PS3 w sieci lokalnej

poranek

New member
Cześć
interesuje mnie jak współpracuje PS3 w sieciach lokalnych (jeden wspólny ruter, połączone skrętką) z innymi komputerami:
- udostępnianie plików dla konsoli
- odtwarzanie filmów (divix) i muzyki (MP3) po sieci
- wysyłanie na serwer plików (przede wszystkim jpeg) z konsoli
- praca konsoli zarówno pod Linux-em jak i pod jej firmowym systemem (XDM?)

Już piszę, o co chodzi.
W tej chwili w domku mam podwaliny sieci (ruterek dylink 604, rozciągnięcie kolejnych kabli to dla mnie nie problem) i dwa kompki (jeden 120GB drugi 200GB), planuje zakup PS3 jako odtwarzacz DVD i konsolę do grania, urządzenie jednak potrafi dużo więcej i mogło by współdzielić pliki z kompkami (np muzyki).
Komputery muszą zostać tam gdzie są, niema mowy o ich noszeniu i podpinaniu pod telewizor, jednocześnie nie widzę powodu, dla którego miałbym powielać dane tak mało istotne jak zgrane filmy lub dokupować dodatkowe urządzenie, jakim jest dysk multimedialny by dublować funkcjonalności z PS3.

Pozdrawiam
Poranek

ps_user

New member
Bez reklam
poranek napisał:
Cześć
interesuje mnie jak współpracuje PS3 w sieciach lokalnych (jeden wspólny ruter, połączone skrętką) z innymi komputerami:
- udostępnianie plików dla konsoli
- odtwarzanie filmów (divix) i muzyki (MP3) po sieci
- wysyłanie na serwer plików (przede wszystkim jpeg) z konsoli
- praca konsoli zarówno pod Linux-em jak i pod jej firmowym systemem (XDM?)

Pozdrawiam
Poranek
Witaj,
Ostatnio trochę się tym bawiłem:) (Gwoli ścisłości nie mam pojęcia jak się taką sieć buduje. IP, DNS i takie tam - czarna magia)
Jestem podłączony do sieci komputerowej poprzez serwer a komputer i PS3 osobnym kablem z serwera.
Po zainstalowaniu Linuxa Yellow Dog, bez problemu znalazłem wszystkich użytkowników sieci i pełny dostęp do udostępnionych plików. Niewiele tego było swojoą drogą, bo koledzy wolą żeby każdy sam sobie ściągał. (??) Dodatkowe obciążanie łącza jakoś im nie przeszkadza ;) Nie jest to jednak rozwiązanie doskonałe bo na Linuxa mamy tylko 10GB a skopiowanych plików nie widać po uruchomieniu OS - XDM. Można by tu jedynie wykorzystać np. zewnętrzny dysk USB i na niego wrzucać poprzez Linuxa aby później mieć dostęp z poziomu XDM (strasznie pokomplikowane).

Z poziomu XDM dostęp do danych uzyskałem po uruchomieniu na swoim komputerze WindowsMediaPplayer 11 z włączonym Media Serwer. Muzyka chodzi OK, filmy też, aczkolwiek nie wszystkie (??). Brak obsługi napisów przy DIVX ogranicza możliwość stream'owania z HDD komputera na telewizor dowolnych filmów. Musiałbyś mieć na komputerze tegoż WMP11, no i trzymać wszystkie materiały w folderze "Dokumenty udostępnione".
- nie ma możliwości kopiowania z PS3, a tylko do PS3.
Testowałem kilka materiałow w HD i w kilku plikach - format .WMVHD - brakuje dzwięku gdy na kompie jest!! Obraz przesyłany jest poprawnie.

Jest jeszcze "WinampRemote" ale tutaj miałem same problemy. Po pierwsze strasznie długo się łączy, często rozłącza. Ale in plus jest fakt że tu ręcznie wybieramy materiały udostępnione. Przydałoby się w WMP11 :)
Pozatym, wydaje mi się jakby Winamp dodatkowo obniżał jokość filmów. Czyżby jakaś kompresja?

Strasznie się rozpisałem a pewnie niewiele pomogłem :)
Pozdrawiam,
mycha_pl

Ostatnia edycja:

poranek

New member
ups
to mnie nie pocieszyłeś
wybieram się do centrum sony pomęczyć :twisted: ich pożądnie
zobaczymy co mni odpowiedzą

yipyip

New member
Ja udostępniłem dane z komputera do PS3 przez NERO 8. W Nero Scout wybrałem foldery którę chcę udostępnić i zindeksowałem. Później w Nero MediaHome wybrałem sprzęt uprawniony do odbioru (w moim praypadku PS3, ale jeśli masz więcej niż jeden komputer to też można udostępnić dane dla tego kompa) i wszystko śmiga. Tyle tylko, źe MediaHome musi być włączony na głównym kompie.

poranek

New member
okej ciekawe ciekawe nie znałem tego Nero Media Center
a współpraca z serwerami ftp?
a współpraca z dyskami zewnetrznymi przez siec lokalną (nie przez USB)?
Pozdrawiam
Poranek

ps_user

New member
Bez reklam
yipyip napisał:
Ja udostępniłem dane z komputera do PS3 przez NERO 8. W Nero Scout wybrałem foldery którę chcę udostępnić i zindeksowałem. Później w Nero MediaHome wybrałem sprzęt uprawniony do odbioru (w moim praypadku PS3, ale jeśli masz więcej niż jeden komputer to też można udostępnić dane dla tego kompa) i wszystko śmiga. Tyle tylko, źe MediaHome musi być włączony na głównym kompie.
Włąśnie tetsuje Nero Media center i same problemy. Kilka zwisów, blędów krytycznych programu itp. Pozatym, po udostępnieniu całej partycji dysku, na PS3 znajduje tylko wybrane pliki. Nie wiem o co chodzi. Jak udostępnić całe archiwum z podfolderami? Każdy osobno?

Ostatnia edycja:

poranek

New member
Odwiedziłem pracowników centrum sony i wiem mniej niż wiedziałem na początku
żaden z nich nie jest wstanie udzielić jakiejkolwiek odpowiedzi na temat pracy konsoli po LAN
podawali też błędne informacje, co do instalacji Linuxa na konsoli (łącznie z utrata gwarancji)
można zapytać o wszystko pod warunkiem, że jest to w katalogu
chyba czas przewietrzyć angielski...
Pozdrawiam
Poranek

Do góry