Zamawiałem na neo24.pl, spoko firma, szybko przywiezli, kurier tani(70pln), zero problemów, cena także najlepsza(najniższa), przywieziony w pionie, więc kurier(schenker) był w temacie, polecam, ale mniejsza o to.

Samsung chyba najświeższa produkcja bo jest z listopada 2011. W pudełku też były dwie pary okularów 3D i to nie tej starej generacji 3100 tylko najnowsza generacja, te lepsze 3050!

Witam wszystkich, jestem nowy na forum,
przeczytałem cały ten wątek i teraz dopiero mam zagadkę,
dzisiaj chciałem zamówić tą plazmę ale tam gdzie jest z okularami
to po telefonie okazuje się że jest niedostępna a w np. neo24.pl
twierdzili że telewizor jest bez okularów :/
O CO CHODZI ? Może ktoś wie ? Jeżeli jest z okularami to
ja kupuję w ciemno, ale dzwoniłem i wyraźnie powiedzieli w neo że nie ma :/
Sami nie wiedzą co sprzedają ? (czy na kartonie jest jakieś oznaczenie
że jest z okularami czy są one po prostu schowane w środku i to taki prezent ?)
Spodziewałeś się tych okularów (dzwoniłeś wcześniej potwierdzić tak jak ja?)
Będę wdzięczny za pomoc bo czasu już nie ma :/

Pozdrawiam
Dominik

emigrant

Member
Witam wszystkich, jestem nowy na forum,
przeczytałem cały ten wątek i teraz dopiero mam zagadkę,
dzisiaj chciałem zamówić tą plazmę ale tam gdzie jest z okularami
to po telefonie okazuje się że jest niedostępna a w np. neo24.pl
twierdzili że telewizor jest bez okularów :/
O CO CHODZI ? Może ktoś wie ? Jeżeli jest z okularami to
ja kupuję w ciemno, ale dzwoniłem i wyraźnie powiedzieli w neo że nie ma :/
Sami nie wiedzą co sprzedają ? (czy na kartonie jest jakieś oznaczenie
że jest z okularami czy są one po prostu schowane w środku i to taki prezent ?)
Spodziewałeś się tych okularów (dzwoniłeś wcześniej potwierdzić tak jak ja?)
Będę wdzięczny za pomoc bo czasu już nie ma :/

Pozdrawiam
Dominik

Jak dzowniłem do nich to nic nie pytałem o okulary a okularów się nie spodziewałem bo różne były opinie, że jedni dają inni nie dają. Oni sami nie wiedzą czy sa okulary czy nie, powinny być tak jak u mnie. Myślę jak zamówisz od neo24.pl też dostaniesz okulary. Okulary normalnie na dnie pudełka leżały, żeby je wyjąć trzeba wszystko wypieprzyć, przede wszystkim wyjąć cały panel. W neo24.pl nie bawią się w sprawdzanie, wyciąganie itd., to inny typ sklepu. Fabrycznie zapakowane prosto leci z magazynu do klienta. Na 99% też będziesz miał okulary a neo24 sami nie wiedzą co tam siedzi.
Niby samsung nie chwali się na www, że daje dla tego modelu okulary a jednak one siedzą i to dwie pary i to te 3050 lepsze.

Ten brak okularów może wynikać z cwaniactwa niektórych sklepikarzy co sprzedają ten model. Wyjmują okulary i chcą za nie dodatkowe pieniądze lub zaraz wystawiają na allegro. Tak mi się wydaje, a że neo24 to taki netowy sklep, gdzie towar z magazynu od razu leci do klienta to nikt nic nie wyjmuje.

Ja bym w ciemno zamawiał w neo24 i na 99% też będą okulary bo dlaczego miałyby nie być skoro u mnie były a ja zamawiałem 2 dni temu.

Ostatnia edycja:

Dominik.

New member
Jak dzowniłem do nich to nic nie pytałem o okulary a okularów się nie spodziewałem bo różne były opinie, że jedni dają inni nie dają. Oni sami nie wiedzą czy sa okulary czy nie, powinny być tak jak u mnie. Myślę jak zamówisz od neo24.pl też dostaniesz okulary. Okulary normalnie na dnie pudełka leżały, żeby je wyjąć trzeba wszystko wypieprzyć, przede wszystkim wyjąć cały panel. W neo24.pl nie bawią się w sprawdzanie, wyciąganie itd., to inny typ sklepu. Fabrycznie zapakowane prosto leci z magazynu do klienta. Na 99% też będziesz miał okulary a neo24 sami nie wiedzą co tam siedzi.
Niby samsung nie chwali się na www, że daje dla tego modelu okulary a jednak one siedzą i to dwie pary i to te 3050 lepsze.

Ten brak okularów może wynikać z cwaniactwa niektórych sklepikarzy co sprzedają ten model. Wyjmują okulary i chcą za nie dodatkowe pieniądze lub zaraz wystawiają na allegro. Tak mi się wydaje, a że neo24 to taki netowy sklep, gdzie towar z magazynu od razu leci do klienta to nikt nic nie wyjmuje.

Ja bym w ciemno zamawiał w neo24 i na 99% też będą okulary bo dlaczego miałyby nie być skoro u mnie były a ja zamawiałem 2 dni temu.

Cześć,
Dzięki za szczegółowy opis sytuacji :) Dziei Tobie już zdecydowałem.
TV zamówiony :) Odbieram w punkcie w Bydgoszczy (z Torunia to nie tak daleko ;-)
Jak nie będzie okularów to nie biorę skoro powinny być, jak będą to rodzinka
będzie miała niespodziankę (bo się nie pochwaliłem zamówieniem)

Pozdrawiam
Dominik

emigrant

Member
OK, testów ciąg dalszy:

Odpaliłem serwer DLNA na moim Maku, do tego użyłem TwonkyMediaServer( Twonky :: Connected Home :: Product Suite:: Stream Your Media to Devices on Your Network ), jest na maka i chyba jeden z lepszych serwerów. Z racji tego, że nie mam w domu pctów i windowsów to Twonky okazał się słusznym wyborem, na windowsa też jest.

Samsung bez problemu wykrył Twonky, w Twonky podmontowałem mego maka, plus podmontowałem dysk zewnętrzny Mybooka Studio 2TB który jest wpięty do maka po FireWire800 i takim sposobem wszystkie filmy po lanie/DLNA mam na plazmie.

Wszystkie .mkv w tym te z DTS odtwarza, 3D .mkv także. Żadnych przycięć czy innych problemów. Jak ktoś używa napisów to też jest ok, trzeba tylko zminić kodowanie na "europa środkowa" żeby były polskie ogonki.

Więc nie potrzeba żadnych dysków na usb, żadnych pendrive, wszystko ładnie działą po DLNA, nawet te .mkv 1080p z dużym bitrate.
Twonky konfigurujemy poprzez www.

Polecam do testów 3D IMAX.Under.The.Sea.3D.2009.1080p.BluRay.Half-SBS.DTS.x264, coś niesamowitego co IMAX zrobił z obrazem 3D, normalnie kopara opada.

Kilka fotek z Twonky, którego polecam:
Screen%20Shot%202011-12-22%20at%201.14.21%20PM.png

Screen%20Shot%202011-12-22%20at%201.14.44%20PM.png

Screen%20Shot%202011-12-22%20at%201.15.08%20PM.png

Ostatnia edycja:

emigrant

Member
emigrant może ty mi pomożesz jak wczytać do filmu napisy z oddzielnego pliku np. w txt u mnie ich w żaden sposób nie widzi po dlna:(...

Nie wiem jak jest z .txt, ja tego formatu nie akceptuję. Używam jedynie .srt i nic innego. Film i napisy muszą być o takiej samej nazwie: dupa.mkv dupa.srt i tak wrzucasz do katalogu i powinno łykac. Dla mnie po DLNA napisy czyta bez problemu, ale mówię dla mnie tylko istnieje jedyne słuszne .srt. Txt można zamienić na .srt programem subtitle workshop.

pardziak

Member
zmieniałem ale nadal nie wczytuje :( miałem w jednym folderze SRT ... za diabła nie wiem jak zrobić żeby mu je wskazać bo jak odpalam film i klikam tools na pilocie to nie mam takiej opcji ... pytanie a wiesz jak w menu włączyć funckję napisy ?

emigrant

Member
zmieniałem ale nadal nie wczytuje :( miałem w jednym folderze SRT ... za diabła nie wiem jak zrobić żeby mu je wskazać bo jak odpalam film i klikam tools na pilocie to nie mam takiej opcji ... pytanie a wiesz jak w menu włączyć funckję napisy ?

Jak juz leci film, zakladam, ze film i napisy maja taka sama nazwe. Nie wciskasz tools tylko OK na pilocie na dole pokazuje sie te menu, na samym koncu po prawej stronie masz funkcje od napisow, mozna wlaczyc, wylaczyc lub zmienic kodowanie, byles tam?

Poza tym ja nic nie ruszalem, odpalilem film i od razu byly napisy out of box. Jedynie musialem zmienic kodowanie na "europa srodkowa" zeby byly pl ogonki bo bylo na "zachodnia europa" i to wszystko.

pardziak

Member
no właśnie tak też robiłem ... i niestety u mnie ostatnia dostępna funkcja jak film leci to typ dźwięku :( ale mówim o tym że po sieci film leci ?! o jakim kodoawniu mówisz przy konwersji tekstu na srt ?!

emigrant

Member
no właśnie tak też robiłem ... i niestety u mnie ostatnia dostępna funkcja jak film leci to typ dźwięku :( ale mówim o tym że po sieci film leci ?! o jakim kodoawniu mówisz przy konwersji tekstu na srt ?!

Mam wrazenie, ze mowisz o kompletnie innym modelu, na pewno masz 51D6900?

Nie, mowie o kodowaniu w jakim ma samsung odczytywac napisy. Tam sie wybiera jak pisalem wyzej.

BTW masz wgrany najnowszy firmware do plazmy?

tomeq1989

New member
Jestem już prawie przekonany do kupna tego TV. Jedak interesują mnie dwie rzeczy PRZEGLĄDARKA WWW i gratisowe okulary w w sklepie neo24. Odbierał ktoś od nich punkcie sprzedaży bo ja mam taką możliwość w odpowiedzi na moje pytanie otrzymałem:
Witam
zestaw nie zawiera okularów 3D. Na chwilę obecną nie mamy czynnych promocji na ten model.

Nie wiem co o tym sądzić, śmierdzi mi to oszustwem bo z tego co czytałem wile użytkowników otrzymało gratisowo okulary.

emigrant

Member
Jestem już prawie przekonany do kupna tego TV. Jedak interesują mnie dwie rzeczy PRZEGLĄDARKA WWW i gratisowe okulary w w sklepie neo24. Odbierał ktoś od nich punkcie sprzedaży bo ja mam taką możliwość w odpowiedzi na moje pytanie otrzymałem:
Witam
zestaw nie zawiera okularów 3D. Na chwilę obecną nie mamy czynnych promocji na ten model.

Nie wiem co o tym sądzić, śmierdzi mi to oszustwem bo z tego co czytałem wile użytkowników otrzymało gratisowo okulary.

Z tymi gratisowymi pewnie chodzi o to, ze dostawalo sie dodatkowo dwie kolejne pary, wiec razem sie mialo 4 pary. Juz takie komentarze widzialem.
To czemu ja dostalem? A zamawialem 2 dni temu w neo24, wiec pewnie pytajac ich o okulary dostalbym taka sama odpowiedz, a mimo wszystko okulary na dnie pudelka byly i to nie wlozone przez jakis tam neo24 tylko fabrycznie przez samsunga bo te pudelko w ogole nigdy nie bylo otwierane.

Nie wiem, moze po prostu mialem farta i dostalem z okularami? Samsung jest z listopada 2011, wiec swiezy a okulary siedzialy.

Do góry